11 °C Budapest
Sleepless lady covering ears with pillow. Noisy neighbors, tinnitus, insomnia or stress concept. Tired woman cant sleep. Awake in bed in the middle of the night. Noise from party next door.

Neked is cseng a füled? Mindenképp nézesd meg: a fülzúgás súlyos betegséget jelezhet

2024. augusztus 28. 18:31

A fülzúgás és a gyakran ezzel együtt járó szédülés egyre több embert érint Magyarországon. Hazánkban közel félmillióan tapasztalják meg hosszabb-rövidebb ideig ezeket a kellemetlen tüneteket. Egy korábbi kutatás szerint az érintettek 36 százalékánál nem időszakos problémáról van szó, a csengéshez, zúgáshoz, sziszegéshez hasonló hangok szüntelen jelentkeznek. Utánajártunk, mik lehetnek a fülzúgás kiváltó okai és milyen esetekben szükséges azonnal orvoshoz fordulni.

Míg Magyarországon ma minden nyolcadik ember él állandó fülzúgással, addig az USA-ban tízből egy ember küzd naponta a rövidebb-hosszabb ideig tartó kellemetlen tünetekkel. A szakemberek szerint ez a szám a következő években még magasabb lehet. Az előrejelzések szerint 2025-re 30 százalékkal, 2050-re pedig újabb 30 százalékkal fog nőni az állandó fülzúgásban szenvedők száma.

Korábban egy nemzetközi kutatásban[3] 76 ezer embert vizsgáltak, akik tapasztaltak már fülzúgást az életük során. A résztvevők 27 százaléka már több mint 15 éve szenvedett ettől a kellemetlen tünettől. 36 százalékuk naponta többször tapasztalt kellemetlen fülzúgást, ennek ellenére a megkérdezettek több mint fele nem fordult orvoshoz a problémájával. Pedig a szüntelen jelentkező, csengéshez, zúgáshoz, sziszegéshez hasonló hangok jelentősen megkeserítik a mindennapokat: miattuk nehezebbé válik a napi tevékenységek végzése, csökken a koncentrációs képesség, akadályozottá válik a gondolkodás és a nyugodt pihenés is.

A mai világban a fülzúgást legtöbbször nyaki problémák okozzák, melyek az életmódunknak köszönhetőek. Nagyon sokat ülünk a gép előtt és a telefonunk felett, így igen hamar elkezd meszesedni a nyakunk ezen kényszertartások miatt. Ettől bekeményednek a nyakizmok, amik elkezdik nyomni a pici felmenő ereket, ezzel fülzúgást okozva. Míg régen 50-60 éves korban kezdődtek az ilyen jellegű problémák, addig ma már az egyre fiatalabb korosztályt is érintik

– mondta Dr. Lőrincz Anikó, az Affidea fül-orr-gégész szakorvosa, majd hozzátette: "Természetesen az életmódunk mellett egyéb okok is állhatnak a fülzúgás hátterében. Ilyen például a vírusfertőzés, a keringési zavar, a kiserek elzáródása vagy éppen különböző agyi problémák, például daganat. A tünetek nyaktornával és fizikoterápiával csökkenthetők, de sajnos a fülzúgás teljes megszüntetése csak igen kicsi arányban jellemző".

A fülzúgás típusai és a szédülés mint kísérő tünet

A fülzúgásnak két típusát különböztetjük meg, az úgynevezett szubjektív, illetve az objektív fajtát. A szubjektív fülzúgás csak a páciens által hallható. Ez esetben lehetséges, hogy csak az egyik fülben, de előfordulhat az is, hogy mindkét fülben vagy a fejen kívül észleli az illető a hangot. Ezzel szemben az objektív fülzúgás egy olyan jelenség, amelyet az orvos is hallhat, például sztetoszkóp segítségével.

A fülzúgás és szédülés gyakran együttesen jelentkező tünetek, amelyek különböző egészségügyi problémákat jelezhetnek. Ilyen például a Ménière-betegség, amely a belsőfül rendellenessége. A betegség a világon mindössze ezer emberből körülbelül tizenkettőt érint, azonban jelentős pszichés és fizikai terhet ró az érintettekre.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fülzúgással kapcsolatban számos olyan tünet vagy tünetegyüttes van, melyeket nem szabad félvállról venni és érdemes azonnal ellátogatni az orvoshoz. Ezek a következők:

  • Ha a fülzúgás több mint egy hete fennáll.
  • Ha az állandó csengő, zakatoló hang hallása mellett a fülünkből váladék is folyik (ez lehet a középfulgyulladás tünete is).
  • Ha a fülzúgást szédülés vagy hányinger is kíséri.
  • Ha egyoldali fülzúgást tapasztalunk.
  • Ha pulzáló fülzúgásunk van.

A szédülés és fülzúgás súlyos következményekkel járhat a mindennapi életre nézve, így fontos, hogy az érintettek azonnal orvoshoz forduljanak, és időben megkapják a megfelelő kezelést. Mivel a fülzúgásban szenvedők nagyjából 90 százaléka halláskárosodásban is szenved, célszerű, ha elsőként audiológust, illetve fül-orr-gégészt keresnek fel panaszaikkal.

Hogyan lehet kezelni a fülzúgást?

A fülzúgás tüneteinek enyhítésére folyamatosan új gyógyszeres kezelések és technológiák létrehozásán dolgoznak a szakemberek, melyek megoldást nyújthatnak az érintetteknek. A megfelelő kezelést az orvosok mindig az adott probléma kiváltó okához igazítják. Ez magában foglalhat életmódbeli változtatásokat, hallókészülékek használatát, kognitív viselkedésterápiát, hangterápiát vagy gyógyszeres kezelést.

Bár egyes esetekben a fülzúgás nem szüntethető meg teljesen, sok ember megtanulja, hogyan éljen együtt ezzel az állapottal. Nagyon súlyos esetben pedig –, ha a beteg semmilyen kezelésre nem reagál, a tünetei igen hevesek, gyakoriak – a műtét lehetősége is szóba jöhet.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?