17 °C Budapest
LAMBOURN, UNITED KINGDOM - OCTOBER 17:  Free-range chicken of breed Isa 257 roams freely at Sheepdrove Organic Farm, Lambourn, England.

Most érkezett! Madárinfluenza nyomát találták bizonyos tejtermékekben: fontos jelentést közöltek

2024. május 6. 15:44

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által végzett vizsgálatok során 297 tej- és tejtermékmintából nem mutattak ki aktív H5N1 madárinfluenza-vírust. A betegség Magyarországon is jelen van, de a szakértők szerint pánikra nincs ok, és a csirkehús sem fog drágulni.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) bejelentette, hogy a tej- és tejtermékek vizsgálata során nem találtak aktív H5N1 madárinfluenza-vírust a boltokban vásárolt 297 termékmintában. A vizsgált termékek között folyékony tej, sajt, tejföl és csecsemő- valamint kisgyermek-tápszerek is szerepeltek. A kezdeti 96 mintából 20%-ban azonosították a vírus maradványait, de további tesztek igazolták, hogy ezek inaktívak és nem jelentenek fenyegetést az emberi egészségre. A következő 201 minta vizsgálata során sem mutattak ki aktív vírust - írja a CNN.

A szervezet emellett nyers és főtt darált marhahús, valamint pasztőrözésre küldött összevont nyers tej mintáit is vizsgálja. Az ügynökség továbbra is óva int a nyers tej fogyasztásától és annak értékesítésétől. A madárinfluenza-járvány kilenc államban terjedt el a tejelő tehenek körében. A legnagyobb fertőzöttség Texas államban volt megfigyelhető. Dr. Rosemary Sifford, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Állat- és Növényegészségügyi Ellenőrző Szolgálatának vezető állatorvosa szerint a vírus vadmadarakról terjedt át a szarvasmarhákra Texas Panhandle régiójában.

Itthon is drágul a csirke?

A madárinfluenza hazánkban is jelen van. Ennek kapcsán korábban Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke lapunknak elmondta: szerinte bármennyire is súlyos a helyzet, nem túl valószínű, hogy a baromfihús ára emelkedni fog a hazai boltokban - az export viszont megérezheti a madárinfluenza tombolását.

Először is fontos tudni, hogy a madárinfluenza jelenleg sokkal inkább a víziszárnyasokat érinti, ezeket pedig Magyarországban jó nyolcvan százalékban eleve importra küldjük. Persze a helyzet ettől még aggasztó, hiszen ebben az esetben is ebből az ágazatból emberek élnek, akiket súlyosan érint a madárinfluenza

- mondta az elnök.

A WHO is aggódik

Tavaly január elejétől 2024 áprilisáig a WHO összesen 889, H5N1-ben megbetegedett embert regisztrált 23 országból, közülük 463-an belehaltak az egyébként 52 százalékos halálozási aránnyal bíró fertőzésbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjának adjunktusa lapunknak úgy értékelt: a tudósok most azon dolgoznak, hogy az embereknél ne is okozzon pandémiát a madárinfluenza terjedése, és egyelőre pánikolni sem kell. Kijelentette:

Hozzátette, természetesen észrevehetjük magunkon a tüneteket, azokat azonban jelenleg kár is keresni, ráadásul nagyon ismerősek is lehetnek a sima influenzával is összehasonlítva. De "ne keressünk magunkon tüneteket csak azért, mert olvastunk erről, mert mint mondtam, egyáltalán nincs járvány az emberek között, a tudósok éppen azon dolgoznak, hogy elfojtsák még a kitörés esélyét is."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm