Halaszle, Hungarian Fishermans Soup or Fish Stew with Carp, Bell Peppers, Paprika and Sour Cream

Megdőlt az óriási fogyókúra-tévhit: hiába istenítik, ez a diéta is csak egy a sok közül, nem is biztos, hogy hatékony

2024. június 5. 16:15

Az időszakos böjt, különösen annak időben korlátozott formája, amely a napi étkezéseket egy 10 órásnál rövidebb idősávra szorítja, népszerűségét az egyszerűségének köszönheti, mivel a fogyókúrázóknak csupán az időt kell figyelniük, nem pedig a kalóriákat számolniuk vagy az adagokat mérniük. Kutatások szerint ez a módszer segíthet a testsúlycsökkenésben és az egészségügyi mutatók javulásában, bár hosszabb távú vizsgálatok azt sugallják, hogy nem feltétlenül hatékonyabb, mint más diétás megközelítések.

Az időszakos böjt, különösen annak egyik legnépszerűbb formája, az időben korlátozott étkezés, egyre több figyelmet kap mint hatékony súlycsökkentő módszer. Ez a megközelítés azt javasolja, hogy az emberek csak napi 8-10 órás idősávban fogyasszanak ételt, ami jelentős változást jelenthet a hagyományos étkezési szokásokhoz képest. Courtney Peterson, a Birminghami Alabama Egyetem táplálkozáskutatója szerint ez a módszer egyszerűsíti a fogyókúrázók dolgát, mivel nem kell kalóriákat számolniuk vagy az adagokat mérniük; elegendő csupán az időtartamra figyelniük - írja az AP News.

Az időszakos böjt előnyei között szerepelhet a jobb vércukor- és zsíranyagcsere, amit korai vizsgálatok is alátámasztanak. Azonban bár kezdeti tanulmányok pozitív eredményeket mutattak elhízott embereknél - például testsúlycsökkenést és egészségügyi mutatók javulását - egy nagyobb létszámú és hosszabb ideig tartó vizsgálat szerint

az időbeli korlátozás önmagában nem feltétlenül hatékonyabb a hagyományos kalóriacsökkentésnél.

A New England Journal of Medicine 2022-es tanulmányából kiderült, hogy bár mindkét csoport tagjai - akik vagy korlátolt időablakban ettek kalóriaszegényen, vagy egész nap ugyanannyi kalóriát fogyasztottak - fogytak, nincs jelentős különbség a két módszer között. Peterson szerint ez arra utalhat, hogy az időbeli korlátozás nem biztosít többletet a kalóriaégetés terén.

Annak ellenére, hogy az időszakos böjt könnyebben fenntarthatónak tűnik mint más diéták, fontos megjegyezni, hogy vannak potenciális kockázatai is. Különösen igaz ez az American Heart Association által bemutatott kutatásra, amely szerint

a 8 órás étkezési ablakkal rendelkezők esetében nagyobb lehet a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozási kockázat.

Dr. Francisco Lopez-Jimenez hangsúlyozza ennek kapcsán az óvatosság fontosságát és azt javasolja, hogy mindenki konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával mielőtt ilyen típusú diétát kezdene.

Egyre többen étkeznek gluténmentesen

Mint korábban beszámoltunk róla, az elmúlt években a gluténmentes diéta kulturális jelenséggé vált, olyannyira, hogy még a vizespalackokon is megjelent a "gluténmentes" címke. Eközben a cöliákia és más gluténérzékenységek kutatása évtizedek óta zajlik. Az élelmiszerallergiák iránti tudatosság növekedésével egyre több ember választja a gluténmentes étkezést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Cöliákia esetén a szervezet autoimmun reakcióval válaszol a glutén fogyasztására, ami a vékonybélben kezdődik és az egész szervezetre kihat. Az Egyesült Államokban becslések szerint 3 millió ember szenved cöliákiában, és további 18 millió amerikai tapasztal nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS). Ez utóbbi nem allergiás vagy autoimmun betegség, de jelentősen befolyásolhatja az érintettek életminőségét.

Búzaallergia esetén specifikus tünetek jelentkezhetnek, mint például csalánkiütés vagy gyomorfájdalom, amelyeket allergológus diagnosztizálhat. Sokan egészségügyi okokból követnek gluténmentes diétát, míg mások különböző okokból döntenek így. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a glutén kerülése nem mindenki számára szükséges vagy előnyös.

nagyon fontos az étrend

A testmozgás fontos, de a súlyvesztést elsősorban az étrend határozza meg, mivel a testmozgás növelheti az éhségérzetet, ami több kalória beviteléhez vezethet - mondta korábban Christopher Gardner, a Stanford Egyetem professzora . Egy 2023 novemberében publikált tanulmányban Gardner és csapata az egészséges mindenevők és vegánok étrendjének kardiometabolikus hatásait vizsgálta ikrek körében. A kutatás kimutatta, hogy bár általánosságban a kalóriadeficit kulcsfontosságú a súlyvesztéshez, az egyes diéták között csak néhány kilogrammos különbségek voltak, míg ugyanazon diétán belül akár 60 kilogrammos eltérések is előfordulhattak.

Gardner szerint a sikeres fogyás titka az, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt anélkül, hogy túlzottan éhesek lennénk. Az étrendnek hosszú távon fenntarthatónak kell lennie, figyelembe véve az egyéni jóllakottság érzetét. Gardner öt tippet ajánlott:

  • Kerüljük az alacsony minőségű szénhidrátokat.
  • Növeljük a rostban gazdag ételek fogyasztását.
  • Gyakoroljuk a tudatos étkezést.
  • Fogadjuk el, hogy nem könnyű megváltoztatni az étkezési szokásokat.
  • Találjuk meg az örömöt az evésben.

Gardner hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy legyünk türelmesek magunkkal ebben a változási folyamatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17