21 °C Budapest
Reduce Sugar Concept. Sugar Cubes In Declining Chart

Új kihívás terjed a neten: nyáron különösen nehéz teljesíteni - Sokat nyerhet, akinek ez sikerül

2024. augusztus 9. 14:15

A hozzáadott cukorbevitel csökkentése idővel jótékony hatással lehet az általános egészségre - írta a Healthline. Segíthet a testsúly mérséklésében és az egészséges vércukorszint fenntartásában. Nem csoda, hogy egyre népszerűbbek a 30 napos kihívások, amely során az ember kerül minden olyan élelmiszert, amelyben hozzáadott cukor található. Aki teljesíti a kihívást, nemcsak az egészségéért tesz egy nagy lépést előre, hanem az egészséges(ebb) életmódra való áttérés is könnyebb lehet, ha ezt sikerül végigcsinálni.

A 30 napos cukormentes kihívások célja, hogy egy hónapig mindenféle hozzáadott cukrot elhagyjunk az étrendünkből. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondanunk a természetes cukrokról, amelyek például a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók. A hangsúly a hozzáadott cukrok elkerülésén van.

Általában az ilyen kihívások mind megegyeznek abban, hogy bizonyos élelmiszereket el kell kerülni a következő 30 napban. Ezek az élelmiszerek:

  • Kristálycukor, méz, juharszirup, más édesítőszirupok
  • Italok hozzáadott cukorral: üdítők, édesített turmixok és gyümölcslevek, édesített kávéitalok, sportitalok
  • Fűszerek, szószok hozzáadott cukorral: ketchup, BBQ szósz, mézes mustár, stb.
  • Édesített tejtermékek: ízesített joghurt, fagylalt, csokoládé, tejes kávé, kakaó stb.
  • Cukros pékáruk: kekszek, sütemények, fánkok, kenyér hozzáadott cukorral
  • Cukros reggeli ételek: hozzáadott cukorral édesített gabonapelyhek, szeletek, granola, ízesített zabpehely, stb.
  • Édességek: csokoládé, cukorka, édes nassolnivalók
  • Édesített alkoholos italok: koktélok, likőrök, gyomorkeserűk, dobozos édesítet italok, cukros üdítőkkel kevert long drinkek

Ezenkívül a legtöbb cukormentes kihívás azt javasolja, hogy kerüljük aa mesterséges és természetes eredetű, alacsony vagy kalóriamentes édesítőszereket is. Nem jó ugyanis, ha úgy mondunk le például a mindennapi étrendünket képező cukros gabopehelyről, vagy tízórai zabszeletről, délutáni életmentő kekszekről, ha azokat cukormentes termékkel helyettesítjük. Valódi változást az életmódban az tud hozni, hogyha ezeket az élelmiszereket kiváltjuk más, egészséges ételekkel. Érdemes lehet gyümölcsöket, hozzáadott cukor nélküli magkeveréket, gabonát beépíteni, pl. cukrozatlan zabpelyhet, tojást, felvágottat, zöldségeket beemelni az étrendbe.

Gyakran ajánlott a finomított gabonák, köztük a fehér kenyér, a tészta és a rizs minimálisra csökkentése is, és hozzáadott cukor nélküli teljes kiőrlésű termékekkel való helyettesítése. Természetesen mindenki maga érzi, hogy mekkora kihívást, változást jelentene ez számára. A 30 napos cukormentes kihívást úgy érdemes elkezdeni, hogy reális célokat tűzünk ki magunknak. Ha valaki csak a cukrot a kávéból, teából, cukrozott üdítőket, édességeket tudja úgy elhagyni egy hónapra, hogy számára már ez is nagy kihívás, kezdetnekez is megfelel. Sokkal fontosabb, hogy tudjuk teljesíteni a célkitűzést, minthogy túl sokat vállaljunk egyszerre.

A 30 napos cukormentes időszak alatt a résztvevőket arra biztatják, hogy teljes, tápanyagdús ételeket fogyasszanak, mint

  • zöldségek: brokkoli, karfiol, spenót, sárgarépa, spárga, cukkini, édesburgonya
  • gyümölcsök: alma, narancs, bogyós gyümölcsök, szőlő, cseresznye, grapefruit
  • fehérjék: csirke, hal, marha, tofu, tojás
  • egészséges zsírforrások: tojássárgája, avokádó, dió, magvak, olívaolaj, cukrozatlan joghurt
  • összetett szénhidrátforrások: bab, quinoa, édesburgonya, vajtök, barna rizs
  • édesítetlen italok: víz, szénsavas víz, cukrozatlan kávé, tea

Miért érdemes elkezdeni?

A magas hozzáadott cukor tartalmú ételek gyakori fogyasztása károsíthatja a vércukorszint-szabályozást. Az ilyen típusú étrend összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával. A hozzáadott cukor visszaszorítása jó módja lehet a vércukorszint csökkentésének.

A legfőbb gond a magas hozzáadott cukor tartalmú ételekkel, hogy kalóriadúsak, de alacsony tápértékűek. Így ezek fogyasztása könnyen súlygyarapodáshoz vezethet. A hozzáadott cukorforrások elhagyása segíthet a fogyásban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Köztudott tény, hogy a cukros ételek és italok nem tesznek jót a fogaknak sem. A szájban lévő baktériumok lebontják a cukrot és savakat termelnek, amelyek károsíthatják a fogakat. A hozzáadott cukor elhagyása megvédheti fogainkat a szuvasodástól.

Ezen túlmenően a magas fruktóztartalmú étrend növelheti a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) kialakulásának kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy az ilyen típusú étrend hozzájárulhat a májzsír növekedéséhez és gyulladásához.

Továbbá a túl sok hozzáadott cukor fogyasztása összefüggésbe hozható szívbetegségekkel és azok kockázati tényezőivel - például magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel.

Nem lehet eléggé hansúlyozni, hogy bármilyen étrend követése esetében fontos tényező a következetesség, kitartás. Ha el is térünk, "elbukjuk a kihívást", nem szabad feladni az egészet, hanem folytatni kell és tanulni kell a hibákból. Sosem a rövidtávú, mindig hosszú távú célokra kell összpontosítani. A lényeg nem az, hogy ne együnk bizonyos dolgokat, hanem hogy jó, egészséges étkezési mintát alakítsunk ki, új szokásokat vegyünk fel, új ételekkel töltsük fel az étrendünket, amelyek jót tesznek a szervezetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?