18 °C Budapest
Summer healthy raw vegan clean eating breakfast in bed concept. Young girl wearing striped home shirt sitting and taking fruit from tray full of fresh seasonal fruit, square crop

Ezért hagyják abba rengetegen ősszel a nyáron elkezdett diétát: itt hibáznak, garantált a kudarc

2024. augusztus 4. 07:02

A nyár nemcsak a kikapcsolódás, feltöltődés időszaka, sokan ilyenkor kezdenek bele az életmódváltásba is. A nyári lendület azonban könnyen elveszhet az ősszel, ahogy visszatérnek a rohanós hétköznapok. Az pedig, hogy kitartóak vagyunk, gyakran nem elég: a sikeres életmódváltáshoz az is szükséges, hogy ne csak azt figyeljük, mit eszünk és mennyit, hanem megismerjük a saját viszonyunkat az evéshez, megszabaduljunk a rossz táplálkozási szokásainktól. Ezek örök akadályt jelenthetnek a fogyásban, illetve az áttérésben az egészséges étkezésre. A Pénzcentrumnak Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke beszélt arról, hogyan lehet sikeres és tartós a nyáron elkezdett életmódváltás, és hogyan szabadulhatunk meg a rossz táplálkozási szokásoktól.

Pénzcentrum: A nyár az évnek jellemzően olyan időszaka, amikor sokan vágnak bele valamilyen diétába, életmódváltásba. Miért lehet kedvező a nyár ebből a szempontból?  

Szűcs Zsuzsanna: A diéta kifejezést, mi dietetikusok az egészségügyi okból követett étrendekre értjük elsősorban - például cukorbetegek, vagy vesebetegek esetében. A gyógyétrendek, ún. dietoterápia szempontjából lényegtelen, milyen évszak van, azokat az egészségi állapot javítása, fenntartása érdekében szigorúan tartani kell.

Az egészséges táplálkozásra való áttérés, életmódváltás – amit sokan súlycsökkentés céljából kezdenek el a nyári időszakban - valóban könnyebb lehet, melynek több oka is van. Egyrészt a nyári élelmiszer-választék: a zöldség-gyümölcs kínálat sokkal szélesebb, színesebb, így változatosabb. Az egészséges táplálkozás - akár súlycsökkentő céllal is - nagymértékben a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására épül. Az OKOSTÁNYÉR ajánlásunk szerint is a tányér felét, tehát a naponta fogyasztott élelmiszer-mennyiség felét gyümölcsök, zöldségek adják. Nyáron, mivel ezek választéka sokkal szélesebb, könnyebb lehet az egészséges étrendet tartani.

Másrészt a meleg időjárás is segíthet a súlycsökkentő étrend betartásában. A melegben sokkal inkább kívánjuk a frissítő, magasabb víztartalmú, ezáltal alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket és kevésbé a magas zsírtartalmú fogásokat. Az étvágy is kevésbé intenzív, mely segíthet a súlycsökkentést célzó életmódváltásban.

A nyári életmódváltásnak viszont sokszor az a hátulütője, hogy ha a nyárnak vége, nehezebb lesz tartani a kialakított rutint és akkor a tudatos táplálkozásnak is vége szakad. Hogy lehet ezt megelőzni ősszel?

Az lenne igazán szerencsés, hogyha nem feltétlenül kampányszerű életmódváltásban, időszakos diétában gondolkodnánk. Igyekezzünk kihasználni az olyan lendületes időszakokat, mint a nyár, hogy olyan szokásokat alakítsunk ki, amelyeket egész évben tartani tudunk. Nem érdemes olyan célokat, olyan megoldásokat választani, ami csak nagyon szűk keretek között, például csak nyáron életképesek. A sikeres életmódváltáshoz hosszú távú megoldások kialakítása szükséges.

Sokan tapasztalhatják, hogy ha egy időre sikerül is tartaniuk az egészséges étrendet, akár még a fölös kilóktól is megszabadulni, képtelenek ezt tartóssá tenni. Az ilyen sikertelen fogyókúrák hátterében állhat például valamilyen evészavar?

Ebben az esetben is érdemes élesen különválasztani a fogalmakat. Az evészavar lehet patológiás eset - mint az anorexia, bulimia vagy orthorexia -, amikor már orvosi, pszichológusi, pszichiáteri beavatkozás szükséges. Ha valakiben felmerül, hogy evészavara van, akkor érdemes célzott vizsgálatokat kérni, szakember segítségével kideríteni, mi állhat a háttérben, és megoldást keresni rá. Az ilyen esetek azonban a ritkábbak.

Sokkal jellemzőbb a "diéta szemlélet", mentalitás, ami miatt hatástalanok a fogyókúrák. Ilyen szemlélet például, hogy vannak „jó” és „rossz” ételek, és ha csak „jó” ételt fogyasztunk, csak az az egészséges és biztosan segít a fogyásban. Ez nyilván sarkítás, de az ilyen  szabályokban, tiltásokban való gondolkodás általában nem hatásos hosszú távon.

Ehelyett érdemes egészséges viszonyt kialakítani az étellel és a táplálkozással. Tudatosan figyelni arra, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk. Ha figyelünk például az éhségérzetre, kiderülhet, hogy akkor is eszünk, amikor stressz ér bennünket, vagy ha unatkozunk. Ezekre a helyzetekre érdemes más megoldásokat keresni, új egészséges szokásokat kialakítani. Ha tudatosítjuk magunkban, hogy melyek azok a helyzetek, amelyekre hajlamosak vagyunk evéssel reagálni, könnyebb lesz ezektől a rossz táplálkozási szokásoktól megszabadulni.

Hogyan ismerhetők fel ezek a rossz táplálkozási szokások?

Nehéz az ilyen szokásokat egyedül, segítség nélkül felderíteni. Sokan érzik úgy, hiába kezdenek bele a sokadik fogyókúrába, az hatástalan, ezért fordulnak dietetikushoz. A szakember segíthet feltérképezni a rossz szokásokat és megoldásokat is tud javasolni, hogyan szabadulhatunk meg ezektől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagy segítség lehet még a táplálkozási napló vezetése, amelybe nemcsak azt jegyezzük fel, mit és mennyit ettünk, hanem a körülményeket is. Ha megfigyeljük az érzéseinket, érzelmi állapotunkat, gondolatainkat és feljegyzést készítünk róla, segít megismerni a viszonyunkat az ételhez, evéshez. A táplálkozási napló segíthet a dietetikusnak is megállapítani, hogyan tud legjobban segíteni, illetve van-e szó komolyabb problémáról, evészavarról. Ez esetben a szakértő segíthet abban is, kihez - pszichológushoz, pszichiáterhez - érdemes fordulni. A folyamat azonban akkor tud elindulni, ha elkezdünk tudatosan hozzáállni az étkezéshez.

Hogyha az gyanítjuk, hogy a környezetünkben valaki rossz táplálkozási szokásokkal küzd, vagy akár evészavarral, mit tehetünk?

A tapasztalat azt mutatja, hogy az érintett aktív közreműködése nélkül semmilyen életmódváltás, semmilyen problémának a megoldása nem lesz sikeres. Sokszor tapasztaljuk, hogy családtagok más nevében kérnek segítséget és a dietetikustól várják a megoldást, amikor az érintett abban nem akar együttműködni. Ahhoz viszont, hogy megoldást lehessen találni, az érintett aktív elköteleződése szükséges.

Hogyha evészavar gyanúja merül fel, olyan jelekre figyel fel a környezet, mint az önkoplaltatás, az étrend extrém beszűkítése, vagy falási rohamok, érdemes első lépésben a háziorvoshoz fordulni. A gyermekek, serdülők esetében a gyermekorvos az illetékes, vele érdemes konzultálni szükséges-e a pszichiátriai szakterületek bevonása. Ilyen esetben, bár fontosak, nem a dietetikai kérdések megoldása az elsődleges.

Hogyan segíthetjük szeretteink, barátaink, ismerőseink életmódváltását, ha erre bennük is megvan a hajlandóság?

A támogató környezet borzasztó sokat számít: az, hogy mennyire könnyítik meg a családtagok, a barátok az étrend megváltoztatását, vagy akár a rendszeres mozgás beépítését a mindennapokba. A támogató környezet lehet akár munkahelyi közösség, akár baráti társaság is, akik akár közösen is elhatározhatják az életmódváltást, viszont a legnagyobb hatása ebben az esetben is a családnak tud lenni.

Külön kiemelném a  nők, édesanyák, nagymamák szerepét: többségében ugyanis ők felelnek a család élelmezéséért, vásárolnak be, tervezik meg a menüt, készítik el az ételeket. Tehát nagyon fontos, hogy ők is, akár a dietetikussal is aktívan együttműködjenek és részt vegyenek a tanácsadásokon. Ezt kifejezetten szoktuk is kérni, ha gyerekekről, házastársról van szó, de más esetekben is döntő lehet a család együttműködése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?