34 °C Budapest
Doctor removing a tick with  tweezers from skin of patient

Veszélyes fertőző kór les a magyarokra most, hogy beütött a hőség: ilyen tünettel rögtön menj orvoshoz

2024. július 15. 10:01

A kullancsszezon már akkor kezdetét vette, amikor megérkezett a meleg, fagymentes idő tavasszal, azonban a legveszélyesebb időszak mégis a nyár: jött a szünet, jönnek a nyári szabadságok, sokkal többet vagyunk a természetben. A friss adatok alapján a múlt héten különösen sok Lyme-kóros eset fordult elő, és a kullancsok által terjesztett Encephalitis infectiosa betegségből is többet regisztráltak eddig, mint az elmúlt évek azonos időszakaiban, melyek hátterében gyakran kullancsencephalitis vírus áll. Érdemes tehát 2024-ben különösen odafigyelni a kullancsokra! Mutatjuk, mely területeken célszerű a leginkább vigyázni, illetve hogy mit kell tenni kullancscsípés esetén.

Magyarországon a legtöbb Lyme-kór és kullancsencephalitis fertőzés májustól szeptemberig fordul elő, azonban a nyár a legveszélyesebb időszak. Ilyenkor tartózkodik ugyanis sokkal többet az ember a természetben és a kullancsok is aktívabbak. A hőség elől is sokan menekülnek a természetbe: hűvös völgyekbe kirándulni, vagy árnyas vízpartokra. Jobb azonban résen lenni, mindig ellenőrizni a bőrünket, nem találunk-e élő kullancsot, vagy gyanús csípést magunkon. A kullancsok ugyanis sok veszélyes betegséget terjesztenek. 

A kullancs által terjesztett két legfontosabb emberi betegség Magyarországon a vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás (meningoencephalitis) és a Lyme-kór. Ezeknél ritkább, szintén kullancsok által közvetített betegség a humán babesiosis, a humán monocytás ehrlichiosis, a humán granulocytás anaplasmosis, a tibola, a krími-kongói vérzéses láz, valamint a tularémia - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatátásából. 

Az NNGYK éves adatsorai alapján, melyek közül a legfrissebb, 2023-as évit most tették közzé, a legtöbb Lyme-kór és kullancsencephalitis - vagyis a vírusos agyvelőgyulladás - fertőzés májustól szeptemberig fordul elő. A legkielmelkedőbb hónap június, de egész nyáron jóval nagyobbak az esetszámok, mint az év további részében. Kiemelkedő hónap esetszámokat tekintve az előttünk álló június. 2023-ban valamivel kevesebb Lyme-kóros eset fordult elő, mint a 2022-es évben, ahogy a kullancsencephalitis megbetegedések esetében is történt.

Bár azt gondolhatnánk, a legtöbb megbetegedés a gyerekeket érinti, a Lyme-kór előfordulása a 3-9 éves korosztályon túl a 40 felettiek esetében is hasonlóan magas. Kullancsencephalitis eset pedig tavaly nem is történt a 10 év alattiak körében - és a korábbi években is kevés. A felnőtt korosztályban sokkal jellemzőbb. Infografikánkon a morbiditási ráta az mutatja meg, hogy 100 ezer lakosra vetítve hány eset történt az adott életkorban, vagy területen:

Lyme-kórt tekintve nagy az előfordulások rátája Nógrádban, Csongrád-Csanádban, Veszprémben és Komárom-Esztergomban. Utóbbi megyék voltak a tavalyi adatok alapján is az élen Komárom-Esztergom kivételével. 

Lehetséges tehát, hogy a 2023-as év nem volt olyan vészes kullancsok által terjesztett kórok tekintetében, mint a 2022-es, az eddigi számadatok alapján 2024-ben több fertőzés fordulhat majd elő, ahogy eddig is történt. Ha másért nem, akkor legalább ezért érdemes extrán óvatosnak lenni!

Milyen tünetekre érdemes figyelni?

A kullancs által terjesztett kullancsencephalitis vírusfertőzés az összes agyvelőgyulladásos eset mintegy feléért felelős hazánkban. A betegség ritka esetben halálos, viszont szinte mindig okoznak élethosszig tartó maradványtüneteket, mint a bénulás, vagy beszédzavar. Nincs rá specifikus kezelés, viszont a fertőzés védőoltással megelőzhető, Magyarországon a vírusos agyvelőgyulladás ellen oltják is a gyermekeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás jellegzetes, eurázsiai elterjedésű betegség: Franciaország nyugati határától kelet felé egészen Japánig, észak-déli irányban Skandinávia és a Balti államok területétől Európa mediterrán térségéig előfordul. Közép-Európában a vírus okozta és kullancsok által terjesztett betegségek közül ez a leggyakoribb. Az esetek kisebb részében 7-14 napos lappangási időt követően, enyhe betegségtünetek (láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás stb.) jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával (rossz közérzet, magas láz, erős fejfájás, a nyak merevsége, hányás, tudatzavar, izombénulás) járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel - olvasható az NNGYK tájékoztatójában. Amennyiben valakit kullancs csíphetett meg és ilyen tünetei vannak, mindenképp forduljon orvoshoz!

A Lyme-kór az északi félteke mérsékelt égövi zónájában a leggyakoribb, vektorok által terjesztett, baktérium okozta zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő fertőző betegség. Legjellegzetesebb, az esetek 60-80 százalékában előforduló klinikai tünete a vándorló bőrpír, amely általában 7-10 napos - de minimum 48 órás - lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva, gyűrűt formál. A bőrjelenséget enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de felléphetnek nem specifikus tünetek (pl. magas láz, gyengeség, fejfájás, izom- és izületi fájdalom, esetleg nyirokcsomó-duzzanat), valamint idegrendszeri tünetek is.

Igen ritkán, a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt betegeknél a kullancscsípés után idegrendszeri, mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények (zsibbadás, végtagfájdalom, perifériás ideggyulladás, szívpanaszok) jelentkezhetnek, de legtöbbször semmilyen társtünet nincs. Megfelelő adagban és ideig szájon át alkalmazott antibiotikummal általában jól gyógyítható. Lyme-kór ellen azonban nincs védőoltás. Tegyünk meg mindent, hogy elkerüljük fertőzött kullanccsal való találkozást!

Kullancscsípés esetén

A Heim Pál Kórház ajánlásai szerint:

  • Ha felfedeztünk egy vagy több kullancsot, minél hamarabb távolítsuk el bőrünkből. Viszont nem mindegy hogy hogyan!

A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe.

  • Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert lehet, hogy ekkor “köpi” a kórokozót szervezetünkbe! Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet próbálni hosszabb körmű hüvelyk és középső ujjal.
  • A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. Egyes vélemények szerint csavaró mozdulattal kell kihúzni, mások szerint kerüljük a csavaró mozdulatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár órán belül elkapott kullancs körömmel, csavaró mozdulat nélkül enyhe húzással többnyire kijön fej beszakadás nélkül.
  • A fej nem baj, ha bent marad a bőrben az nem okoz különösebb problémát, mint bármely idegen test – kis reakciót kelt majd kilökődik (ez valójában nem is a feje, hanem az állkapcsa). Sőt egyesek szerint jó megoldás az is ha éles késsel levágjuk, lefejezzük a kullancsot közvetlenül a bőr felszínén. Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat (viszont fertőzést már nem terjeszt).
  • Ezután jód oldattal (Betadine) kenjük be a kullancs helyét. Általában 7-10 nap alatt eltűnik a kis vörös csomó nyomtalanul. Fertőzést jelez, ha néhány hét múlva a kullancscsípés helye körül kör alakban halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem igazán feltűnő, nem viszket és nem fáj. Ez a bőrtünet csak a fertőzöttek kb. 2/3-ában jelenik meg.
  • Kb. 20-30 százalékbanban a fertőzésnek semmi tünete nincs – csak később jelennek meg, esetleg az izületi, idegi vagy szívtünetek. Tanácsos minden ilyen esetben orvoshoz fordulni. Korai stádiumban a fertőzés jól gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel.

A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot. Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 19. hétfő
Huba
34. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?