older woman sitting in her living room pensive and depressed

Hatalmas felfedezés a rettegett népbetegség gyógyításában: ez lehet a kulcs ellene

2024. május 10. 18:15

Egy friss kutatás szerint az Alzheimer-kór több esetben örökletes, mint korábban vélték.  Egy újonnan vizsgált gén, az APOE4 szerepének jobb megértése alapján az Alzheimer-kór eseteinek mintegy hatodát tekinthetjük örökletesnek, ami új megközelítést igényel a betegség diagnosztizálásában és kezelésében - jelentette a CNN.

Egy friss kutatás szerint az Alzheimer-kór öröklődése gyakoribb lehet, mint korábban vélték. A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány egy új gén szerepét vizsgálja, amely kapcsolatba hozható a demencia egyik gyakori formájával. A kutatók szerint ez a felfedezés arra utal, hogy az Alzheimer-kór örökletes formájáról van szó, ami eltérő diagnosztikai és kezelési megközelítést igényelhet.

Az Alzheimer-kórt általában két fő csoportra osztják: a családi formákra, amelyek ritkán fordulnak elő és korai kezdetűek, valamint a sporadikus esetekre, amelyek későbbi életkorban jelentkeznek. Az új kutatás azonban azt sugallja, hogy az Alzheimer-kór eseteinek mintegy hatodát örökletes vagy familiáris formának kell tekinteni.

A kutatók figyelmét egy negyedik gén, az apolipoprotein E (APOE) vonzotta magára. Az APOE fehérje kulcsszerepet játszik a koleszterin szervezetben történő szállításában és feltételezik, hogy befolyásolja az Alzheimer-kór jellemző béta-amiloid plakkok képződését is. 

A spanyol és amerikai kutatókból álló csoport több mint 13 000 ember adatait elemezte, akik közül sokan részt vettek klinikai vizsgálatokban. Megfigyelték, hogy az APOE4 gén két példányának birtokosainál nagyon magas volt az Alzheimer-kórhoz vezető biológiai elváltozások kialakulásának valószínűsége. Az eredmények alapján közel 95%-uknál 82 éves korukra már megfigyelhetőek volt az Alzheimer-kór biológiai jelei. Ez arra utal, hogy az APOE4 nem csak egy rizikótényező, hanem maga is okozhatja a betegséget.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy bár az APOE4 jelenléte növeli a betegség kialakulásának esélyét, nem mindenki tapasztal tüneteket. Ez arra utalhat, hogy más genetikai vagy környezeti tényezők is befolyásolhatják a betegség kialakulását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatók szerint ezek az eredmények azt sugallják, hogy az Alzheimer-kór sokkal nagyobb mértékben öröklődhet, mint korábban gondoltuk. Ez fontos lépés lehet afelé, hogy pontosabban megértsük a betegség genetikai hátterét és jobban személyre szabott kezeléseket fejlesszenek ki.

A tanulmány hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy figyelembe vegyük az APOE4 státuszt mind a diagnózis felállítása során, mind pedig új kezelési módszerek kidolgozása során. Az eredmények alapján javasolták az APOE4 tesztelésének bevezetését bizonyos esetekben annak érdekében, hogy pontosabb diagnózist és hatékonyabb kezelést lehessen nyújtani az érintetteknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm