32 °C Budapest
waiting room in hospital

Ilyen még Afrikában sincs: pokoli a hőség a kórházakban, semmit sem tudnak tenni ellene

2024. július 17. 09:25

Szíjjártó László nemrég a Szeretlek Magyarország-nak adott interjújában a magyar egészségügy klímahiányából fakadó problémáira világított rá. A Magyar Orvosi Kamara szerint bizonyos kórtermekben már rosszabb a helyzet, mint egy afrikai kórházban.

Az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok során a kórházi kórtermekben tapasztalt elviselhetetlen hőség komoly kockázatokat jelent a betegek és a dolgozók számára. Például az Uzsoki kórházban a műtéteket le kellett állítani, mert a műtőben 41 fokot mértek.

Szíjjártó szerint az egészségügyi rendszer nincs felkészülve a globális felmelegedés okozta kihívásokra, ami különösen veszélyes lehet a kismamák és kisbabák számára. A magyar kórházak eltérő állapotúak, ezért bár néhány helyen van légkondicionáló, sok helyen továbbra is elviselhetetlen a hőség.

A helyzet súlyosságát szemléltetve Szíjjártó egy afrikai tábori kórházat hozott fel példának, ahol a trópusi klíma miatt alapvető az ideiglenes intézmények légkondicionálása. Ezzel szemben Magyarországon az egészségügy évtizedek óta alulfinanszírozott, ami nemcsak a légkondicionálók hiányában, hanem a dolgozók fáradtságában és az eljárásrendek hiányában is megmutatkozik.

Bár vannak olyan intézmények, ahol világszínvonalú ellátást tudnak biztosítani, a légkondicionálók és az általános infrastruktúra hiánya súlyosan akadályozza a hatékony gyógyítást és a betegek gyógyulási folyamatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 27. kedd
Gáspár
35. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?