21 °C Budapest
Boy getting a flu vaccine in the clinic. Small boy getting a vaccine on his arm by a pediatrician wearing gloves.

Milliárdokat spórolt az állam ezekkel a vakcinákkal: 1994 óta rengeteg gyereket oltottak vele

2024. augusztus 9. 12:14

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss jelentése szerint a rutinszerű gyermekkori védőoltások több százmillió megbetegedést, több tízmillió kórházi kezelést és több mint egymillió halálesetet előztek meg az 1994 és 2023 között született emberek körében - írta a CNN. A CDC által közzétett elemzés a Vaccines for Children (VFC) program hatásait vizsgálta, amelyet 1994-ben indítottak el.

A CDC kutatói a Nemzeti Immunizációs és Légzőszervi Betegségek Központjának munkatársaival együttműködve elemezték a rutinszerű gyermekkori védőoltások egészségügyi és gazdasági előnyeit. Az elemzés kilenc vakcinát vizsgált: diftéria, tetanusz és pertussis (DTaP); Haemophilus influenzae b-típus (Hib); gyermekbénulás vírus; kanyaró, mumpsz és rubeola; hepatitis B; varicella; hepatitis A; pneumococcus konjugált vakcina és rotavírus.

A kutatók becslései szerint az 1994 és 2023 között született mintegy 117 millió gyermek körében ezek a védőoltások összesen mintegy 508 millió megbetegedést, 32 millió kórházi kezelést és körülbelül 1,13 millió halálesetet előztek meg. A legnagyobb számú megelőzött megbetegedés a kanyaró és varicella - vagyis a bárányhimlő - esetében volt tapasztalható, míg a legtöbb kórházi kezelésre vonatkozó becslés a kanyaróhoz kapcsolódott.

Ez nem csak közegészségügyi szempontból jelentős, hanem gazdaságilag is: az elemzés szerint az 1994 és 2023 között született gyermekek rutinszerű gyermekkori védőoltásai nettó 540 milliárd dolláros - több mint 195 469 milliárd forintos - megtakarítást eredményeztek a közvetlen költségekben. Ilyenek pl. a fertőzések kezelésének egészségügyi költségei. Ez viszont semmi a 2,7 billió dolláros megspórolt költséghez képest, amely abból adódott volna, hogy a gyermeküket ápoló szülők hiányoznak a munkából.

A cikk kitér arra is: a Covid-19 világjárvány idején a gyermekkori átoltottság csökkent, részben az alapellátáshoz való korlátozott hozzáférés, illetve a oltásszkepticizmus terjedése miatt. A pandémia alatt nem csak az USA-ban, az egész világon csökkent a gyermekkori átoltottság. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által júliusban közzétett adatok azt mutatják, hogy a világ még nem heverte ki ezt a megrázkódtatást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adatok szerint a pandémia előtti immunizálási szint emelkedése megtorpant. Például a diftéria, tetanusz és pertussis (DTP3) átoltottság világszerte 84%-os volt 2023-ban, ami megegyezik 2022-es értékkel, de elmarad a 2019-ben regisztrált 86%-tól. A világjárvány "történelmi visszaesést” hozott, a szakemberek pedig folyamatosan azért küzdenek, hogy akik a pandémia alatt nem kaptak oltást, utólag azok is hozzájussanak. A lakosság immunizálásában pedig az egyes országok újra elérjék a pandémia előtti állapotot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?