19 °C Budapest
Masszázs a babának. Négy hónapos baba mosolyogva tornázik

Szinte elérhetetlen a fontos gyerekterápia: brutál várólistákkal szembesülnek a magyar szülők

2024. július 11. 13:00

Fiatal szülők tömegei hordják hétről hétre már kisbaba korban gyermekeiket tornára, tízezreket is kifizetve az egyedi technikák megismeréséért. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett Dévény-módszer. Vajon tényleg ennyi gyermek szorul speciális segítségre? Mitől olyan különleges ez a módszer? A Pénzcentrum a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti Egyesületét és a Magyar Védőnők Egyesületét kérdezte.

Soknak tűnhet a szám, ahogy akár csak az ismerősei körében érdeklődik az ember és azt tapasztalja, hogy szinte mindenki járt már valamilyen típusú fejlesztésen gyermekével. A korábbi szemlélet szerint ezekre a foglalkozásokra akkor volt elsősorban szükség, ha koraszülött a baba vagy éppen valamilyen rendellenesség miatt, komoly mértékben elmaradt egy adott területen a fejlődése.

Dr. Kántor Irén, a Házi Gyremekorvosok Országos Érdekképviseleti Egyesületének elnöke elmondta, hogy a fejlesztésre szoruló, eltérő fejlődésmenetű gyerekek száma valójában nem lett több Magyarországon az európai átlaghoz viszonyítva sem. A szakértő szerint, ami miatt feltűnővé váltak ezek az esetek az az, hogy 2017. novemberétől bevezették az új szülői kérdőívet és a kapcsolódó védőnői kontrollt.

A kérdőívet 12 alkalommal kell a szülőnek kitöltenie 1 hónapos és 6 éves kor között, a védőnő pedig azonosítja, valós-e a szülői értékelés. Ez a szűrés lehetővé teszi, hogy az eltérések sokkal hamarabb felismerhetővé váljanak. Ezek alapján több gyermek vehet részt kezeléseken, akiknél esetleg korábban rejtve maradt volna egy-egy probléma. De mi számít problémának? Mikor kell aggódnia egy szülőnek? Valóban mindenre megoldás a híres Dévény-módszer?

Veszélyes fejlesztés?

Valószínűleg nincs több elmaradó baba a Magyar Védőnők Egyesülete (MVE) szerint sem, de a specifikus vizsgálatokon túl rengeteg külső hatás is szerepet játszhat az eltérő fejlődésben. Ide tartoznak a szülés alatti szükségtelen beavatkozások, mint az indokolatlan szülésmegindítás, oxitocin. Problémát jelenthetnek még a csecsemők fejlettségi szintjének nem megfelelő játékok, játéktér megválasztása.

Fontos kiemelni azt is, hogy bajt okozhatnak a tévhitek is a mozgásfejlődéssel kapcsolatban, például egy jól fejlődő csecsemő felesleges fejlesztése is rejthet veszélyeket„

– hangsúlyozta Gitidiszné Gyetván Krisztina, az MVE elnöke.

Dr. Kántor Irén elmondta, hogy a gyermek fejlődésvizsgálata során rengeteg részterületet kell ellenőrizni. Ennek érdekében már a szülői kérdőív kidolgozása során is minden területre kiterjedő kérdéssor állt össze, egy multidiszciplináris team (gyermekneurológus, gyermekpszichiáter, gyermek alapellátási szakorvos, gyógypedagógus, klinikai szakpszichológus, gyógytornász és gyógypedagógus) együttműködésével.

Hozzáfűzte, hogy a kérdőív alapjaként szolgáló normál fejlődési mérföldkövek minden területről (például nagymozgások, finommozgások, kommunikáció-beszéd, viselkedés, szocializáció) egy rövid bemutató videóban lettek feltöltve a gyermekalapellatas.hu weboldalra, amely kapaszkodót jelenthet a szülők számára, ha eltérést észlelnek gyermeküknél.

A rettegett mérföldkövek

Arról kérdeztük a szakembereket, hogy a kérdőívek és a vizsgálatok rengetegében mégis milyen sarokpontokra érdemes figyelnie a szülőknek. Gitidiszné Gyetván Krisztina szerint nehéz lenne általánosítani, hiszen minden gyerek fejlődése alapvetően egyéni és például nem lehet összehasonlítani egy időre született csecsemőt egy koraszülött babával. Ebben nagyon fontos szerepe van a védőnőnek, aki otthoni és tanácsadói környezetben is jelen van már magzati kortól a család életében és nyomon követi a fejlődést. Erre a folyamatos vizsgálatra szolgálnak a státuszlapok, amelyben helyet kap a már említett szülői kérdőívvel a szülők megfigyelése és a védőnőé is.

Akadályok lehetnek:

  • Izomtónus eltérés
  • Aszimmetriák, „kényszertartások”
  • Meglassult idegrendszeri érés
  • A reflexek normáltól eltérő megjelenése/lefutása

Leggyakrabban megsegítendő funkciók:

  • A fejtartás korrekciója
  • Fej- és törzskontroll megjelenése/stabilizációja
  • Támaszreakciók megjelenése (támaszkodás, kapaszkodás)
  • Párhuzamos együtt mozgások differenciálása, keresztkoordináció megjelenése (vertikális síkban)
  • A törzs rotációs mozgásainak megjelenése, alsó-, felső testfél koordinációja (horizontális síkban)
  • Alkartámasz hiánya, vagy csak nyújtott karral támaszkodás
  • 4 hónapos kor előtti forgás
  • Kúszás kimaradása
  • Ülés vagy állás megelőzi a mászást
  • „W” ülés vagy nyújtott lábas ülés hiánya
  • Táplálási nehezítettség

A Dévény Anna Alapítvány szakembere úgy fogalmazott, hogy minden életkornak megvannak a sajátosságai, ezek közül kiemelt néhány észlelhető elmaradást. Problémát jelenthet, ha a baba nem fordul 6-7 hónaposan vagy ha az újszülött baba a fejét csak az egyik irányba fordítja. Utóbbi okozhatja a koponya egyoldali ellaposodását vagy az egész testtartásban egy kompenzáló görbületet „kiflitartást”.

Figyelmet igényelhet, ha a gyermek nehezen tűri a hason fekvést és 3 hónapos korában nem emeli, az alkarjain támaszkodva a mellkasát és a fejét vagy, ha a csecsemő 3 hónapos kora után is szorosan ökölbe tartja a kezét. Érdemes a hétköznapi mozzanatokat is nyomon követni: ha a baba öltöztetésnél karjait feszíti, fürdés utána karját nehéz megemelni, hónalját kitörölni vagy esetleg mély, piros bőrredők láthatók a nyaka egyik, illetve mindkét oldalán, az álla alatt. A szülők észrevételeikkel sokat tudnak segíteni a háziorvosnak, a védőnőnek, hiszen a nap 24 órájában megfigyelhetik gyermekük mozgását.

Mi a Dévény torna titka?

A módszert Dévény Anna magyar gyógytornász és mozgásterapeuta fejlesztette ki és az elmúlt évtizedekben jelentős elismerést szerzett. Specialitása, hogy a szakember más manuál technikákkal szemben az inakkal és az izom-ín egységeket borító vékony hártyával, a fasciával dolgozik.

Kettős hatásmechanizmusa van, mechanikai hatás, amely oldja a kontraktúrákat, és egyben egy stimuláns hatás az idegrendszer részére a meglevő ép mozgásminták kiváltására”

– mondta Dr. Kántor Irén.
 
A Dévény Anna Alapítvány kérdésünkre kifejtette, hogy a módszer sikere és alapja abban rejlik, hogy a DSGM-szakgyógytornász a manuális technika segítségével képessé teszi az izom-, ín- és kötőszöveti rendszert a mozdulatok kivitelezésére, arra, hogy az idegrendszerből érkező utasításokat az izomzat minél tökéletesebben végrehajtsa.

A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer egy speciális gyógytornakezelés. A kézzel végzett izommozgatási technika segítségével képessé teszi az izomzatot a mozgásra. Elhárítja azokat a feszességeket, zsugorodásokat, úgy nevezett mechanikai akadályokat, melyek a sérülés, a nem megfelelő mozgás következtében alakulnak ki, ezáltal az idegrendszerből érkező parancsokat az izomzat a lehető legtökéletesebb módon képes végrehajtani. Másrészt ezzel egyidejűleg a mozgást végző izomban lévő idegvégződéseken, receptorokon keresztül, melyeket a terapeuta keze bőrön keresztül érint, ingerületet juttat az idegrendszerbe, ennek hatására megindul a mozgásfejlődés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden esetben a mozgásfejlődés akadályát képező okot keresi meg és hárítja el. Nagy hangsúly fektetünk a mozgásformák helyes és szabályos kivitelezésére, hiszen ez teremti meg a következő mozgásfejlődési állomások alapjait”

– fogalmazott Mezám Zsuzsanna, a Dévény Anna Alapítvány szakembere.

A módszert kezdetben kiemelten a születéskor fellépő komplikációk, koraszülött babák fejlesztésére, kezelésére használták. Majd egyre elterjedtebbé vált a különböző elakadások feloldásánál.

Magyarországon a kiemelkedően fejlett neonatológiai ellátásnak köszönhetően egyre több korán érkező babát tudnak életben tartani a szakorvosok, illetve egyre jobbak az esélyek az életminőséget befolyásoló, későbbi rendellenességek kiküszöbölésére is. Ennek ellenére sajnos még mindig jelentős számokról beszélhetünk és az elmúlt években nem történt nagy változás a koraszülött és kissúllyal születő csecsemők számát illetően.

Több hónapos várólisták

A Dévény Anna Alapítvány válasza szerint a koraszülöttek lassan növekvő tendenciája miatt egyértelműen évről évre magasabb a kezelt gyerekek száma. A WHO meghatározása alapján koraszülöttnek számítanak a 37. hét előttt és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek. Magyarországon körülbelül 90000 baba születik évente, ebből 8-9 százalék átlagosan koraszülött, vagyis nagyjából 8000 gyermek érintett. A KSH adatai szerint 2023-ban ez az arány 7,7 százalék volt. A koraszülött babák 40-50 százalékánál pedig tapasztalható valamilyen mozgásfejlődési probléma, amely kezelést igényel.

De nem csak a koraszülött babák esetében növekszik a létszám. Ennek a szakember szerint több oka is lehet, az alaposabb diagnosztikán túl, a szülők életmódja, vagy éppen a megszületett csecsemőt körülvevő hatások.

Jelenleg a végzett DSGM-szakgyógytornászok száma Magyarországon 300 körül van, néhányan már nyugdíjas korúak, vagy saját kisgyermekeik miatt nem kezelnek (GYES, GYED, stb.), illetve egyéb okok miatt nem dolgoznak”

– fogalmazott.

Elmondta, hogy a végzett DSGM szakgyógytornászok a Dévény Anna Alapítványban, az Alapítvánnyal kötött együttműködési szerződés alapján az Alapítvány vidéki telephelyein, kórházakban, korai fejlesztőkben, alapítványok keretein belül, illetve magánvállalkozóként dolgoznak.

2023-ban (9 telephely: Baja, Kéthely, Kisvárda, Máriakálnok, Miskolc 1, Miskolc 2, Nyíregyháza, Pécs, Sajószentpéter) körülbelül 1900 állapotfelmérés volt a Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer (DSGM) tünettana alapján. NEAK-finanszírozott DSGM-kezelésből pedig nagyjából 20000 volt tavaly (10 kezelés/2000 gyermekkel kalkulálva). Ez kiegészül még az Alapítvány keretein kívül kezelő DSGM-szakgyógytornászok által kezelt gyermekek számával, de erről nincsnek pontos adatok.

A Dévény torna ára változó lehet: általában egy 45-50 perces kezelés 8000-13000 forint. Ez magasabb árkategóriába sorolja a módszert, de a szülők többsége úgy véli még így is megéri a látványos fejlődésért. Az alapítványon keresztül háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval, ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatásokat a családok indokolt esetben. Viszont érdemes időben jelentkezni, ha szimpatikusnak találjuk a módszert, mert több hónapos várólisták is lehetnek egy-egy szakemberhez főleg, ha olyan helyen élünk, ahol kevés a képzett terapeuta.

Összességében nincs egy nagy, általános, átfogóan működő, egységes recept, amely minden gyereknél ugyanolyan formában működhet. A szakértők abban is egyetértenek, hogy nincs drasztikus romlás a csecsemők állapotát tekintve, csak sokkal összetettebb technikák állnak rendelkezésre a babák mozgásfejlődésének vizsgálatára, illetve a szülők is körültekintőbbek és nagyobb hangsúlyt fordítanak a megfelelő diagnózis után a kezelésekre.

A legfontosabb bármilyen házi gyakorlatsor vagy gyógytorna, mozgásterápia kiválasztásánál, hogy első lépésként szakorvossal egyeztessenek a szülők és a gyermek egyéni fejlődésének megfelelően döntsenek a kezelések szükségességéről, ne divatból vagy éppen a többi szülő mintájára kezdjenek meg különböző tornákkal, házi gyógymódokkal kísérletezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 31. szerda
Oszkár
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem