19 °C Budapest
Demencia és foglalkozásterápia - Otthoni gondozó és idős felnőtt nő

Itt a megoldás a százezernyi magyart érintő, rettegett betegségre? Új módszert találhattak a kutatók

2024. augusztus 1. 20:04

Két új tanulmány szerint az övsömör elleni védőoltás nemcsak a fájdalmas kiütésektől óvhat meg, hanem a memória szempontjából, valamint a demencia megelőzésében is előnyös lehet - tudósított a CNN.

A herpeszvírusok képesek csendben elrejtőzni az idegek gyökereiben. Stressz vagy betegség esetén, illetve bármikor, amikor az ember immunitása csökken, újra aktiválódhatnak. Ez a vírusos reaktiváció övsömört okozhat, amely fájdalmas kiütéseklel járhat. Az övsömör okozta fájdalom egyénenként változó, de hetekig is eltarthat.

A kutatók egyre inkább úgy vélik, hogy bizonyos herpeszvírusok az agyban elrejtőzhetnek és újra aktívvá válhatnak, amikor az immunrendszer leáll. Ilyenkor olyan károkat okozhatnak, amelyek elősegítik a demencia kialakulását.

Az övsömörre nincs gyógymód, de vírusellenes gyógyszerek segíthetnek a kezelésében. 2006-ban engedélyezték az első vakcinát az Egyesült Államokban (Zostavax), majd 2017-ben egy erősebb vakcinát (Shingrix) vált elérhetővé. A Shingrixet ajánlják most az 50 éves és idősebb felnőttek számára.

A Zostavax élő, de legyengített vírust tartalmazott, míg a Shingrix csak a vírus külső felszínén lévő fehérjéket. Mindkét vakcina megtanítja a szervezetet felismerni és leküzdeni a valódi vírust. A klinikai vizsgálatok során a Shingrix 97%-os hatékonysággal előzte meg az övsömör kialakulását, míg a Zostavax 65-70%-os hatékonysággal működött.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Két új tanulmány több százezer Shingrixszel beoltott ember orvosi kartonját vizsgálta meg. Az első tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik Shingrixet kaptak, 17%-kal kisebb volt annak esélye, hogy demenciát diagnosztizáljanak náluk van éven belül. Egy másik tanulmány hasonló eredményeket mutatott: azoknál az embereknél, akik Shingrixet kaptak, öt év elteltével körülbelül 23%-kal kisebb valószínűséggel diagnosztizáltak demenciát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?