33 °C Budapest
A healthcare Worker hands in surgical gloves pulling COVID-19 vaccine liquid from vial to vaccinate a patient

Újabb adag szamárköhögés vakcina szállítmány érkezett: ennyi az ára, nemsokára a patikákba kerül

2024. július 18. 08:14

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerdán azt javasolta a várandósoknak és a kisgyermekek közelében élő időseknek, hogy frissítsék szamárköhögés elleni védettségüket. A patikákban ugyan van oltás, de nincs túl sok készítményük, és csak az utánrendeléskor derül ki, hogy tudnak-e újabb készleteket beszerezni - számolt be a Népszava. Az oltóanyag ára patikánként eltérő lehet: 12 500 és 15 500 forint között mozog az árszint.

Az újszülötteknél és kisgyermekeknél a szamárköhögés légzéskimaradással járhat, ami halálos is lehet. Ezért különösen fontos, hogy a várandósság utolsó harmadában a nők kérjék az ismétlő oltást, ezzel védve megszületendő babájukat is - mondta Müller Cecília a TV2 műsorában szerdán. Hozzátette: felnőttkorban és oltott közösségekben általában enyhe lefolyású a betegség, és mivel baktérium okozza, antibiotikummal jól kezelhető.

Ahogy arról június végén lapunk is beszámolt: tartósan hiánycikk volt a szamárköhögés elleni oltóanyag. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ akkor helyettesítő vakcina beszerzését ígérte. Müller Cecília szerdai megszólalása után a lap több patikában érdeklődött: van-e már receptre kiváltható szamárköhögés elleni oltóanyaguk. A válasz mindenütt pozitív volt, bár hozzátették: nincs túl sok készítményük, és csak az utánrendeléskor derül ki, hogy tudnak-e újabb készleteket beszerezni. Iparági források szerint az oltóanyag ára patikánként eltérő lehet 12 500 és 15 500 forint között.

Június eleje óta körülbelül 5000 vakcinára volt igény országosan. Kaló Tamás, a Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatója elmondta: éppen szerdán érkezett raktáraikba egy nagyobb mennyiségű oltóanyag-készlet, amely két hétre elegendő lesz. Hozzátette továbbá: az utóbbi időben megháromszorozódott a patikák igénye a szamárköhögés elleni vakcinára; az elmúlt másfél hónapban néhány ezer megrendelést kaptak patikáktól. Ez az információ összhangban áll azokkal az adatokkal is, amelyek szerint januártól kezdve növekedett a megbetegedések száma Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 30. péntek
Rózsa
35. hét
Augusztus 30.
Az eltűntek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?