6 °C Budapest
Rear view of an unrecognizable abused woman sitting on her bed looking out the window. Concept of gender violence, domestic violence and depression.

Elképesztő, mi derült ki ezekről a tömeggyógyszerekről: sok magyar fölöslegesen szedi a drága tablettákat

2024. június 6. 11:43

Egy friss kutatás, amely 79 tanulmány adatait összesítette és 21 002 felnőtt résztvevőt vizsgálva, rámutatott, hogy az antidepresszáns szedésének abbahagyása után a résztvevők 15%-ánál jelentkezhetnek elvonási tünetek. Enyhébb esetben szédülés, hányinger, de minden 35. résztvevőnél súlyosabb tünetek is előfordultak. .

Egy friss kutatás, amely a The Lancet Psychiatry folyóiratban jelent meg, az antidepresszánsok abbahagyásának kockázatait vizsgálta. A tanulmány 79 korábbi vizsgálatot összegző metaanalízis volt, amelyek összesen 21 002 átlagosan 45 éves résztvevőjét tekintették át. Az eredmények szerint az antidepresszánsok szedésének abbahagyása után a résztvevők mintegy 15%-ánál jelentkeztek elvonási tünetek, mint szédülés, fejfájás és hányinger. Minden 35. résztvevőnél súlyos tünetek is előfordultak.

Dr. Jonathan Henssler, a tanulmány vezető szerzője és a berlini Charité - University Medicine pszichiátriai és idegtudományi osztályának főorvosa hangsúlyozta az antidepresszánsok hatékonyságát sok depressziós betegség kezelésében, de felhívta a figyelmet arra is, hogy

nem mindenkinél működnek ezek a gyógyszerek és mellékhatások is jelentkezhetnek.

A kutatók megjegyezték, hogy az elvonási tünetekről már 1959-ben voltak feljegyzések, de ezeket hosszú ideig figyelmen kívül hagyták. Az utóbbi évek vitái során néhány becslés szerint az elvonási tünetek aránya akár 50% körül is mozoghatott - írja a CNN.

Az áttekintés során 44 randomizált kontrollált vizsgálatot és 35 megfigyelési tanulmányt elemeztek ki, amelyek között hangulatzavarokra és szorongásos zavarokra összpontosító tanulmányok egyaránt szerepeltek. Az elvonási tünetekkel leggyakrabban összefüggésbe hozott gyógyszerek között található a desvenlafaxin, venlafaxin, imipramin és eszcitalopram voltak.

A kutatást részben gyógyszeripari vállalatok finanszírozták, de ez nem befolyásolta az eredményeket. Dr. Sameer Jauhar kiemelte e munka fontosságát abban, hogy helyrehozza a korábban rossz minőségű bizonyítékok alapján kialakult téves nézeteket.

Dr. Christiaan Vinkers hangsúlyozta az eredmények fontosságát abban, hogy segítsék a betegeket felelősségteljes döntés meghozatalában az antidepresszánsok szedésének abbahagyása kapcsán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány egyik korlátja volt, hogy sok bevont vizsgálat nem elsősorban az antidepresszánsok abbahagyását célozta meg. Dr. Tony Kendrick rámutatott arra is, hogy súlyos elvonási tünetek általában nem várhatóak rövid időszaki használat után.

Az antidepresszánsok abbahagyása nem vezet függőséghez; a Cleveland Clinic szerint ez inkább az agyi neurotranszmitter-szint hirtelen csökkenése miatt következik be. A kutatók figyelmeztettek arra is, hogy bár nincs egyértelmű bizonyíték a fokozatos leépítés előnyeire vagy hátrányaira nézve, más kutatások azt sugallják, hogy ez csökkentheti az elvonási tünetek esélyét és súlyosságát.

Az orvosnak kulcsszerepe van abban, hogy segítse a betegeket lassan és kontrollált módon abbahagyni az antidepresszánsok szedését - mondta Dr. Oliver Howes -, figyelembe véve az egyénileg minden beteg igényeit és körülményeit.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?