14 °C Budapest
Orange Life Belt With Sail Boat On Lake Balaton In Hungary

Fontos változás élesedett a balatoni strandokon: ezt kell tudnia a fürdőzni indulóknak

2024. június 26. 08:57

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2007 óta, idén 18. éve biztosít a Magyar Vöröskereszt önkéntesei jóvoltából térítésmentes elsősegély-ügyeletet a Balaton strandjain. A képzett önkéntesek szakszerű munkájának és a hatékony esetkezeléseiknek köszönhetően idényenként három-négyezer sérülés ellátása biztosított, a szolgálat fennállása óta pedig 52 372 ember sérülését látták el. Nyolc alkalommal fordult elő életmentés, és a szolgálat nélkül több mint ezerhatszáz végzetes kimenetelű eset történhetett volna.

Az 1921-ben létrejött Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kiemelt figyelmet fordít az egészségfejlesztésre, és egyik kulcsfontosságú küldetése az ifjúság bevonása az elsősegélynyújtási feladatokba. Ebbe a célkitűzésbe illeszkedik a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat megszervezése is, amelyet szezononként több száz képzett, ifjú vöröskeresztes önkéntes működtet. A szolgálat tagjainak a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett a komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk. Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése, illetve a mentők kihívása.

Az elsősegélynyújtó szolgálat személyzete a feladatait önkéntesen végzi, a fiatalok elmondása szerint azonban a program számos előnyt kínál számukra: hasznosan tölthetik a nyári szünidőt, miközben megtapasztalják a segítés örömét és az ellátottaktól érkező hálás köszönetek pozitív energiáját. A szolgálatban töltött időszak alatt barátságok és különleges közösségek alakulnak ki, amelyek egyedülálló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagítják a fiatalok nyári hónapjait.

„Minden évben újra és újra ámulatba ejt, milyen lelkesedéssel és professzionalizmussal állnak fiatal önkénteseink a feladatok elé, akik jelenlétükkel a társadalmi szerepvállalás és segítségnyújtás szempontjából is példamutatóak. Önkénteseinkkel minden eshetőségre jól felkészültünk, és idén is három-négyezer segítségnyújtási alkalommal számolunk. Bízunk abban, hogy komoly esetellátás nélkül zárhatjuk a szezont.” – nyilatkozott Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője az idei szezonkezdésről.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2024. június 26-án kezdi meg működését, és 2024. augusztus 20-ig nyújt segítséget a Balaton 13 településének 19 strandján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Támogatóvá válhat továbbá mindenki, aki nyáron a 1359-es adományvonalra indított hívásokkal, illetve az ide küldött, ADOMÁNY szót tartalmazó üzenetekkel 250 forinttal járul hozzá a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat tevékenységéhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 29. vasárnap
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
A siketek világnapja
Szeptember 29.
Tengerészeti világnap
Szeptember 29.
A fehér kendő napja
Szeptember 29.
A szív világnapja
Szeptember 29.
A Szentírás vasárnapja
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 28. 19:20