Unrecognizable doctor prescribing pills and drugs to patient. Male hand reaching for piece of paper with pharmacy recommendations. Symptom consultation and getting help

Megtorpant a magyar magánegészségügy növekedése: erre számathatnak 5-6 éven belül a betegek

2024. július 19. 09:20

A magánegészségügyi piac méretének becslését már második alkalommal készítette el a Portfolio. Az idei elemzés során a legnagyobb szereplőkről gyűjtött adatok és az előző évi struktúra továbbfejlesztésével egy még részletesebb képet kaphatunk a magánegészségügy helyzetéről Magyarországon.

Az idei piacméret becslés egyik legfontosabb módszertani változása a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által a magánegészségügyi szereplőknek kifizetett finanszírozás összegének pontosítása volt. A NEAK által publikált nyilvános adatbázis felhasználásával ez némileg módosította a becsült piacméretet is. A teljes piacméret meghatározásához a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvánosan elérhető statisztikájából indultak ki

A becslés végeredménye szerint magyar magánegészségügyi szolgáltatók bevételei 2023-ban meghaladták a 900 milliárd forintot. Ez több mint 40%-kal magasabb volt a 2019-es időszakhoz képest és évi átlagosan 10%-os növekedést mutatott. A végeredmény annyiban felülbecsüli valós piacméretet, hogy ezen összegben benne vannak azok is akik kizárólag NEAK ellátást végeznek virtuális outsource megállapodás alapján állami intézmények számára.

A TOP25 szereplő kombinált piaci részesedése nőtt, de lassabban mint korábban. Részarányukat 18%-ra becsülték ami kis növekedést jelentett korábbiakhoz képest.

A piaci statisztikák alapján a magánegészségügy növekedése nem állt meg, de megtorpanás érzékelhető a piaci számokból is az utóbbi években - írja a lap. Elsősorban a fekvő ellátások hatottak negatívan a növekedésre és hogy emiatt a nagyobb szereplők nem tudták jelentősen növelni piaci súlyukat, de ezek a tendenciák átmenetiek lehetnek, 1-2 éves időtávon a piaci koncentráció dinamikusabb folytatását és a fekvőbeteg ellátások lendületesebb növekedését várják. Az egyik legnagyobb korlát a magánellátások finanszírozási szerkezete: 5-6 évnek is el kell telnie, mire az önkéntes finanszírozási formák jelentős pozitív hatással lehetnek a piacnövekedésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 2. hétfő
Rebeka, Dorina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?