30 °C Budapest
White pills laid out on a light gray surface. Medical supplies.

Vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók a tiltólistán: óriási veszélyben van, aki ilyen gyógyszert szed a kánikulában

2024. július 14. 14:30

Komoly egészségügyi kockázatot jelent a kánikula azoknak, akik rendszeresen szednek gyógyszereket. Mutatjuk, melyik készítményekkel kell vigyázni!

A nyári hőség nem csupán kellemetlen, hanem komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, különösen azok számára, akik rendszeresen szednek gyógyszereket. A szélsőséges hőmérséklet nemcsak a hőséggel összefüggő betegségek veszélyét növeli, hanem számos gyakori gyógyszer mellékhatásait is felerősítheti - írja az AP News.

A meleg időjárás károsíthatja az olyan gyógyszereket, mint például az inzulin, amelyek hűtést igényelnek. Az inhalátorok felrobbanhatnak, az epinefrin-injektorok (például EpiPen) meghibásodhatnak, és a postán kézbesített gyógyszerek megromolhatnak.

  • Vérnyomáscsökkentők: A vérben lévő folyadékot csökkentő vérnyomáscsökkentő tabletták kiszáradáshoz vezethetnek.
  • Béta-blokkolók: A szívbetegségek kezelésére szolgáló béta-blokkolók csökkenthetik a bőr vérellátását, így kevésbé érzékelhetjük a veszélyes hőséget.
  • Antidepresszánsok: Egyes antidepresszánsok akadályozhatják a teszt természetes hűtési mechanizmusait.
  • Fájdalomcsillapítók: Az aszpirin és más vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csökkentik a folyadék- és nátriumszintet, ami megnehezíti a magas hőmérséklet elviselését.

Fontos, hogy mindig elegendő vizet igyunk. Ne hagyatkozzunk arra, hogy csak akkor igyunk, amikor már szomjasak vagyunk. Egyes antibiotikumok, gombaellenes szerek és akne elleni készítmények fokozhatják a napérzékenységet. Ha ilyeneket szedünk, maradjunk árnyékban vagy viseljünk napvédő ruházatot és használjunk naptejet

- tanácsolta Dr. Mike Ren családorvos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 420 267 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 135 855 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, a Raiffeisen Banknál 6,69%; a MagNet Banknál 6,76%,  a K&H Banknál 6,86%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A gyógyszereket általában hűvös, száraz helyen kell tárolni. Utazás közben ez kihívást jelenthet: autóval utazva vigyük magunkkal a gyógyszert egy hűtőtáskában. Repülővel utazva tartsuk a gyógyszereket kézipoggyászban.

Dr. Renee Salas sürgősségi orvos szerint az éghajlatváltozás felgyorsulása miatt sürgősen ki kell deríteniük melyik gyógyszerek jelentenek legnagyobb kockázatot nagy melegben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 15. csütörtök
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?