Sad woman with depression at her bedroom window. Mental health concept.

Tönkretette a magyarokat idegileg a járvány, rezsiválság: sokan már innen szereznek pénzt a gyógyulásra

2024. június 28. 20:03

Hazánkban július első szombatja a nemzeti ölelés napja, amikor akár egy idegen személy felé is kifejezhetjük odafigyelésünket egy öleléssel, amitől mi is jól érezzük magunkat. Az Eurobarometer tavalyi jelentése rávilágít, mekkora szükség is van erre: az olyan közelmúltbeli események, mint a Covid19-világjárvány, az orosz-ukrán háború, a klímaválság, illetve egyéb társadalmi-gazdasági hatások tovább rontották az európai lakosság egyébként sem jó mentális egészségét. Ezért is fontos egy hazai egészségpénztár szerint, hogy tagjai széles körben használják szolgáltatásaikat, melyek könnyíthetik a mindennapok mentális és anyagi terheinek viselését.

A Covid19-világjárvány előtt az Európai Unióban minden hatodik ember szenvedett valamilyen mentális egészségügyi problémától, az Eurobarométer felmérése szerint ez a helyzet pedig tovább romlott, ami alól hazánk sem kivétel. A válaszadók többsége szerint az elmúlt évek eseményei a világban negatívan befolyásolták a mentális egészségüket: a magyarok 43%-a úgy válaszolt, hogy „kis mértékben”, 23%-uk pedig „jelentős mértékben” szenvedett el negatív hatásokat.

Magyarországon a szorongásos és depressziós zavarok (a becslések szerint mindkettő a lakosság 4%-át érinti), valamint az alkohol- és kábítószer-fogyasztással összefüggő zavarok (3%) a leggyakoribbak. Bár a depresszió gyakoribb a nők, az alacsonyabb jövedelműek és képzetlenebb személyek körében, mégis a magyar férfiak öngyilkossági rátája az egyik legmagasabb az EU-ban. Jó tudni, hogy a járvány, a háború, valamint a növekvő inflációs nyomás hatásait kompenzálhatjuk, és érdemes is kihasználni az összes kínálkozó lehetőséget. Legyen szó akár lakáshitel-törlesztésről, közüzemi díjak fizetéséről, vagy álláshiány miatt kialakult pénzügyi nehézségről, mindezeket támogatja az OTP Egészségpénztár.

Szerencsére egyre többen vannak azok, akiknek fontos a lelki egészség. Az Ipsos kutatása rámutatott, hogy a napi stressz hatásait már a világ lakosságának 63%-a tapasztalja a mindennapokban, és minden második magyar foglalkozik a mentális egyensúlyával (53%).

"Az OTP Egészségpénztár adatai is alátámasztják ezeket a kutatási eredményeket. A mentál hygienevel kapcsolatos kezelésekre 2023 első negyedévében több mint 2 millió forintot, míg 2024 azonos időszakában már a dupláját, közel 4 millió forintot fordítottak pénztártagjaink. Pszichoterápiára, és pszichológiai szolgáltatásokra is egyre többen veszik igénybe az Egészségpénztárt, előbbire 2024 első negyedévében több mint 9 millió, utóbbira 7,5 millió forintot számoltak el a pénztártagok befizetéseikből, amelyhez évi 150 ezer forintos az adóvisszatérítés kapható, ami szintén felhasználható például pszichológiai kezelésekre. Előremutató, hogy egyre többen mernek segítséget kérni mentális panaszok esetén. A testünkre és a lelkünkre egyaránt fontos figyelnünk, a kettő nem elválasztható. Arra bíztatunk mindenkit, aki mentális zavarral küzd, hogy bátran forduljon szakemberhez, hiszen őszinteséggel és megfelelő támogatással minden megváltoztatható.” - mondta el Budai József, a szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 1. hétfő
Tihamér, Annamária
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 30. 16:06
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem