22 °C Budapest
Új szövődménye lehet a magyar népbetegségnek: ez vár arra, akit nem kezelnek időben

Új szövődménye lehet a magyar népbetegségnek: ez vár arra, akit nem kezelnek időben

2024. augusztus 15. 20:31

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon élő felnőttek közel fele nincs tisztában azzal, hogy magas a vérnyomása. Egy friss metaanalízis azonban rávilágított arra, hogy a 60 év felettiek esetében a nem kezelt magas vérnyomás jelentősen növelheti az Alzheimer-kór kockázatát.

A kutatás eredményei szerint a kezeletlen magas vérnyomással élőknél 36%-kal magasabb volt az Alzheimer-kór kialakulásának esélye az egészséges vérnyomású egyénekhez képest. Továbbá, 42%-kal nagyobb kockázatot mutattak azokhoz viszonyítva, akik vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedtek.

Dr. Matthew Lennon, az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatója szerint ezt az összefüggést nem változtatja meg az életkor növekedése, ami azt jelzi, hogy még a 70-es és 80-as éveikben járóknál is jelentősen csökken az Alzheimer-kór kockázata, ha kezelik a magas vérnyomást.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a nem kezelt magas vérnyomásban szenvedőknél 69%-kal nagyobb volt a demencia egyéb típusainak kockázata az egészséges vérnyomású egyénekhez képest. Ezzel szemben a gyógyszeresen kezelt, de rosszul szabályozott magas vérnyomásúaknál ez a kockázat 33%-kal volt magasabb - jelentette a CNN.

Dr. Andrew Freeman, a denveri National Jewish Health igazgatója hangsúlyozta a vérnyomás megfelelő kezelésének fontosságát: "Minden egyes 20 ponton, amit valaki átlagosan 120 szisztolés érték fölé megy, megduplázódik a szív- és érrendszeri esemény kockázata."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szakértők egyetértenek abban, hogy a magas vérnyomás nem csak a szívet érinti, hanem az egész szervezetre hatással van, beleértve az agyat is. Dr. Richard Isaacson neurológus szerint a kontrollálatlan érrendszeri kockázati tényezők felgyorsíthatják az Alzheimer-kór patológiáját.

A Neurology folyóiratban megjelent metaanalízis 14 ország több mint 31 ezer, átlagosan 72 éves emberének adatait elemezték. A tanulmány nem talált jelentős különbségeket a nemek vagy faji csoportok között a vérnyomás-szabályozás és az Alzheimer-kór fokozott kockázata tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?