26 °C Budapest
Leleplezték a hosszú élet titkát: felejtsd el a méregdrága zöldségeket, ezt kell enni helyettük

Leleplezték a hosszú élet titkát: felejtsd el a méregdrága zöldségeket, ezt kell enni helyettük

2024. július 2. 11:15

Hiába a dietetikusok intelme, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a legtöbben képtelenek megfelelni annak az irányelvnek, miszerint napi öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk. A probléma sokak szerint az alapanyagok magas költségén alapszik, azonban Dan Buettner, a Blue Zones projekt munkatársa szerint egészséges táplálkozásunkat olcsó, tartós alapanyagokkal is megalapozhatjuk – ilyenek például a bab és a gabonafélék, amelyek nem csak egyszerűen elkészíthetők, de táplálóak is – számolt be a Business Insider.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrendhez, valamint a hosszú és egészséges élethez. Az Egyesült Királyságban az ajánlott napi mennyiség öt adag, míg az Egyesült Államokban a táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy a napi étkezések felének gyümölcsökből és zöldségekből kellene állnia.

A javallatok ellenére csak kevesen követik ezeket az irányelveket: a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint csupán minden tizedik amerikai fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Különösen az alacsony jövedelműek találják nehéznek ezeknek az irányelveknek a betartását, akiknek mindössze 6,8%-a képes megfelelni a napi ajánlott bevitelnek.

Nem muszáj friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani

Dan Buettner, a Blue Zones projekt munkatársa szerint azonban nem szükséges kizárólag friss gyümölcsökre és zöldségekre alapoznunk egészséges táplálkozásunkat. Buettner szerint sokkal fontosabb lenne az olyan olcsó és tartós alapanyagokra összpontosítani, mint például a bab- és gabonafélék családja. Ezek az élelmiszerek nem csak gazdagok fehérjékben és rostokban, de könnyen elkészíthetőek is.

Buettner azt javasolja, hogy vegyük be a babot és a teljes kiőrlésű gabonaféléket az alapvető élelmiszereink közé, ugyanis ezek az alapanyagok biztosítják a szervezet számára a szükséges üzemanyagot anélkül is, hogy drága biotermékek fogyasztására vagy bonyolult receptek használatára kényszerülnénk.

A bab- és gabonaalapú étrend előnyeit nem csak a tudományos kutatások eredményei igazolják, ugyanis számos kultúrában ősidők óta a jól bevált növényi alapanyagok közé tartoznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bárki számára hozzáférhetőek

Buettner hangsúlyozza, hogy ezek az alapanyagok könnyen hozzáférhetőek, emellett változatos fogásokat készíthetünk használatukkal - a szimpla babot például kombinálhatjuk kukoricatortillával, tésztával vagy rizzsel -, a velük készített ételek ráadásul ízletesek lehetnek anélkül is, hogy friss zöldségeket vagy gyümölcsöket tartalmaznának. A szakértő mindemellett arra biztatja az embereket, hogy variálják az alapanyagokat saját ízlésüknek megfelelően.

Ezek az egyszerű étrendi változtatások nem csak egészségesebb életmódhoz vezethetnek, hanem segíthetnek abban is, hogy mindenki számára átadjuk az egészséges táplálkozás alapelveit - függetlenül attól, hogy hol élünk, vagy hogy milyen gazdasági helyzetben vagyunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 4. csütörtök
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem