Beteg gyermek lány pulóverben pihen az ágyban egy zsebkendővel. Gyermek fújja az orrát takarókba burkolózva. Hideg évszak. Kislány az orrát tisztítja

Újabb vírus ütötte fel a fejét a világon: kiadták a riasztást, súlyos veszélyben a gyermekek

2024. augusztus 14. 12:45

Aggasztó mértékben terjed az Egyesült Államokban egy szezonális légúti vírus, a parvovírus B19. Az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) figyelmeztetést adott ki a vírus aktivitásának növekedése miatt. A szakértők szerint a Covid-19 járvány alatt bevezetett korlátozások csökkentették a fertőzések számát, ami leginkább az immunitás csökkenéséhez vezetett - számolt be a CNN.

A parvovírus B19, más néven "ötödik betegség", egy gyakran előforduló légúti vírus, amely cseppfertőzéssel terjed. Az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) adatai szerint az amerikai felnőttek körülbelül fele 20 éves korára, 70%-a pedig 40 éves korára rendelkezik a vírus elleni antitestekkel. A gyermekekkel rendszeresen kapcsolatba kerülők, például pedagógusok, fokozottan veszélyeztetettek.

A járványügyi központ kedden kiadott figyelmeztetésében kiemelte, hogy az utóbbi időben megnövekedett a pozitív tesztek aránya, valamint a súlyos megbetegedések száma a veszélyeztetett csoportokban. A közelmúltbeli fertőzésre utaló antitestek aránya, amely 2022-24-ben 3% alá csökkent, júniusra elérte a 10%-ot. A legnagyobb növekedést az 5-9 éves korosztályban tapasztalták.

A CDC beszámolója szerint a várandós nők körében is a vártnál magasabb esetszámot figyeltek meg. Emellett növekedett az aplasztikus anémia előfordulása a sarlósejtes betegségben szenvedőknél.

A várandósok körében a vártnál magasabb esetszámokról is kaptunk anekdotikus jelentéseket, beleértve az olyan komplikációkat, mint a súlyos magzati vérszegénység vagy vetélés

- közölte a CDC.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A parvovírus B19 fertőzés sok esetben tünetmentes, de ha jelentkeznek a tünetek, azok általában két fázisban zajlanak. Az első fázisban, körülbelül egy héttel a fertőzés után, láz, izomfájdalom és rossz közérzet jelentkezhet. A második fázisban, egy héttel később, jellegzetes kiütések jelenhetnek meg, főleg gyermekeknél az arcon, felnőtteknél inkább a törzsön.

A CDC hangsúlyozza, hogy nincs specifikus védőoltás vagy kezelés a parvovírus B19 ellen. A megelőzés érdekében javasolják a gyakori kézmosást, a felületek tisztán tartását és a megfelelő higiéniás szabályok betartását. Tünetek esetén ajánlott az önkéntes elkülönülés, amíg a tünetek nem javulnak. A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak maszkviselést és azonnali orvosi konzultációt javasolnak tünetek jelentkezésekor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?