Overhead view of girls hanging out together at outdoor pool

Ilyen undok kórokozók lapulhatnak a magyar strandokon: erre figyelj, ha nem akarsz lebetegedni

2024. július 4. 12:40

Nincs is annál üdítőbb, mint egy forró nyári napon a medencében hűsölni. Azonban ahogy emelkedik a hőmérséklet, a medencék és a vízi parkok egyre zsúfoltabbá válnak. Bár a vízben lévő vegyi anyagok, mint például a klór és a bróm sok vírust és baktériumot elpusztítanak, bizonyos kórokozók még mindig ott lapulhatnak - hívja fel a figyelmet a Huffpost. Fontos tudni, mit tehetünk ezek elkerülése érdekében.

Az egyik leggyakoribb betegség, amit az uszodában elkaphatunk, a hasmenés. Ezt a tünetet sokféle baktérium okozhatja, az egyik ilyen a Cryptosporidium, amely különösen ellenálló a klórral szemben.

A másik jellemző betegség a fülgyulladás: ez a fertőzés akkor alakul ki, amikor a medencevíz hosszabb ideig marad a külső hallójáratban. Ez leggyakrabban gyermekeknél fordul elő és nem terjed emberről emberre. Tünetei közé tartozik a fájdalom, viszketés, bőrpír és duzzanat.

Továbbá a medencében lévő vegyi anyagok irritálhatják szemünket és bőrünket is. Amikor ezek az anyagok izzadsággal vagy vizelettel keverednek, kémiai irritáló anyaggá alakulnak át - ezeket nevezzük klóraminoknak. Ezek pedig vörös és viszkető szemet, kiütéseket és köhögést okozhatnak.

Mit tehetünk a kellemetlen tünetek ellen?

Mielőtt belevetnénk magunkat egy medencébe vagy vízi parkba, érdemes ellenőrizni annak állapotát. Nézzük meg például látható-e a lefolyó a medence mélyén? Vannak-e szolgálatban úszómesterek? Ha nincsenek vízimentők, látunk-e biztonsági felszerelést?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az uszodákban gyakran találkozhatunk olyan táblákkal, amelyek arra figyelmeztetnek minket, hogy zuhanyozzunk le mielőtt bemegyünk a vízbe - ezt ne hagyjuk figyelmen kívül! Ez segít csökkenteni a testünkön lévő szennyeződéseket. Kerüljük el azt is, hogy vizet nyeljünk le úszás közben! Maradjunk távol ha nyílt sebünk van - a régebbi sebekre is használjunk vízálló kötést ha mégis bemegyünk! 

Fontos, hogy figyeljünk mások egészségére is! Ha betegek voltunk, ne vigyük be a strandra a fertőzést, várjunk amíg teljesen tünetmenetesek leszünk. Kerüljük el, hogy más úton - például gyermekek pelenkájával - vigyünk be fertőzést a strandra, írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm