Young woman sneezing from seasonal allergic reaction in the park - Casually dressed girl with summer hat having flu symptoms while walking outdoors

Pokoli hétvége elé nézhet 1,5 millió magyar: nincs mit tenni, ezt át kell vészelni

2024. június 28. 19:11

A pollenszezon átmeneti időszakát fokozatosan felváltja a nyári gyomok szezonja - közölte az NNGYK pénteki pollenjelentésében. A pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké esetenként elérheti a magas szintet is. Az útifű virágpora országosan közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony - írták.

A fák közül országosan alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, a szelídgesztenye, valamint a fenyőfélék pollenje. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően magas-nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben.

Az allergiások és az asztmások számára javasolják, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Rengeteg az allergiás

A szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek. Az allergiás tünetek erőssége hullámzó lehet, attól függően, milyen pollenek vannak a levegőben, nedves és hűvös vagy száraz és meleg-e az idő, vagy olyan egyéni tényezők is befolyásolhatják, mint pl. a stressz. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka küzd - orvos által diagnosztizált - pollenallergiával, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg ezt az időszakot. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már egyes becslések szerint az is előfordulhat, hogy minden második európai allergiás valamire.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból; antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban korábbi közlések alapján. Az allergiaszezonban akár időszakos termékhiány is kialakulhat, annyian keresnek egyidőben egy-egy szert. Ezért a szakemberek szerint érdemes időben gondoskodni a gyógyszerkészletek feltöltéséről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A szezonális allergia elleni készítmények egy részének szedése az allergén, vagy allergének megjelenése előtti időszaktól egészen a szezon végéig folyamatosan szükséges lehet, míg fentieken túl az allergénnel történő találkozás esetén a tünetek enyhítésére helyi hatású készítmények, pl. orrspray, inhalációs aeroszolok alkalmazása is indokolt lehet. Alapvetően elmondható, hogy pár száz forinttól több ezer forintig is terjedhet az allergia elleni készítmények havi költsége" - mondta el lapunknak korábban Muskáth Zsolt, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

A nyaralásra indulóknak sem szabad elfeledkezniük az úti patika legfontosabb tartozékai mellett az allergia elleni szerekről. Pláne, ha külföldre megyünk, hiszen lehetséges, hogy belföldön az allergiás tüneteink már gyengültek, egy másik éghajlaton azonban, más növények pollenjei között ismét felerősödhetnek a kellemetlen tünetek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 1. hétfő
Tihamér, Annamária
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 30. 16:06
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem