11 °C Budapest
Exit from the traditional wine cellar . Stairs covered by carpet

Csendes gyilkos szedi áldozatait minden ősszel a magyar pincékben: erre nagyon figyelj!

2024. augusztus 28. 17:02

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei szüret kezdetével felhívja a borászok figyelmét az újbor erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire. A mustgáz nagy koncentrációban akár halálos baleseteket is okozhat, amennyiben nem megfelelően szellőztetik a pincét. A klasszikus megoldásnak számító gyertyagyújtással gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető a levegő minősége, ami akár életet is menthet.

Kezdetét vette a szüret, és már számos pincében forrásban van az újbor. Ez, a borászok életében izgalmas és különleges időszak azonban komoly veszélyeket is hordoz. Az újbor erjedése során keletkező mustgáz, azaz a szén-dioxid ugyanis nagy mennyiségben akár halálos balesetet is okozhat, ha elmarad a pince megfelelő szellőztetése.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy minden borász körültekintően ellenőrizze a pince levegőjének minőségét! Az évszázados módszerek közül a gyertya használata a legcélszerűbb. Ez egyszerű és hatékony módja annak, hogy megbizonyosodjanak arról, a levegőben elegendő oxigén áll rendelkezésre. A gyertyát derékmagasságban vagy lejjebb tartva ellenőrizzék a pince levegőjét! Ha a gyertya lángja stabilan ég, akkor a levegő tiszta és biztonságos. Amennyiben kialszik, abban az esetben azonnal el kell hagyni a helyiséget, és biztosítani a friss levegő beáramlását.

Már most látható, hogy sok szép borral gazdagodik hazánk az újévben, de csak akkor lehet felhőtlen az öröm, ha minden érintett figyelmesen és felelősségteljesen jár el a munkavégzés során. Vigyázzanak egymásra és a környezetükre, hogy továbbra is csak jó élményekkel teljen a szüret - írta közleményében a Nébih.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?