14 °C Budapest
Nő influenzás ágyban, ő használja az otthoni gyógyszert, hogy kezelje a betegséget

Kongatják a vészharangot, rettegett fertőzés ütötte fel a fejét: ez lehet a következő világjárvány?

2024. augusztus 29. 19:00

Az Oropouche-vírus terjedése aggodalomra ad okot - tudósított a CNN. A terjedési ráta egyre magasabb, és egyelőre nem tudni azt sem, hogy meddig fog terjedni.

Az Egészségügyi Világszervezet regionális szervezete, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet járványügyi riasztást adott ki az Oropouche-vírus miatt. A közegészségügyi kockázati szintet "magasra" emelték az amerikai kontinensen, miután idén augusztus 1-jéig több mint 8000 megbetegedést jelentettek, főként Dél-Amerikában.

A vírus, amelyet rovarcsípések terjesztenek, olyan országokban is megjelent, ahol korábban nem fordult elő. Az Egyesült Államokból és Európából is jelentettek utazással összefüggő eseteket. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) egészségügyi tanácsot adott ki, amelyben óvatosságra intik az egészségügyi szolgáltatókat és a hatóságokat.

Az Oropouche-vírus tünetei hasonlóak lehetnek a dengue vagy a Zika okozta tünetekhez. A fertőzöttek mintegy 60%-ánál jelentkeznek panaszok, köztük láz, fejfájás, izomfájdalom és ízületi merevség. Ritka esetekben agyhártyagyulladást és agyvelőgyulladást is okozhat.

Janet Hamilton, az Állami és Területi Járványügyi Szakértők Tanácsának ügyvezető igazgatója szerint: "Ez egy remek példa arra, hogy elgondolkodjunk azon, milyen volt, amikor a Zikát behurcolták az országba. Nem értjük teljesen az életciklusát és az átviteli ciklusát, és úgy tűnik, hogy hatással van a terhes emberekre."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A vírus terjedésének földrajzi változása arra utal, hogy új vektorok is részt vesznek a körforgásban. Idén először jelentettek haláleseteket az Oropouche-vírus miatt, és bizonyíték van arra, hogy a betegség átterjedhet egy terhes nőről a magzatra. A CDC azt javasolja, hogy a terhes nők fontolják meg a nem létfontosságú kubai utazást. Az utazóknak ajánlott a szúnyogcsípések elleni védekezés és szükség esetén orvosi ellátás igénybevétele.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02