11 °C Budapest
Könyörtelen vírus szedi áldozatait Magyarországon: rengeteg a beteg, kegyetlenek a tünetek

Könyörtelen vírus szedi áldozatait Magyarországon: rengeteg a beteg, kegyetlenek a tünetek

2024. augusztus 28. 08:58

A tavalyi év hasonló időszakához képest idén csaknem megháromszorozódott a rota vírussal fertőzöttek aránya, de a sokéves átlaghoz képest is másfélszer annyian kapták el a hányással, hasmenéssel járó betegséget - adta hírül az Infostart.

A nyári hónapokban gyakoriak a hasmenéses megbetegedések, azonban az utóbbi hetekben különösen sok szülő fordul orvoshoz, mivel gyermekük hirtelen lázas, hányással és hasmenéssel járó betegséget kapott, amit a rotavírus okozott. Havasi Katalin, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára az InfoRádióban elmondta, hogy ez a betegség leginkább az óvodásokat és az ennél kisebb gyermekeket érinti súlyosan. A nagy folyadékveszteség miatt gyakori a kiszáradás veszélye, ezért néhány esetben kórházi kezelésre, infúzióra is szükség van. A betegség jellemző tünetei a hirtelen kezdet, a jelentős folyadékveszteség, valamint az ismétlődő hányás, amely akár 10-12 órán keresztül is eltarthat.

Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a kockázata a só- és vízháztartás felborulásának, így csecsemőknél a hányás már orvosi beavatkozást igényelhet, és gyakran kórházi kezeléshez vezet. Az idősebb gyermekeknél, például az óvodásoknál és iskolásoknál, valamivel kisebb a veszély, de a rotavírus esetében még nagyobb gyermekek is kórházi kezelésre szorulhatnak.

A rotavírus elleni védőoltás hatékony megelőzési lehetőség, különösen csecsemőkorban. Ez az oltás, a nevével ellentétben nem klasszikus oltás, hanem egy szájon át adható készítmény, ami így nem okoz kellemetlenséget a gyermeknek. Havasi Katalin szerint a vakcina 2 és 6 hónapos kor között ajánlott, mivel így biztosítható a legnagyobb védelem óvodáskorig. Azok a gyermekek, akik megkapják az oltást, általában elkerülik a kórházi kezelést, és ha meg is fertőződnek, a betegség csak enyhe formában jelentkezik.

Van baj a vírusokkal

Ha a rotavírus nem lenne lég baj idehaza, mára szinte az egész országban fertőz a szamárköhögés, ami alól gyakorlatilag egyetlen megye kivétel, de ez sem garancia semmire. Míg most itthon a rotavírusé és a szamárköhögésé a reflektorfény, addig Afrikában a majomhimlő okoz nagy fejfájást, a WHO szerint például a nemzetközi közösség évtizedek óta tartó hanyagsága vezetett ahhoz, hogy Afrikában a majomhimlő új, a korábbiakhoz képest könnyebben terjedő variánsa ütötte fel a fejét olyan országokban, amelyeknek nagyon kevés erőforrásuk van arra, hogy megfékezzék a vírus terjedését

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?