19 °C Budapest
Bradypus tridactylus.

Aggasztó hírek érkeztek: újabb vírus jelent meg Európában, ismét világjárvány lehet a vége

2024. augusztus 12. 19:12

Az Európai Betegségellenőrzési Központ (ECDC) megerősítette, hogy Európában először jelentettek egy, a lajhárokból származó, szúnyogok által terjesztett vírust. Az Oropouche-vírus, amely korábban főként Dél- és Közép-Amerikában volt ismert, most már az európai kontinensen is megjelent. Június és július hónapokban összesen 19 importált esetet regisztráltak: Spanyolországban 12-t, Olaszországban ötöt, Németországban pedig kettőt- írta meg a NDTV World.

Az Oropouche-vírus elsősorban rovarcsípések révén terjed, különösen szúnyogok által. A vírus forrása lehet fakótorkú lajhár, főemlősök és madarak is. Azonban jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina ellene. Dr. Danny Altmann, a londoni Imperial College immunológia professzora szerint komolyan kell venni a helyzetet: "Mindenképpen aggódnunk kell. A dolgok változnak, és megállíthatatlanná válhatnak" - nyilatkozta a Telegraphnak.

A vírus kitöréseit korábban Dél- és Közép-Amerika több országából jelentették. A 2024-es évben konkrét járványkitöréseket jegyeztek fel Brazíliában, Bolíviában, Kolumbiában, Peruban és nemrég Kubában is. Az európai esetek közül 18 esetben Kubába történt utazás állt a háttérben, míg egy olaszországi eset Brazíliába történt utazással hozható összefüggésbe.

Az Oropouche-vírus olyan tüneteket okozhat, mint fejfájás, hányinger, hányás, izom- és ízületi fájdalmak. Esetenként súlyosabb tünetek is előfordulhatnak. Ezek általában négy nap után elmúlnak. A The Lancet július 25-i jelentése azonban aggasztó híreket közölt:

Brazíliában két fiatal nő halt meg az Oropouche-vírus következtében; egyiküknek sem volt alapbetegsége.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ECDC az Amerikából bejelentett esetek magas száma miatt mérsékeltnek ítéli a fertőzés kockázatát azok számára, akik járványos területekre utaznak vagy ott tartózkodnak. Az európai hatóság azt tanácsolja az érintett régiókba utazóknak, hogy alkalmazzanak egyéni védőintézkedéseket a rovarcsípések kockázatának csökkentése érdekében. Ez magában foglalja rovarriasztó szerek használatát és hosszú ujjú ingek valamint hosszú nadrágok viselését mind szabadtéri tevékenységek során, mind lakásokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?