12 °C Budapest
Group of food rich in Biotin. This group of food is recommended as a dietary supplement for healthy skin and hair. High resolution 42Mp studio digital capture taken with Sony A7rII and Sony FE 90mm f2.8 macro G OSS lens

Fáradtság, gyengeség kínozza a magyarokat: sokan nem gondolnák, ez állhat a háttérben

2024. szeptember 4. 11:13

A B-vitaminok kulcsfontosságú szerepet játszanak szervezetünk egészséges működésében. Nyolc különböző B-vitamin-típus létezik, melyek mindegyike sajátos funkciót lát el szervezetünkben, éppen ezért hiányuk változatos tüneteket okozhat, a fáradtságtól kezdve a bőrproblémákon át egészen a kognitív zavarokig - írta meg a Healthline.

Az Egyesült Államokban a B-vitamin-hiány a viszonylag ritka egészségügyi problémák közé tartozik, hála a vitaminokkal dúsított élelmiszereknek és a kiegyensúlyozott táplálkozásnak - azonban bizonyos társadalmi csoportok, például az idősek, a várandós nők, valamint némely krónikus betegségben szenvedő személyek fokozott kockázatnak lehetnek kitéve.

Milyen tüneteket okozhat a B-vitamin hiánya?

A különféle B-vitaminok hiánya változatos tünetegyütteseket produkálhat: a B12-vitamin-hiány például megaloblasztos vérszegénységhez vezethet, melynek jelei közé soroljuk a fáradtságot, a gyengeségérzetet, az étvágytalanságot és többek között a fejfájást is, sőt, mi több, súlyosabb esetekben akár neurológiai problémák is jelentkezhetnek a vitaminhiány következményeképp.

A B6-vitamin hiánya valamivel ritkábban fordul elő, mint a B-12 vitaminé, de okozhat hányingert, bőrproblémákat és általánosságban gyengítheti az immunrendszerünket is. A B1- és B2-vitaminhiány szintén a ritkább egészségügyi problémák közé tartozik, azonban a túlzott alkoholfogyasztás fokozza a kockázatukat.

Mit tegyünk, ha B-vitamin-hiányra gyanakszunk?

A B-vitamin-hiány kialakulásának a leghatékonyabb megelőzési módja nem más, mint a kiegyensúlyozott táplálkozási szokások bevezetése. A szakértők a téma kapcsán kiemelik:

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sovány fehérjeforrások, a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve a gyümölcs- és zöldségfélék rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk B-vitamin szükségletét.

Abban az esetben, ha valaki B-vitamin-hiányra gyanakszik, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia. Amennyiben a fizikális vizsgálatok elvégzését követően a szakember úgy véli, hogy valóban fennállhat nálunk a vitaminhiány esélye, vérvizsgálatot rendelhet el a pontos diagnózis felállításának érdekében, szükség esetén pedig B-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők szedését is javasolhatják.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 16:10