31 °C Budapest
Close-up of a yellow-fever mosquito biting human skin, its a culicidae vector of malaria, yellow fever, chikungunya, dengue and zika virus in Brazil, known locally as mosquito da dengue.

Támadnak a horrorszúnyogok, indul az invázió: ezeket a magyarokat gyakrabban csípik meg, így kell védekezni

2024. június 28. 06:30

Szúnyogok nagyobb valószínűséggel csípnek meg bizonyos embereket, mint másokat, ami többek között a vércsoporttól, a kibocsátott szén-dioxid mennyiségétől, a testhőmérséklettől és az életmódtól függ – ezeket a jelzéseket érzékelve döntenek arról, hogy ki jelent számukra ideális célpontot.

A szúnyogok által okozott csípések gyakori problémát jelentenek, különösen a szabadtéri rendezvényeken. Egyes emberek azonban nagyobb valószínűséggel válnak célponttá, mint mások – számolt be róla a huffpost.

Nemrég számoltunk be arról, hogy idén egész Európában kiemelt kockázatot jelentenek a szúnyogok, hiszen olyan fajta is megjelent, amely a veszedelmes Dengue-lázat terjeszti.

Most kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a vércsoport, a teszt által kibocsátott jelek és életmódbeli tényezők mind befolyásolhatják a szúnyogok vonzalmát. A Journal of Medical Entomology tanulmánya szerint a 0-ás vércsoportú emberekre kétszer olyan gyakran szállnak le a szúnyogok, mint az A vércsoportúakra. Jonathan F. Day, a Floridai Egyetem entomológus professzora szerint a szén-dioxid kibocsátás mennyisége is fontos tényező; minél több CO2-t bocsát ki egy ember, annál inkább válik célponttá a szúnyogok számára.

A tejsav és a testhőmérséklet további jelzők lehetnek, ezek alapján is dönthetnek a szúnyogok arról, hogy kit csípjenek meg. Az életmód – például az alkoholfogyasztás vagy a fizikai aktivitás – is növelheti egy ember vonzerejét az ízeltlábúak számára.

A csípések elkerülése érdekében ajánlott kerülni a szúnyogok aktivitási csúcsidőszakait, megfelelő ruházatot viselni és rovarriasztót használni. A DEET tartalmú spray-k hatékony védelmet nyújthatnak. Ha mégis csípés ér valakit, fontos kerülni a vakarózást, mivel ez súlyosbíthatja a tüneteket. Helyette jégkocka vagy helyi szteroidot tartalmazó krém alkalmazása javasolt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének 2014-es felülvizsgálata megerősítette, hogy a DEET termékek biztonságosan használhatók gyermekek, terhes nők és anyák számára is. Bár néhány természetes repellens anyag népszerű lehet, kutatások nem támasztják alá hatékonyságukat. Ehelyett légmozgást biztosító eszközök használata ajánlott.

Ha valaki allergiás reakciót tapasztalna egy csípés után, antihisztamin bevitele segíthet enyhíteni a tüneteket. Az elővigyázatosság és megfelelő intézkedések betartása segíthet minimalizálni a csípések kockázatát és élvezni lehet a szabadidőt kültéri rendezvényeken anélkül, hogy aggódni kellene a kellemetlen következmények miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem