23 °C Budapest
Healthy eating. Plate with vegan or vegetarian food. Healthy plant based diet. Healthy dinner. Buddha bowl with fresh vegetables. High quality photo

Meghökkentő, hogy erre senki sem gondolt: komoly bajba kerül, aki folyton csak ezt eszi

2024. május 16. 17:46

Egy új kutatás szerint a vegán, vegetáriánus és lakto-ovo-vegetáriánus étrendek jelentős mértékben csökkentik a rák és a szívbetegségek kialakulásának, egyben a korai elhalálozásnak a kockázatát. A szakértők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az egészségtelen növényi élelmiszerek fogyasztásával éppen ellenkező hatást érhetünk el - írta a CNN.

Egy új kutatás szerint a vegán, vegetáriánus és lakto-ovo-vegetáriánus étrendek jelentős mértékben csökkentik a rák és a szívbetegségek kialakulásának, illetve a korai elhalálozásnak a kockázatát. Az eredmények egy több mint két évtizeden keresztül zajló kutatási időszak átfogó elemzésből születtek és széleskörű betekintést nyújtanak az adott témakörben végzett vizsgálati eredményekbe.

A vegetáriánus étrend követői nem fogyasztanak húst, ennek egyik válfaja, a lakto-ovo-vegetáriánusok (míg a lakto-vegetáriánusok a tojást is mellőzik, de a tejet nem) a tejtermékek és a tojás fogyasztását engedélyezik, a veganizmus pedig egy ennél is szigorúbb, minden állati eredetű élelmiszer fogyasztását mellőző irányzat.

Az elemzés során dr. Angelo Capodici és csapata arra jutottak, hogy a fentiekben említett étrendek kedvező hatást gyakorolnak bizonyos rákos megbetegedések esélyének a csökkentésére, beleértve a máj-, a vastagbél-, a hasnyálmirigy-, a tüdő-, a prosztata-, a hólyag-, a bőr-, a vese- és egyéb ráktípusokat. Az analízis eredményei szerint a növényi alapú étrendek csökkentik többek között a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát is, azonban a terhes nők esetében nem mutatták ki a növényi étrend egyértelmű előnyeit, a téma további kutatást igényel.

Nem minden növényi élelmiszer egészséges

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra is, hogy az egészségtelen növényi élelmiszerek - mint például a cukros gyümölcslevek és más üdítőitalok, vagy a fehérliszt - túlzott fogyasztása ellensúlyozhatja a növényi alapú étrendek pozitív hatásait. Dr. Federica Guaraldi kiemelte, hogy bizonyos üdítők magas édesítőszertartalma hasonlóan káros lehet az anyagcserére, mintha sima cukrot fogyasztanánk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. David Katz szerint ez sem ad okot az aggodalomra, ugyanis szerinte a növénydomináns táplálkozási szokások hatása általánosságban egyértelműen kedvező az egészségre, Christopher Gardner kutatása szerint pedig még akkor is lehetnek előnyei a növényi étrendeknek, ha nem kombináljuk azokat rendszeres testmozgással. A szakember egy vizsgálat során megfigyelte, hogy a vegán étrendet követő ikrek esetén már rövid időn belül javultak az olyan egészségügyi mutatók, mint például az LDL-koleszterinszint és a vércukorszint.

A tápanyagok pótlására is ügyelni kell

A vegetáriánus vagy vegán étrendek követésekor fontos figyelembe venni bizonyos tápanyagok pótlását is. Annak érdekében, hogy elkerüljük bármilyen tápanyaghiány kialakulását, különös figyelmet kell fordítani például a B12-vitamin, a vas és a fehérje bevitelére.

Összegezve tehát a tanulmány hangsúlyozza a vegán és vegetáriánus étrendek potenciálisan pozitív egészségügyi hatásait - különösen a szívbetegségek, a rákos megbetegedések és korai halálozási arány tekintetében -, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy oda kell figyelni az optimális tápanyag-bevitelre, illetve továbbra is célszerű kerülni az olyan potenciálisan egészségtelen élelmiszereket, mint például a cukros üdítőitalok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 6. 19:22
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem