24 °C Budapest
A pharmacy temperature display on July 9th 2024 in Via Aquileia in the centre of Udine, Friuli-Venezia Giulia, north east Italy. It is the start of the latest heatwave, and temperatures are already hitting 40 degree centigrade or 104 degrees fahrenheit

Kedden ismét bekeményít a hőség: ebben a 10 megyében életveszélyes lesz kilépni az utcára!

2024. július 15. 09:10

Ma az ország nagyobb részén már ismét 27 fok felett, főként az Alföldön a 29 foknál magasabban alakul a 24 órás középhőmérséklet - írja a HungaroMet. A légköri feltételek továbbra is a teljes ország területén alkalmasak lehetnek zivatarok kialakulásához. Délelőttig elsősorban az Alpokalja fölé sodródhatnak be, illetve a középső, északi tájakon fordulhatnak elő helyenként zivatarok. Napközben szintén kevés helyen alakulhat ki zivatar, valamivel nagyobb eséllyel az ország északkeleti, keleti felén, de kizárni az ország más részein sem lehet. Az erősebb cellákat viharos széllökések, jégeső, valamint intenzív csapadék kísérheti.

Hétfőn magas középhőmérséklet miatt legmagasabb, harmadfokú riasztást adtak ki 5 vármegyében, ahol a napi középhőmérséklet 29 °C felett alakulhat. Kedden már sokkal több helyen szenvedhetünk a melegtől, 10 vármegyében várható óriási hőség. Szerdára visszahúzódik a hőséghullám: aznap és csütörtökön csak 3 megye szenved tovább a forróságól.

Ma többnyire napos időre számíthatunk időszakosan megnövekvő fátyol- és gomolyfelhővel. Helyenként zápor, zivatar előfordulhat, utóbbiakhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között várható, továbbra is délkeleten lesz a legnagyobb forróság, ott néhol 40 fok sem kizárt. Késő estére 23 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. 

A csapadékgócok hétfő este várhatóan lecsengenek, a gomolyfelhők összeesnek, kiderül az ég. Az éjszaka második felében azonban már újból előfordulhatnak felhős tájak, és ismét nő a zápor, zivatar kialakulási esélye. A légmozgás zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 20 és 25 fok között alakul, nyugaton és északkeleten mérhetünk helyenként ennél néhány fokkal alacsonyabb értéket.

 

Kedden a sok napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. A délkeleti, déli szél lassanként északira, északnyugatira fordul, és több helyen megélénkül. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

Délutánra többnyire 35, 41 fok közé melegszik fel a levegő, tetőzik a forróság. 

Szerdán a sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk elszórtan záporral, zivatarral. Legkisebb eséllyel az Alpokalján fordulhat elő csapadék. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északias irányú szél, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet általában 20, 26 fok között várható, a belvárosokban és vízpartokon lesz a melegebb az éjszaka, a hidegre hajlamos helyeken viszont ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 39 fok között várható, nyugaton az alacsonyabb, délkelet felé haladva pedig a magasabb értékekkel.

Csütörtökön napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, amelyekből helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északkeleti, északi szél időnként megélénkül, de a zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetik. Hajnalban 17, 25, délután 31, 38 fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton, illetve északkeleten lesz kellemesebb, délkeleten pedig a legmelegebb az idő.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű, de elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Többfelé megélénkül az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Hajnalban 17, 25, délután 30, 36 fokra van kilátás. 

Csütörtökig érvényes a hőségriadó!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján még múlt mpénteken hosszabbította meg a július 7-e, vasárnap óta érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 18-a, csütörtök 24 óráig. Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben tehát az ország egész területén.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők - írta az NNGYK. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elhúzódó, az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra.

Rendkívül fontos, hogy a megvásárolt, hűtést igénylő élelmiszereket minél kevesebb ideig tegyük ki a melegnek, mert a magas hőmérséklet hatására a legtöbb élelmiszer eredetű megbetegedést okozó mikroorganizmus pl. Salmonella és romlást okozó mikroorganizmusok is elszaporodhatnak az élelmiszerekben. A gyorsan romlandó élelmiszerek, például nyers hús, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához használjunk hűtőtáskát. Ha bármilyen érzékszervi elváltozást tapasztalunk (például elszíneződés, nyálkás állag, kellemetlen szag), ne fogyasszuk el az adott alapanyagot vagy élelmiszert.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe. Várandós nők csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Csütörtök óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 19. hétfő
Huba
34. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?