Szomorú öregasszony. Depressziós magányos idős hölgy alzheimerrel, demenciával, memóriavesztéssel vagy magányossággal. Idős személy néz ki az otthoni ablakon. Beteg beteg rendellenességgel. Elgondolkodó nagymama. Gyászoló özvegyasszony

12 tényező, ami a súlyos magyar népbetegséget okozhatja: neked melyik van meg ezek közül?

2024. augusztus 13. 13:44

Az elmúlt években jelentős áttörések történtek a demenciakutatás terén. Ma már olyan vérvizsgálatok is rendelkezésre állnak, amelyek az esetek 90%-ában pontosan diagnosztizálják az Alzheimer-kórt. Emellett egyre többet tudunk azokról az életmódbeli tényezőkről, amelyek növelhetik a betegség kockázatát - számolt be róla a HuffPost.

A portál szerint a The Lancet folyóiratban megjelent új jelentés szerint két új módosítható kockázati tényezőt azonosítottak a demencia esetében: a 40 év utáni magas koleszterinszintet és a kezeletlen látásvesztést. Ezek mellett már korábban is ismert volt 12 olyan tényező, amelyek növelhetik a demencia kialakulásának esélyét:

  • Fizikai inaktivitás
  • Dohányzás
  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Légszennyezés
  • Fejsérülés
  • Ritkán előforduló társadalmi kapcsolatok
  • Kevesebb oktatás
  • Elhízás
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Depresszió
  • Halláskárosodás

Dr. Arman Fesharaki-Zadeh, a Yale Medicine viselkedési neurológusa és neuropszichiátere szerint ezeknek az új tényezőknek sok mechanisztikus értelme van. "Sok ilyen tényező nagyon is összefügg egymással" - mondta el.

A látásvesztés például gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek metabolikus kockázati tényezőik vannak, mint például magas vérnyomás vagy rosszul szabályozott cukorbetegség. A látási problémák miatt kevésbé valószínű, hogy időt töltünk agyműködést elősegítő tevékenységekkel, mint például rejtvényfejtéssel vagy olvasással. A magas LDL-koleszterin (az úgynevezett "rossz" koleszterin) pedig hozzájárulhat a szív és az agy vérereinek megkeményedéséhez. Ez megnehezítheti az oxigén bejutását az agyba, ami idővel idegsejtkárosodáshoz vezethet - "a demencia lényegében az idegsejtek pusztulásának végterméke" - magyarázta Fesharaki-Zadeh.

Először is fontos egy jó orvosi csapat és háziorvos megléte. Az alapellátó orvosok kulcsszerepet játszanak abban, hogy segítsenek kontrollálni a kockázati tényezőket, például a magas koleszterinszintet és vérnyomást gyógyszeres kezeléssel, diétával vagy tesztmozgással.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Fesharaki-Zadeh hangsúlyozza: "Az orvosi ellátás első vonalában az alapellátó orvosok állnak. Ők azok, akik korai megbeszélésekkel nagyban hozzájárulhatnak a demencia kialakulásának megelőzéséhez."

Léteznek olyan tesztek is, amelyekkel kimutathatók a neurodegeneráció korai jelei és genetikai markerei. A háziorvos segíthet megismerni ezeket a lehetőségeket. Ezért fontos tudni, hogy soha nem késő változtatni életmódunkon. Az agy rendkívül képlékeny - ha bármikor úgy döntünk, hogy egészséges életmódbeli változtatásokra térünk át, agyunk reagálni fog rá és egészségesebb lesz tőle.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?