23 °C Budapest
Smallpox and Monkeypox MPXV vial vaccine in color background

Vészhelyzetet hirdettek a majomhimlő miatt: lépett a halálos kór vakcinájának gyártója

2024. augusztus 16. 09:37

A dán biotechnológiai vállalat, a Bavarian Nordic bejelentette, hogy kérelmet nyújtott be az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) annak érdekében, hogy a majomhimlő elleni vakcinájuk használatát kiterjesszék a 12-17 éves korosztályra. A kérelmet azzal indokolták, hogy az Afrikában jelenleg is zajló mpox járvány különösen súlyosan érinti a gyermekeket és serdülőket, akik fokozottan veszélyeztetettek a betegséggel szemben - írja a Portfolio.

Paul Chaplin, a Bavarian Nordic vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az oltóanyagokhoz való szélesebb hozzáférés sürgős szükségességét az mpox-járvány által leginkább sújtott fiatal korosztály esetében különösen fontos biztosítani. A cég tervei szerint az EMA jóváhagyása esetén az év végéig kiterjesztik a vakcina forgalomba hozatali engedélyét a serdülőkre.

Ezen felül a vállalat egy klinikai vizsgálat előkészítésén is dolgozik, amely a vakcina biztonságosságát vizsgálná a 2-12 éves gyermekek körében. Ez a vizsgálat tovább bővítheti a vakcina alkalmazási körét, és ezzel potenciálisan hozzájárulhat a fiatalabb korosztály védelméhez is.

A majomhimlő terjedése nem olyan gyors és könnyű, mint a Covid-19 vagy az influenza, mivel szoros fizikai érintkezés szükséges a fertőzéshez, és a fertőzések többsége szexuális úton terjed. Ezért a megfelelő óvintézkedésekkel a fertőzés megelőzhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 11. 11:25