23 °C Budapest
Talcum powder on black background

Rákkeltő termékeket árult az AVON: komoly adósságot halmozott fel a perek után az egyik leánycég

2024. augusztus 16. 11:04

Az Avon Products Inc. adósságrendezési eljárást indított, mivel képtelen fedezni a talkumot tartalmazó hintőporokkal kapcsolatos perek költségeit. A cég az AVON szépségápolási márka amerikai székhelyű, operatív tevékenységeket nem végző holdingvállalata. A vállalat jelenlegi adóssága 1,3 milliárd dollár.

Az Avon Products Inc. adósságrendezési eljárást indított, mivel képtelen fedezni a talkumot tartalmazó hintőporokkal kapcsolatos perek költségeit.

A cég az AVON szépségápolási márka amerikai székhelyű, operatív tevékenységeket nem végző holdingvállalata. Az USA leányvállalat nem egyenlő az AVON-nal, csak egy a több száz leányvállalat közül - hangsúlyozta a cég a szerkesztőségünknek küldött pontosításában.

A vállalat jelenlegi adóssága 1,3 milliárd dollárra rúg, amelyből 78 millió dollár közvetlenül a talkum kapcsolatos követelésekhez kötődik. A Natura felajánlotta, hogy 43 millió dollárral támogatja a csődeljárást, és 125 millió dollárt kínált az Avon európai, ázsiai és latin-amerikai érdekeltségeinek visszavásárlására - írja az Egészségkalauz. 

Az AVON Magyarország hangsúlyozza, hogy az USA-n kívüli piacokon, beleértve az Egyesült Királyságot és Európát, nincs csődeljárás folyamatban a céggel szemben. Az adósságok főként az Egyesült Államokban korábban zajló talkum perekből származnak, és az AVON szerint jelenlegi termékeikben használt talkum kozmetikai minőségű, azbesztmentes és biztonságos.

A talkum esetleges rákkeltő hatása miatt már több kozmetikai cég, mint a Chanel, Revlon és L’Oréal, eltávolította az összetevői közül. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) továbbra is vizsgálja a talkumot, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az azbeszttartalmú talkumot rákkeltőnek minősíti, de az azbesztmentes talkum esetében további kutatásokra van szükség. Vásárlóként érdemes megfontolni a talkumot tartalmazó termékek elkerülését, különösen hosszú távú használat esetén.

Frissítés!

Az ügy kapcsán az AVON az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Az Avon Products, Inc. („API”) 2024. augusztus 12-én bejelentette, hogy önkéntes Chapter 11 eljárást kezdeményezett az Egyesült Államok Delaware kerületi csődbíróságán adósságai és örökölt tartozásai kezelése érdekében. Az API az AVON szépségápolási márka amerikai székhelyű, operatív tevékenységeket nem végző holdingvállalata. Az API 2016-ban eladta észak-amerikai üzletágát, de megmaradt az AVON márka Egyesült Államokon kívül működő operatív egységeinek holdingtársasága, amely 2016 óta nem értékesít terméket még az Egyesült Államokban sem, de feladatkörében maradt a tartozások kezelése.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az AVON egyetlen Egyesült Államokon kívül működő üzletága, leányvállalata sem képezi a Chapter 11 eljárás részét, az semmilyen formában nem érinti azokat, így a nemzetközi piacokon a szokásos üzletmenet folytatódik.

A brazil székhelyű Natura &Co (B3 – NTCO3), amely 2020-ban megvásárolta az AVON-t, megállapodást kötött arról, hogy 125 millió dollár értékben, hitelajánlat formájában megvásárolja az AVON nem amerikai érdekeltségeit, egy bírósági felügyelet mellett zajló aukciós folyamat keretében. A Natura &Co emellett 43 millió dollár erejéig kötelezettséget vállalt a tartozások finanszírozására is, amely - a bíróság jóváhagyásától függően - elegendő likviditást biztosít az API kötelezettségei teljesítésére.

„A mai intézkedés és az Avon Egyesült Államokon kívüli egységeinek tervezett értékesítése maximalizálni fogja eszközeink értékét, és lehetővé teszi számunkra, hogy kötelezettségeinket rendezett módon kezeljük”- nyilatkozta John Dubel, az API elnöke.

„Továbbra is arra összpontosítunk, hogy megvalósítsuk üzleti stratégiánkat, beleértve a közvetlen értékesítési modellünk modernizálását, a márka újjászületését és további növekedési pályára állítását. Amióta az év elején vezérigazgató lettem, hatalmas energiát jelent számomra legnagyobb erősségünk és egyben lehetőségünk is, elkötelezett munkatársaink és közel 2 milliós Tanácsadói bázisunk munkája és támogatása világszerte” – nyilatkozta Kristof Neirynck, az AVON vezérigazgatója. A bírósági beadványok a https://dm.epiq11.com/AIOUSInc oldalon érhetők el.

A hír kapcsán felmerült, hogy a felhalmozott tartozások jelentős része jóval korábbi, Egyesült Államokban zajló talkum perekre vezethető vissza. Az AVON termékekben napjainkban kizárólag kozmetikai minőségű talkumot használnak, amely a legmagasabb minőségi és tisztasági szintet képviseli és amely bizonyítottan nem tartalmaz azbesztet. Az Egyesült Államokban az AVON termékeiben található talkum miatti perek a 2016 előtt értékesített termékekre vonatkoznak, főként a több mint 40 évvel ezelőtt forgalmazott testpúderre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 11. 11:25