17 °C Budapest
Fresh homegrown vegetables and fruits, summer colofrul harvest still life, local farmer produce, organic food, directly above

Megkongatták a vészharangot a dietetikusok: súlyos betegség lehet a vége, ha nem így táplálkozol

2024. augusztus 7. 11:15

Egy új kutatás szerint néhány almafajta és bizonyos zöldségek, mint például a brokkoli, az uborka, a banán vagy a zöldbab fogyasztása valóban segíthet nekünk az orvosok távol tartásában, különösen akkor, ha a magas vérnyomás, a szívbetegségek vagy a vesebetegségek szempontjából veszélyeztetett emberek közé tartozunk - írta meg a CNN.

A magas vérnyomással küzdő betegek két legjelentősebb egészségügyi problémája a szívbetegségek és a vesebetegségek kialakulásának a veszélye

- mondta Dr. Donald Wesson, a tanulmány vezetője, az austini Texasi Egyetem Dell Medical School belgyógyászati tanszékének professzora.

Hogyan zajlott a kutatás?

A kutatás azt vizsgálta, hogy az étrendünkben lévő savak mennyiségének a mérséklésével csökkenthetjük-e a magas vérnyomás vesebetegségekkel és szívbetegségekkel kapcsolatos szövődményeinek az esélyét. Az állati eredetű termékek - különösen a húsfélék - általánosságban savtermelő élelmiszerek, míg a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása bázistermelő hatással bír. A kutatók 153 magas vérnyomásban szenvedő, illetve a krónikus vesebetegség súlyosbodásának magas kockázatával küzdő emberen végeztek randomizált kontrollvizsgálatokat. A résztvevőket három csoportra osztották:

  • az egyik csoport 2-4 csésze gyümölcsöt és zöldséget adott az étrendjéhez;
  • a másik csoport napi két adag (4-5 db 650 milligrammos tabletta) szódabikarbónát kapott (a szódabikarbóna csökkenti a savakat);
  • míg a harmadik csoport a szokásos orvosi kezelését folytatta.

A vizsgálatok öt éven keresztül zajlottak, míg végül kiderült, hogy mind a növényekben gazdagabb étrend, mind a szódabikarbóna támogatta a vesék állapotának a megőrzését - azonban az is kiderült, hogy a szív- és érrendszer egészségét jelentősebb mértékben csak a gyümölcs- és zöldségfélék rendszeres fogyasztásával lehetett javítani.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a magas gyümölcs- és zöldségtartalmú étrendnek alapvető részét kell képeznie minden ember életében, aki magas vérnyomással küzd, de megelőzés gyanánt is célszerű elkezdeni a diétát

- mondta Wesson.

Dr. Marion Nestle, a New York-i Egyetem táplálkozási, élelmiszertudományi és közegészségügyi szakértője szerint már régóta tudjuk mindezt, azonban mindig jó látni az újabb és újabb bizonyítékokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miért is érdemes kerülni a savas ételeket?

Wesson laboratóriumi vizsgálatai kimutatták, hogy a savtermelő étrend káros hatást fejt ki az állatok veséire. Hasonló eredményekre jutottak az emberek esetében is: kiderült, hogy egy bázikus étrend alkalmazásával bizonyítottan sokkal egészségesebb veseműködést eredményezhetünk. A felmérések szerint az amerikaiak többsége sokkal több húst és állati eredetű élelmiszert fogyaszt - amelyek mind savat termelnek -, mint bázikus gyümölcsöket és zöldségeket, éppen ezért továbbra is fontos kérdés, hogy hogyan lehetne elérni azt, hogy több ember táplálkozzon egészségesebb étrend szerint.

Az American Heart Association napi négy-öt adag gyümölcs és zöldség elfogyasztását ajánlja – de mégis, hogyan értelmezzük ezt?

Nos, egy adag zöldség lehet például öt-nyolc rózsa brokkoli, de fedezhetjük az egyik gyümölcsadagot például egy banán elfogyasztásával is.

A kutatók hasznosnak találják továbbá a DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) alkalmazását is, ami többek között négy-hat adag zöldség és további négy-hat adag gyümölcs elfogyasztását tűzi ki napi célul.

Dr. Andrew Freeman kardiológus szerint érdemes kísérletezni továbbá különböző fűszerekkel és ételkészítési módokkal is annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyük ezeket az ételeket. Bizonyos közösségekben sajnos az is nagy kihívást jelenthet, hogy az emberek hozzájussanak a friss alapanyagokhoz – ilyen esetekben viszont mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni a betegek gyógyszeres kezelésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?