25 °C Budapest
Shot of of mature man who is having pain in back.

Milliónyi magyar életét keseríti meg ez a kínzó népbetegség: így szabadulj meg tőle drága kezelések nélkül

2024. június 20. 11:15

Egy friss kutatás szerint a rendszeres gyaloglás jelentősen meghosszabbíthatja a derékfájástól mentes időszakokat, mindemellett költséghatékony fájdalommegelőző gyakorlatnak bizonyul, melynek köszönhetően ritkábban esünk ki a munkából és kevesebbszer kell orvoshoz fordulnunk a problémával - jelentette a CNN.

A derékfájás egy olyan globális egészségügyi probléma, ami világszerte nagyjából 619 millió embert érint - a becslések szerint azonban ez a szám 2050-re elérheti akár a 843 milliót is! A gyakran kiújuló fájdalom az orvosi viziteken felül további költséges kezeléseket vonhat maga után - ilyen például fizikoterápia vagy a pilates -, egy új kutatás azonban egy egyszerű és ingyenes módszert ajánl a derékfájás megelőzésére, ami nem más, mint a rendszeres séta.

Elűzi a fájdalmat a rendszeres séta

Mark Hancock, a sydney-i Macquarie Egyetem fizioterápiás professzora szerint jelentős előnyökre tehetünk szert, ha rendszeresen gyalogolunk. Egy randomizált klinikai vizsgálat eredményei szerint azok, akik rendszeresen sétálnak, valóban hosszabb ideig kerülhetik el a fájdalmat. A kutatás során 701 olyan ausztrál felnőttet vizsgáltak, akik nemrégiben gyógyultak fel egy derékfájásos epizódból. A résztvevőket két csoportra osztották: a jelentkezők egyik feléből lett a kontrollcsoport, a másik csoport pedig egy gyaloglóprogramot végzett el. Az utóbbi csoport tagjait arra kérték, hogy hat hónapon át hetente ötször 30 percet sétáljanak.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy azok a résztvevők, akik hetente ötször 30 percet sétáltak, kevesebb tevékenységkorlátozó fájdalmat tapasztaltak és később is újult ki a hátfájásuk.

A program során hat, fizioterapeuta által vezetett oktatást is tartottak, amelyek költséghatékonyabb alternatívát jelentettek a hagyományos kezeléseknél. Natasha Pocovi, a kutatás egyik vezetője hangsúlyozta, hogy a gyaloglás egy bárki számára könnyen elvégezhető feladat, amit nyugodtan művelhetünk intenzívebben is.

Mindkét program segíthetett

A vizsgálat eredményeiből nem derült ki egyértelműen, hogy a javulást inkább a rendszeres gyaloglás vagy a fizioterapeuták oktatóprogramja eredményezte-e, mindazonáltal úgy tűnik, hogy ezek a komponensek együttesen segíthetnek megküzdeni a mozgáshoz kötődő félelmeinkkel és elősegíthetik a változtatásokra irányuló, új szokások bevezetését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakemberek felhívják a figyelmünket továbbá a megfelelő cipő viseletének fontosságára és arra is, hogy lehetőség szerint gyalogoljunk változatos tempóban. Amennyiben a gyaloglás során egészségügyi problémáink merülnek fel, érdemes lehet pihenőnapokat beiktatni vagy más mozgásformára váltani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 5. péntek
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm