25 °C Budapest
Tired stress woman staff worker sweat from hot weather in summer working in warehouse goods cargo shipping logistics industry.

Tuti tipp a folyamatos, kellemetlen izzadás ellen: ezeket az ételeket messzire kerüld el

2024. június 4. 17:43

Az elfogyasztott ételek és italok befolyásolhatják a verejtékmirigyek működését, így bizonyos összetevők fogyasztása - mint például a fűszeres ételek, alkohol vagy koffeintartalmú italok - fokozhatja, míg mások, menta a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, csökkenthetik az izzadást - írja a HuffPost.

Az izzadás természetes folyamat, amely segít a teszt hőmérsékletének szabályozásában. Azonban nem csak a fizikai aktivitás vagy a környezeti hőmérséklet változása okozhatja ezt a jelenséget; az elfogyasztott ételek és italok is befolyásolhatják. Yasi Ansari, regisztrált dietetikus és táplálkozási szakértő hangsúlyozza, hogy az étkezés utáni izzadás mindenkinél eltérően jelentkezhet, gyakran az arc, nyak vagy homlok területén.

A verejtékmirigyek működése közvetlenül kapcsolódik az elfogyasztott ételekhez és italokhoz. Dr. Dee Anna Glaser, bőrgyógyász és a Nemzetközi Hiperhidrózis Társaság elnöke szerint a testünkben található mirigyek felelnek meg az izzadság víztartalmának előállításáért, amikor a testhőmérséklet emelkedik.

Néhány étel- és italfajta, mint például a fűszeres ételek, forró italok, alkohol és koffeintartalmú termékek stimulálhatják ezeket a mirigyeket, így növelve az izzadást. A fűszeres ételekben található kapszaicin például hőérzetet kelthet, ami izzadást vált ki. Az alkohol és a koffein hatása is hasonlóan működik: mindkettő befolyásolja a teszt belső hőmérsékletét vagy stimulálja a központi idegrendszert.

Ezzel szemben vannak olyan összetevők is, amelyek csökkenthetik az izzadást. A hidratáltság fenntartása kulcsfontosságú lehet ebben. Fontos, hogy betartsuk a napi ajánlott folyadékbevitelt, és a víztartalmú ételek fogyasztésa is segíthet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos tudni azt is, mikor kell orvosi segítséget kérni túlzott izzadás esetén. Ha valaki csak tesztének egy oldalán tapasztal izzadást vagy ha drasztikus változást észlel az izzadás mennyiségében és gyakoriságában - különösen 30 év felett - akkor javasolt orvoshoz fordulni. Többféle egészségügyi probléma állhat a háttérben.

Összességében tehát az étrendünk jelentős hatással van testünk működésére, beleértve az izzadást is. Ismerve ezeket az összefüggéseket és figyelemmel kísérve saját reakcióinkat bizonyos ételekre és italokra, jobban képesek leszünk kezelni ezt a természetes folyamatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 5. péntek
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem