Woman suffering a heat wave using a fan, sitting on a couch in the restaurant terrace.

Érkezik a következő extrém hőséghullám: ha ilyen tüneteid vannak a kánikulában, azonnal hívj mentőt

2024. július 4. 11:46

A nyári hőség nemcsak kellemetlen, hanem komoly egészségügyi kockázatokat is rejt, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Bizonyos életkorban, egészségügyi állapotban lévők pedig különösen veszélyeztetettek a meleg időben, de bizonyos mértékig mindenkinek jobban oda kell figyelnie az egészségére, amikor tartósan meleg van - írta a Healthline. Mutatjuk a 6 legsúlyosabb egészségügyi kockázatot, amit a meleg jelenthet.

A HungaroMet magas középhőmérsékletre figyelmeztet a hétvégén: szombaton 11 megyében elsőfokú, vasárnap pedig 13 megyében első-, 2 megyében másodfokú riasztás lesz érvényben. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a napi középhőmérséklet 27 °C felett alakulhat. A hőség pedig a jövő hét elején is folytatódik. Már volt részünk idén hőhullámban, azonban - ahogy minden nyáron - a kánikulák augusztushoz közeledve egyre forróbbak és nehezebben elviselhetők. Fontos felkészülni az esetleges egészségügyi kockázatokra. Mutatjuk, kinek és mire érdemes figyelnie.

Kiket veszélytet leginkább a hőség? A cikk szerint a leginkább azokat az csecsemőket és kisgyermekeket, akiknek testük nem tudja olyan jól szabályozni a hőmérsékletet, vagy maguk nem kérik vagy nem juthatnak hozzá folyadékokhoz; az időseket (különösen azokat, akiknek alapbetegségeik vannak); terhes nőket; és a krónikus egészségügyi problémákkal küzdőket. Fontos, hogy az is legyen felkészülve a hőségre, aki más klímához szokott: a turisták szervezetét különösen megviselheti egy nagyobb váltás, illetve nem feltétlenül figyelnek oda annyira a hőség kockázataira.

A cikk rámutat: senki sem védett a hőség okozta egészségügyi problémáktól. Az alábbiakban hat olyan gyakori egészségügyi kockázatot sorolunk fel, amelyek növekedhetnek, amikor magasabb az átlagos hőmérséklet.

Migrénrohamok

Az adatok azt mutatják, hogy a migrénrohamok a lakosság 12-15% -át érintik. Hőség idején a tünetek súlyosbodhatnak. A migrénnek csak az egyik tünete a súlyos fejfájás, tapasztalható még roham esetén:

  • Fény- és zajérzékenység
  • Hányinger, hányás
  • Szédülés
  • Irritáltság, frusztráció
  • Aura

Az legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy a hőség növelheti a roham kockázatát, de ez még nem megalapozott. Nemcsak a hőség, hanem más időjárási jelenségek, mint a magas páratartalom, szintén növelhetik a migrén esélyét. Szakértők szerint a meleg okozta kiszáradás is védtelenebbé tesz a migrénnel szemben.

Szívinfarktus

Kutatások azt sugallják, hogy a hőség kiváltotta szív- és érrendszeri problémák okozta halálozások becslései az évszázad közepéig 162%-kal nőhetnek (2036-2065). Azt is feltárták, hogy az extrém meleg és hideg összefüggésben lehet a többlethalálozással. Amikor hőnek, a testünk hőmérsékleténél magasabb hőmérsékletnek vagyunk kitéve, a szívnek sokkal keményebben kell dolgoznia és gyorsabban kell vernie. Ez a terhelés szívrohamhoz és más szívproblémákhoz vezethet, főleg a veszélyeztetettek körében.

A fő tünet a mellkasi nyomás, de előfordulhat még

  • Karfájdalom
  • Nehézlégzés
  • Hányinger
  • Szédülés

Ilyen tünetek esetén, ha valaki rosszul lesz, azonnal hívjunk mentőt.

Sztrók

Egy 2020-as tanulmány azt sugallja, hogy az időjárási viszonyok, beleértve a magas hőmérsékletet, új stroke kockázati tényezővé válnak. A szakértők szerint a sztrók nem rögtön jelentkezik, hanem késleltetve - lehetséges, hogy a hőséghullám addigra el is múlt. Az extrém hőfok nagy kihívások elé állítja a testet, különösen az idősebb emberek szervezetét, mely növelheti a stroke esetek gyakoriságát. Különösen azoknál, akik más kockázati tényezőkkel, például magas vérnyomással rendelkeznek. Idősek, illetve betegségeik miatt kockázati csoportba tartozók, akár az elhízással küzdők különöseb figyeljenek oda, hogy ne tegyék ki magukat extrém hőségnek tartósan. Továbbá a férfiak jelentősen veszélyeztetettebbek, mint a nők.

A jellemző tünetek:

  • Beszédzavar,
  • Féloldali látásromlás,
  • Féloldali végtaggyengülés,
  • Zsibbadásérzés,
  • A végtagok ügyetlené válása,
  • Gyengeség
  • Az arc féloldali bénultsága

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja valaki magán, vagy a környezetében, azonnal hívjon mentőt. A sztrók esetében is minden perc számíthat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hőguta

Nemcsak az infarktus és a sztrók, hanem a hőguta is sürgősségi eset szakértők szerint. A hőguta jele lehet a zavarodottság, az viselkedés megváltozása, a beszéd változása, vagy akár rohamok is felléphetnek. A hőguta nem keverendő össze a hőkimerüléssel, bár hasonló tünetek jelentkezhetnek, de a hőgutának sokkal komolyabb következményei lehetnek.

A hőkimerülés jele inkább a fejfájás, szédülés és hányinger - ilyenkor árnyékba kell menni, pihenni és folyadékot bevinni. Hűtsük le magunkat és hidratáljunk. Hőség idején érdemes kerülni az alkoholfogyasztást és a koffeint, amelyek növelik a kiszáradás kockázatát.

Vesebetegség súlyosbodása

Egy 2022-ben közzétett kutatás jelentős kapcsolatot mutatott a vesebetegséghez kapcsolódó sürgősségi osztály-látogatások és az extrém hőhullámok között. Mivel a vesék segítenek szervezetünknek a folyadék szabályozásában, és a túlmelegedés következtében kialakult a túlzott izzadás miatt a test többi terhelése mellett a vese problémák súlyosbodhatnak a szakértők szerint. Továbbá a veséknek folyadékra van szükségük a működéshez, és a kiszáradás kockázata magasabb a hőségben.

Vérnyomás ingadozás

A hő hatással lehet a vérnyomásra, vagy túlságosan alacsony, vagy túl magas lehet, a szélsősekhez közelít az érték. A vérnyomásproblémákkal küzdőknek különösen érdemes odafigyelniük a hőség okozta ingadozásra. Ez a probléma elkerülhető lenne megfelelő folyadék- és sóbevitellel szakértők szerint. A túl alacsony vérnyomás tünetei lehet a szédülés, kábaság, eszméletvesztés.

A forróság olyanok számára is veszélyes lehet, akik magas vérnyomással küzdenek. Mindenképpen fontos figyelemmel kísérni a vérnyomást az extrém hőmérsékleti változások idején, és ha bármilyen tünetet tapasztal, konzultáljon orvosával.

Túlzott UV-kitettség

Az extrém hőhullámok olyan többnapos időszakokat hozhatnak magukkal, amikor az intenzív napsugárzás miatt magas az UV-sugárzás. Nem megfelelő védelem esetén ez napszúrásokhoz vezethet, hosszú távon pedig akár bőrrák kialakulásához is. Nagyon fontos, hogy védekezzünk a napfény ellen, ha hosszabb időt töltünk a szabadban!

Ruházatunkkal, fizikailag védjük a bőrünk a közvetlen napfénytől, valamint alkalmazzunk napvédő termékeket. Az UV-sugárzás káros hatásainak elkerülése érdekében legjobb kerülni a közvetlen napfényt.

Fontos tanácsok az extrém hőhullámok idején

Ahhoz, hogy biztonságban legyünk az extrém hőhullámok idején, a következő szabályokat érdemes betartani:

  • Maradj hidratált: fogyassz elegendő folyadékot, elsősorban vizet. Kerüld az alkoholt és a túl sok koffeint, mert ezek súlyosbíthatják a kiszáradást.
  • Kerüld a forróságot: ha teheted, maradj légkondicionált helyen vagy lehetőleg az árnyékban. Ha a lakás túlmelegszik, ne maradj otthon, menj hűvös helyre - pl. múzeumba, könyvtárba, moziba, légkondícionált boltba, bevásárlóközpontba, stb.
  • Viselj megfelelő ruházatot: válassz könnyű, laza, világos színű ruhákat, amelyek segítenek hűvösen tartani a testet.
  • Figyelj a tested jelzéseire: ne vedd félvállról az olyan tüneteket, mint a szédülés, hányinger, fejfájás, stb. melyek súlyos egészségi állapotra is utalhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem