Egy darázsfészek [Vespa crabro]A kép 2014. szeptember 25-én készült Swindonban, Wiltshire-ben, Angliában.

Veszélyhelyzet a Bakonyban: veszélyes rovarok miatt adtak ki figyelmeztetést

2024. augusztus 13. 19:14

Rengeteg a lódarázs a Nosztori Élménypark közelében - írja az Infostart.

A Bakonyerdő Zrt. figyelmeztetést adott ki a Nosztori Élménypark környékén tapasztalt megnövekedett lódarázsaktivitás miatt. A társaság Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint természetjárók jelezték, hogy az élményparktól délre, Paloznak irányában, a kék háromszög jelzésű turistaút közelében lódarázsfészek található.

A fészek pontos helye az élményparktól délre, a turistaút nagy kanyarulatát elhagyva, az egyenesebb szakaszon található. A mezőgazdasági területen álló kis építménnyel szemben, az erdőben helyezkedik el. A Bakonyerdő Zrt. megadta a fészek közelítő koordinátáit is: EOV K: 564224; É: 184650; GPS: 47.000461; 17.919552.

A vállalat figyelmeztető táblákat helyezett ki a területen, és óvatosságra inti a kirándulókat. Bár a lódarázs hasznos az erdei ökoszisztéma számára, a túrázók számára veszélyt jelenthet. A bejegyzés hangsúlyozza:

Ha belefutnánk a rovarokba, fontos, hogy semmi esetre se hessegessük, fenyegessük, csapkodjuk őket, inkább óvatosan próbáljunk meg távozni, nagy ívben elkerülni.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a magányos lódarázs veszély esetén feromonokat bocsát ki, amelyek nagy távolságból is jelzik a kolónia többi tagjának a fenyegetettséget. Éjszakai túrázók számára külön kockázatot jelent, hogy a lódarazsak erősen vonzódnak a fényhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az augusztus végi-szeptember eleji időszak különösen intenzív a hazai erdők egyetlen honos lódarázsfaja, az európai lódarázs életciklusában. Ebben az időszakban a fészkek létszáma a legnagyobb, és a párzási időszak is ekkor zajlik. A jó hír, hogy a hűvösebb idő beköszöntével a kolónia szinte összes tagja elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye jelentősen csökken.

A Bakonyerdő Zrt. külön felhívja a figyelmet arra, hogy a darázscsípésre allergiás személyek számára akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. Emellett a fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiások számára is komoly veszélyt jelenthetnek.

Az augusztusban darázsinvázióval a napokban a Pénzcentrum is foglalkozott - mint írtuk, egy veszélyes helyen talált fészek kiirtása akár 100-150 ezer forintba is kerülhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?