Mother of two little children helping her sick child

A szamárköhögés tünetei, hangja, kezelése: mutatjuk, mikor érdemes orvoshoz fordulni

2024. június 27. 13:43

A szamárköhögés heveny, súlyos légúti megbetegedés, melyet a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okoznak - írja az Egészségvonal. A betegséget rohamokban jelentkező, húzó jellegű, száraz köhögés és hetekig elhúzódó kórlefolyás jellemzi, életet veszélyeztető szövődményei főleg csecsemő- és kisdedkorban fordulnak elő. A szamárköhögés védőoltással hatékonyan megelőzhető - írják.

A szamárköhögés tünetei

A betegség lefolyása 3 fő fázisra osztható. Az első a hurutos szakasz, amely általában 1-2 hétig tart. Kifejezetten hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással kezdődnek a panaszok. Általában láz nélkül zajlik, de hőemelkedés kísérheti. A szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) fellépte esetén már jelentkezhet láz is.

A második fázisa súlyosabb: rohamokban megjelenő, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamokat követően a beteg kifejezetten kifárad, a megerőltetéstől az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezik, hányás is előfordulhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél). A tünetek éjszaka fokozódnak, romlanak. A harmadik, utolsó (oldódási) szakasz 3-6 hétig is elhúzódhat. Erre a szakaszra szintén jellemző az epizódokban megjelenő köhögési roham, azonban a rohamok gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

A szamárköhögés oka, kórmeghatározása

A szamárköhögés bakteriális fertőzés, többek között a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okozzák. Cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), közvetlen érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed. A tünetek kialakulását a légutak hámrétegének gyulladása okozza - írja az Egészségvonal.

A betegséget okozó kórokozó kimutatása orr- és torokváladék-mintából történik. Az orvos mellkasröntgent, mellkasi CT-t, vérvételt rendelhet el.

A szamárköhögés kezelése

Amennyiben a szamárköhögést korán diagnosztizálják, célzott antibiotikum-terápiával lehet kezelni a betegséget. Késői fázisban már nincs hatása az antibiotikumnak, ilyenkor ugyanis már nincsenek jelen a baktériumok, annak ellenére, hogy a köhögési rohamok még fennállnak. A köhögéscsillapítók hatástalanok.

A szamárköhögés lehetséges szövődményei

A leggyakrabban előforduló szövődmények a tüdőgyulladás, a légzéskimaradás (apnoe) és a táplálási nehezítettség, illetve a gyakori hányások miatt kialakuló súlyvesztés. Ritkábban előforduló szövődmények lehetnek többek között a légmell, alvási nehezítettség, agyvelőbántalom, epilepsziás rohamok, orrvérzés, szubdurális hematóma, vizelettartási problémák (inkontinencia) és bordatörés. A szamárköhögés a fokozott légzőizom-használat miatt kimerüléshez, akár halálhoz is vezethet - írja az Egészségvonal.

A szamárköhögés csecsemőknél

A szakportál kiemelte: a szamárköhögés csecsemőkorban nagyon súlyos, életet veszélyeztető állapot kialakulásához is vezethet. A betegség kezdetén enyhe nátha, mérsékelt köhögés a jellemző. A következő fázisban a csecsemő öklendezik, zihálva veszi a levegőt, szemei kidüllednek, hányás jelentkezik. Etetési nehezítettség, légzéskimaradás, tüdőgyulladás, epilepsziás rohamok, többszervi elégtelenség, veseelégtelenség alakulhat ki.

A szamárköhögés terjedése és átoltottság Magyarországon

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) 2024. június 21-i közlése szerint a szomszédos országokban tavaly és az idei év elején jelentősen több szamárköhögéses esetről számoltak be. Bár az utóbbi hetekben hazánkban is megemelkedett a jelentett esetek száma, még mindig van olyan vármegye, ahonnan nem jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk - írták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A növekvő esetszámok miatt az NNGYK a kormányhivatalokon keresztül kiadott tájékoztatójában felhívta a figyelmet a szamárköhögésre vonatkozó, jogszabályban előírt járványügyi intézkedésekre. Amennyiben a háziorvos, a házi gyermekorvos által ellátott betegnél felmerül a szamárköhögés (pertussis) gyanúja, abban az esetben a fertőző beteg bejelentés mellett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat kezdeményezése is kötelező. Ha a beteg szoros környezetében a légúti tünetekkel rendelkező betegeknél fennáll a pertussis gyanúja, a laboratóriumi vizsgálat náluk is kötelező. Tünetmentes kontakt személy mikrobiológiai vizsgálata nem indokolt. A szerológiai vizsgálatot az NNGYK laboratóriuma végzi - közölték. 

A megbetegedés gyanúja jellemzően akkor merül fel, ha a páciensnek régóta fennálló köhögése van.

A Bordetella pertussis baktérium cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik. A pertussis ellen oltottak és a felnőttek esetén a fertőzött személy sokszor tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetekkel járó megbetegedés alakul ki. Hosszantartó köhögés fennállásakor fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert az időben elkezdett antibiotikus kezeléssel a betegség jól gyógyítható - írták.

Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint a pertussis elleni védőoltás fő célja, hogy csökkentse csecsemőknél és kisgyermekeknél a súlyos szamárköhögés megbetegedés és halálozás kockázatát. A pertussis elleni védőoltás hazánkban a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. Emellett  a felnőtt lakosság körében általában 10 évente javasolt a diftéria-pertussis-tetanusz tartalmú védőoltás beadása, továbbá az újszülött védelme érdekében a várandósok védőoltása javasolt a harmadik trimeszterben.

A családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket, továbbá a családba érkező újszülöttet is. A receptre felírt oltóanyag a gyógyszertárban elérhető - közölték.

Azonban, amint arról a héten a Portfolio hírt adott, a felnőtteknek szánt, szamárköhögés elleni ismétlő oltás nem elérhető a patikákban, országos hiánycikk és nem is rendelhető. Ennek kapcsán megkeresték az NNGYK-t, és a hatóság azt közölte: "Az utóbbi években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a pertussis komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, emiatt a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat." Hansúlyozták: "az EU számos országához hasonlóan 2024-ben hazánkban is megemelkedett a jelentett szamárköhögéses esetek száma, de országos járvány nincs".

Az is kiderült a válaszból, hogy "mivel járványügyi érdekből szükséges lehet egyes személyek, lakosságcsoportok emlékeztető oltása, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felvette a kapcsolatot a pertussis tartalmú vakcinák gyártóival, hogy a kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 29. 19:18
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem