:biggrin:Pole vaulting athlete is going to perform a high jump on an . stadium full of spectators.

Sok olimpikonnak végig ott volt a csodafegyver a zsebében, mégsem élt vele: erre kéne figyelniük

2024. augusztus 13. 14:15

Az olimpiai sportolók szinte emberfeletti teljesítményei évekig tartó aprólékos edzés és felkészülés eredménye. Egy szempontot azonban gyakran figyelmen kívül hagynak - azt, hogy hogyan alszanak. Ezt vizsgálta meg most bbc.com kutatók segítségével.

A Stanford Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint az alvás meghosszabbítása javította a sprintidőket és csökkentette a fáradtságot az egyetemi kosárlabdázók körében. Más tanulmányok kimutatták: azok az élsportolók, akik három éjszakán át négy órát alszanak éjszakánként, csökkent ízületi koordinációt szenvednek el és nem képesek olyan magasra ugrani. Az ultramaratonfutók esetében pedig verseny előtti éjszakákon alvással töltött idő jelentős eltéréseket mutatott teljesítményükben.

A 2021-es tokiói nyári olimpiai játékokra tartó repülőútja napján Rhys McClenaghan, ír tornász hajnali fél ötkor kelt, hogy beiktasson egy edzést. A jetlag leküzdése érdekében úgy tervezte, hogy a 16 órás repülőút első felében alszik, remélve, hogy a tesztek órája az új időzónához - Dublinhoz képest nyolc órával korábbi időzónához - igazodik, amikor leszáll.

"Az edzőm azt mondta, hogy az éjszaka közepén fel kell tudnia ébreszteni, és azonnal el kell tudnom végezni egy gyakorlatot" - mondta McClenaghan egy videóban, amelyet akkoriban tett közzé a YouTube-on.

A legtöbb olimpiai sportoló éveken át tartó kemény edzés- és kondicionálóprogramokon megy keresztül. Az alvás azonban döntő fontosságú, és gyakran figyelmen kívül hagyott része annak, hogy valaki hogyan teljesít a játékokon. Köztudott, hogy az alvás létfontosságú az agy és a teszt számára. Ha nem kapunk belőle eleget, az hozzájárulhat a rossz mentális és fizikai egészséghez.

Pedig az alvás alapvető fontosságú. Amikor alszunk regenerálódik tesztünk: felszabadulnak növekedési hormonok és szabályozódnak érzelmeink. Az olimpiai sportolók azonban gyakran kevesebbet alszanak ajánlott nyolc óránál különösen verseny előtti éjszakán.

Ha arra kérne valaki reggel 6-kor keljek fel és menjek edzőterembe, udvariasan nevetnék arcába mert én reggel nehezen tudok edzeni míg, mások este lomhábbnak érzik magukat. Ennek van némi tudományos alapja is, hiszen az, hogy valaki "éjszakai bagoly" vagy "reggeli pacsirta", befolyásolja sportteljesítményt is. Testünk belső órája körülbelül 24 óránként ciklikusan változik, ezt cirkadián ritmusnak nevezzük. Segít összehangolni alvásjelzéseinket környezetünkkel például sötétség órájával mikor eszünk vagy mikor vagyunk fizikailag aktívak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

- mondta el Matthew Crawley professzor.

Néhány fitneszeszköz már konkrét adatokat is szolgáltat az alvás mennyiségéről minőségéről, valamint nyomon követik a REM-fázis alatti szemmozgást, és a nem-REM alatti legmélyebb szakaszokat is Ez azonban nem biztos, hogy mindenki esetében beválik, mivel néhányan stresszesebbnek érzik magukat, mint mások. 

A kutatók szerint a legjobb megoldás saját alvási szokásaink tanulmányozása, és az ahhoz való igazodás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?