6 °C Budapest
Females doing warm up exercise in fitness class. Women stretching in dance class.

Aggasztó adatok a magyarok sportolási szokásairól: ha így folytatjuk ennek csúnya vége lesz

2024. május 31. 15:33

A magyar lakosság 42 százaléka végez heti rendszerességgel valamilyen sporttevékenységet, nagyrészük erre 10 ezer forintnál kevesebbet költ havonta, a kiadásokat pedig leggyakrabban bankkártyával fedezik – derül ki az MBH Bank és a Visa reprezentatív kutatásából. A megkérdezettek jelentős része azonban vagy egyáltalán nem (28%), vagy pedig nem heti rendszerességgel (30%) mozog, legtöbben az időhiánnyal indokolják ezt. A kutatást kezdeményező felek célja, hogy az olimpia évében felhívják a lakosság figyelmét a fizikai egészség fontosságára, a sportolás örömére és a hazai sportolók támogatására. Ehhez kapcsolódóan nemrégiben, a 2024. évi párizsi olimpiai és paralimpiai játékok alkalmával közös kampányt is indított a két vállalat.

Az MBH Bank és a Visa reprezentatív kutatásában a magyar lakosság sportolási és az ezzel kapcsolatos fizetési szokásait vizsgálta. Arra a kérdésre, hogy szokásosan milyen fizetőeszközt használnak a sporttal kapcsolatos költségek fedezésére, a kutatásban résztvevők 60 százaléka nyilatkozta, hogy bankkártyával szokott fizetni, 42 százalékuk készpénzzel fedezi a kiadásokat, ennél kisebb arányban használnak a válaszadók SZÉP Kártyát (10%) fizetés alkalmával. Emellett akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem fizetnek a mozgásért (8%), mivel otthoni vagy a szabadban végezhető tevékenységeket végeznek. A kutatás rámutatott, hogy a válaszadók 63 százaléka havonta 10 ezer forintnál kevesebbet költ sportolásra.

A megkérdezettek kevesebb mint fele sportol minden héten

A kutatásból arra is fény derült, hogy a válaszadók 27 százaléka heti egy-két alkalommal, 15 százalékuk ennél gyakrabban, hetente három vagy több alkalommal sportol. A megkérdezettek nagy része azonban vagy egyáltalán nem (28%), vagy pedig nem heti rendszerességgel (30%) mozog, legtöbben az időhiánnyal indokolják ezt. A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a mozgás mellett milyen további intézkedéseket tesznek a megkérdezettek az egészségük megőrzése érdekében. A válaszadók 78 százaléka a táplálkozás szerepét emelte ki, a megkérdezettek körülbelül harmada (35%) átlagosan legalább havi 30 ezer forintot szán arra, hogy egészséges ételeket vásároljon.

A legtöbben hazai sporteseményeken szurkolnak, külföldi mérkőzésre csak kevesen jutnak el

A hitelintézet és a Visa által végzett felmérés arra is rámutatott, hogy a válaszadók 36 százaléka a személyes egészségen túl is érdeklődik a sport iránt, és rendszeresen ellátogat a hazai sporteseményekre, nemzetközi sporteseményeken a válaszadók 16 százaléka vesz részt. Az emberek többsége online felületen vásárol jegyet a sporteseményekre (63%). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?