Close up shot of vaccines - glass bottles, ampules and syringe with needle. Good for illustration of flu shot, vaccination and covid-19

Már megy a készülés az újabb világjárványra: újabb oltási hullámra számíthatunk

2024. július 4. 07:27

Az amerikai kormány 176 millió dolláros támogatást nyújtott a Moderna vállalatnak egy új, mRNS-alapú vakcina fejlesztésére, amely hatékony védelmet nyújthatna a madárinfluenza és más pandémiás influenzavírusok ellen. Ehhez célzottan felhasználva a Covid-19 elleni küzdelemből szerzett tapasztalatokat, miközben javítja a közegészségügyi válsághelyzetekre való gyors reagálás képességét - közölte a BBC.

Az amerikai kormány 176 millió dolláros támogatást nyújtott a Moderna vállalatnak. Ez az összeg egy olyan mRNS-alapú vakcina fejlesztésére szolgál, amely a világjárványos influenza és a madárinfluenza ellen is hatékony lehet. A Moderna célja, hogy a Covid-19 járványból szerzett tapasztalatok alapján jobban felkészüljön jövőbeli közegészségügyi válságokra.

A madárinfluenza jelenleg nem jelent jelentős veszélyt az emberekre, de a vírus mutálódása esetén komoly problémát okozhat. Az mRNS-technológiát alkalmazó vakcinák gyors előállítását teszik lehetővé, ami kulcsfontosságú lehet egy esetleges járvány gyors kezelésében. Az amerikai Biomedical Advanced Research and Development Authority által biztosított finanszírozás a Moderna H5N1 madárinfluenza elleni vakcinájának fejlesztését és tesztelését támogatja. A H5N1 törzs már évek óta jelen van a madarakban, és néhány esetben más állatfajokat is megfertőzött.

Fennáll a veszélye annak, hogy a vírus változása révén könnyebben terjedhetne az emberek között, súlyos következményekkel.

Eddig azonban csak ritka esetekben fordult elő, hogy emberek fertőződtek meg állati érintkezés révén. Az amerikai járványügyi központok szerint az embereknél enyhe megbetegedéstől kezdve súlyos betegségekig terjedhetnek a tünetek. A Moderna 2023-ban indította el vakcinájának korai tesztelését egészséges felnőtteken, és az eredmények még ebben az évben várhatóak, amelyek meghatározzák a további lépéseket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az utóbbi időkben kapott szárnyra a hír, hogy újra felütötte a fejét a madárinfluenza, melyet ráadásul Amerikában tehenek tejében mutattak ki, illetve a hetekben egy ember halálához is részben hozzájárult. A WHO azóta aggodalmát fejezte ki a vírus emberekre való áterjedésére való esélyt, így azóta vizsgálatokat folytatnak, hogyan előzhető meg, hogy kirobbanjon egy újabb világjárvány. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 6. szombat
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem