32 °C Budapest
pharmacy sign marks the temperature in degrees Celsius heat summer

Újabb hőségriadó-hosszabbítás következhet: tovább tombol a brutális hőség Magyarországon

G7
2024. július 17. 09:20

A mostani hőhullámmal jó esély van rá, hogy júliusban megdől a havi hőmérsékletrekord Magyarországon, és az is elképzelhető, hogy ez lesz minden idők legmelegebb nyara hazánkban - írja a G7. Az elmúlt hónapok fényében egyik sem lenne meglepő: az előző három évszak mindegyike rekord magas átlaghőmérsékletet hozott, és három különböző hónapban is megdőlt a korábbi csúcs az elmúlt egy évben.

Minden előrejelzés arra utal, hogy ez lesz a leghosszabb hőhullám hazánkban, amióta nyilvántartják a hőmérsékletet. Az eddigi rekordot 1994 nyara tartotta, amikor 15 egymást követő napon volt érvényben hőségriasztás - írja a lap. Azóta voltak melegebb nyarak, vagy olyanok is, amikor több hőhullámos nap volt összesen, de ezeket mindig megszakította néhány hűvösebb nap vagy akár egy-két enyhébb hét is. Jelenleg hivatalosan csütörtökig van érvényben hőségriadó, amely a hőhullám 13. napja lesz. Az előrejelzések alapján azonban meglepő lenne, ha nem hosszabbítanák meg a hőségriasztást.

A gyakorlat szerint akkor adnak ki hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet eléri a 25 Celsius-fokot, márpedig egyelőre semmi nem utal arra, hogy ez alá mennénk. Sőt, valószínűbb, hogy marad a 27 fok felett életbe lépő másodfokú, illetve az ország bizonyos pontjain a 29 fok feletti átlagnál kihirdetett harmadfokú riasztás.

A mostani hőhullám ráadásul nemcsak hosszúsága, hanem intenzitása alapján is az eddigi egyik legdurvább.

Az előző hét 27,5 fokos középhőmérséklettel a második legmelegebb volt az elmúlt bő négy évtizedben, csak 2007 júliusában mértek ennél is magasabb átlagot. A 2007-es kánikula azonban tényleg extrém volt. Nemcsak azért, mert akkor regisztrálták az abszolút melegrekordot az országban 41,9 fokkal (egyébként Kiskunhalason), hanem mert tartósan egy-két fokkal magasabb volt a hőmérséklet még a többi hőhullámra jellemzőnél is - írja a lap.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor 2007-ben a 10 napos extrém kánikulától eltekintve nem volt meleg júliusban: a hónap elején és végén is előfordult, hogy 17 fok alá csökkent a napi középhőmérséklet. Emiatt a tíznapos hőség ellenére nem is ez volt a legmelegebb július Magyarországon: ezt a rekordot 2021 tartja 23,6 fokos átlaggal. Az idén azonban a hónap első felében szinte pontosan egy fokkal voltuk efölött, azaz – különösen az elhúzódó hőhullám fényében – elég jó esély van rá, hogy megdől a havi csúcs is. Ez pedig abszolút rekordot is jelentene, az eddigi legmelegebb hónap ugyanis épp 2021 júliusa volt.

Amennyiben így alakul, a július egy éven belül már a negyedik rekord magas hőmérsékletet hozó hónap lenne. Tavaly szeptemberben, illetve idén februárban és márciusban is magasabb átlagot mértek, mint 1901 óta bármikor. A februári időjárás különösen extrém volt: a 8 fok feletti átlag közel három fokkal haladta meg a korábbi legmagasabb értéket - írják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 27. kedd
Gáspár
35. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?