14 °C Budapest
Egy fiatal túrázópárnak hátizsákokkal viszketési problémái vannak a rájuk támadó szúnyogok nagy csoportja miatt, és megelőző spray-t használnak.

Veszélyes szúnyogok támadnak Magyarországon: így kerüld el a komoly betegséget, életmentő lehet tudni

2024. augusztus 29. 15:48

A szúnyogcsípések rettenetesen kellemetlenek tudnak lenni, de azt kevesen tudják, hogy mi, emberek, csak rosszabbíthatunk a helyzeten. A kutatók most elmondták, mi az, amit semmiképpen se tegyünk, ha már megkóstoltak minket az alattomos kis vérszívók - írja a HuffPost.

A nyári időszakban sokan küzdenek a szúnyogcsípések okozta kellemetlenségekkel. A csípések gyakran hetekig gyógyuló, véres véraláfutásokká válhatnak a helytelen kezelés miatt. A Centers for Disease Control and Prevention szerint a szúnyogok csípéskor nyálat fecskendeznek a szervezetbe, amely véralvadásgátló anyagot tartalmaz. Ez okozza a jellegzetes meleg és viszkető érzést.

Dr. Bobbi Pritt, a Mayo Klinika szakértője elmagyarázta, hogy a szervezet immunválasza hisztaminok és leukotriének felszabadulásával jár, ami egyénenként és szúnyogfajonként eltérő reakciót válthat ki. Az orvosok egyetértenek abban, hogy a legfontosabb szabály: nem szabad vakarni a csípést.

A vakarás két okból is kerülendő. Egyrészt a bőrön élő baktériumok - például Staphylococcus és Streptococcus - a vakarás által okozott sebbe jutva fertőzést okozhatnak. Másrészt a vakarás fokozza a hisztamin termelődését, ami még intenzívebb viszketést eredményez.

"A vakarózás enyhe fájdalomjeleket küldhet az agynak, ami szerotonin felszabadulását és a viszketés érzésének fokozását eredményezheti" - mondta Pamela Frabel, a TCU Harris College of Nursing and Health Sciences docense.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A csípés kezelésének helyes módja a következő: először mossuk meg szappannal és vízzel, majd tegyünk rá jeget. Ezután használjunk viszketéscsillapító vagy antihisztamin-krémet. Házi megoldásként szódabikarbóna és víz keverékéből készült paszta is enyhítheti a tüneteket.

Fontos a csípés figyelemmel kísérése, mert egyes szúnyogok veszélyes betegségeket terjeszthetnek. Ha a csípés után egy-két héttel láz, kiütés, erős fejfájás vagy zavartság jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02