A pharmacy temperature display on July 9th 2024 in Via Aquileia in the centre of Udine, Friuli-Venezia Giulia, north east Italy. It is the start of the latest heatwave, and temperatures are already hitting 40 degree centigrade or 104 degrees fahrenheit

Veszélyes szakaszába ér a hőséghullám: figyelmeztetnek a szakértők, sokan fognak ettől szenvedni

2024. augusztus 12. 22:15

A hét közepén már jóval 35 fok felett lehet a hőmérséglet, ezért fokozódik a hőpangás veszély - figyelmeztet a Meteo Klinika.  leszünk! Extrém forróságra kell készülnünk komoly hőegyensúlyi veszélyekkel, ezért figyeljünk önmagunkra és másokra is. A napokban egyre veszélyesebb a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet várható, mely különösen az idősekre, betegekre, időjárás-érzékenyekre lehet hatással.

Kedden napos időben lesz részünk a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Hazánk északi, északnyugati harmadán (elsősorban a hegyekben) néhol zápor, zivatar kialakulhat. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, sőt viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 32 és 37 fok között várható, ennél kevésbé meleg északkeleten, forróbb idő a Dél-Alföldön lehet, ott néhol 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet - írták.

A 35 fok fölötti hőmérsékletek és a szinte zavartalanul tűző nap sok ember számára jelent szinte elviselhetetlen terhelést. Máris nagyon sokan jelentkeznek keringési panaszokkal, ingadozó vérnyomással, erős fejfájással, gyakoriak a rosszullétek, gyengeség, szédülés, homályoslátás, hányinger - közölték a portálon. Egyre nagyobb a hőpangás kialakulásának a veszélye: amennyiben a magas pulzus zavartsági tünetekkel is jelentkezik feltétlenül orvosi segítségre van szükségünk! - írták.

Azt javasolják, tegyünk meg mindent az ilyen állapotok megelőzésére, csökkentsük a terhelésünket minden lehetséges módon, rövid időre se menjünk a tűző napra és fokozottan figyeljünk szervezetünk jelzéseire és a környezetünkben élő emberekre is. Tovább rontja a helyzetet, hogy gyengül a hajnali felfrissülés lehetősége és egyre romlik az alvás minősége. Rendkívül fontos a víz pótlása mellett főleg a só, de az egyéb ásványi anyagok pótlása is, amit az izzadással elvesztünk! - hívják fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?