21 °C Budapest
Close up of a young multi-ethnic womans stomach cupped by her hands. High quality photo

Nem csoda, hogy könnyen megbetegszenek a magyarok: óriási hibát követ el, aki így óvja az egészségét

2024. július 2. 16:44

Létfontosságú szerepet játszik egészségünk és jóllétünk fenntartásában a mikrobiomunk, ami baktériumokból, élesztőgombákból, vírusokból és más mikroorganizmusokból áll. Tudatos odafigyeléssel és megfelelő életmóddal mindannyian hozzájárulhatunk mikrobiomunk sokféleségéhez és egyensúlyának fenntartásához, ezzel támogatva egészségünket - jelentette a The Guardian.

A mikrobiom-tudatosság korszakában egyre több figyelmet fordítunk a bennünk és rajtunk élő mikrobákra, azaz a baktériumokra és gombákra, élesztőgombákra, vírusokra és protozoákra. Ezek olyan az apró lények, amelyek elengedhetetlen szerepet játszanak egészségünk és boldogságunk megőrzésében. Adam Friedman, a George Washington Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Karának bőrgyógyász professzora úgy gondolja, hogy genetikailag inkább mikrobákból állunk, mint emberekből - ezzel támasztja alá azt az elképzelését, miszerint mindannyian egy „szuperorganizmus” részei vagyunk.

Minél több van belőlük, annál jobb

Orla O'Sullivan kutató szerint a bélmikrobák egészségének támogatása kulcsszerepet játszhat életünkben: a sokféleség megőrzése létfontosságú lehet, minél több különböző típusú mikrobánk van, annál jobban működik az emésztőrendszerünk.

A rostfogyasztás mellett érdemes beillesztenünk étrendünkbe az erjesztett élelmiszereket is, amelyek szintén elősegíthetik a „jó baktériumok” szaporodását. Ezek az élelmiszerek olyan probiotikumokat tartalmaznak, amelyek átmeneti látogatókként segíthetnek fenntartani bélflóránk sokszínűségét – ha mindezt aktív életmóddal és kiegyensúlyozott alvási szokásokkal kombináljuk, pozitívan befolyásolhatjuk mikrobiomunk összetételét.

Nem csak a beleinkben van jelen a mikrobiom

A bőrön élő mikrobák védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben és szabályozzák az immunrendszer működését, éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk bőrünk hidratáltságára és óvatos tisztítására, így testünk felszínén is fenntarthatjuk az egészséges mikrobiomot.

Mindenképpen érdemes kerülnünk a túlzott tonizálást és a hagyományos szappan használatát, ugyanis ezek a tisztálkodószerek károsíthatják a bőrflórát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Felső légútjainkban élő mikrobáink egészségét befolyásolhatja a dohányzás, a légszennyezés és természetesen tisztálkodási szokásaink. A szakértő felhívja a figyelmet arra is, hogy szintén fontosak lehetnek a rendszeres fogászati ellenőrzések, ha például az orrmelléküregek egészsége a tét. A nemi szervek területén is fontos figyelmet fordítanunk a mikrobiom egyensúlyára: a nőknél a menopauza során például változik a hüvelyflóra összetétele, ami fokozhatja a hüvelyi fertőzések kockázatát.

Az antibiotikumokkal való óvatos bánásmód mellett ajánlott kerülni bizonyos fogamzásgátlók használatát is.

Összességében, ha odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, az aktív életvitelre, illetve a megfelelő mennyiségű alvásra, emellett körültekintően tisztálkodunk, elősegíthetjük mikrobáink jólétét, amelyek hosszútávon „viszonozzák” a törődést és segítenek fenntartani egészségünket és jó közérzetünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 4. csütörtök
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem