Budapest, 2024. július 10.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztérium 2024. július 10-én. A miniszter bejelentette: Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében.MTI/Balogh Zoltán

Jön az újabb THM-plafon Magyarországon: rengeteg hitelest érint, sok pénzt spórolhatnak

2024. szeptember 19. 16:06

Nagy Márton arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét "önkéntes alapon" szorítsák 5 százalék alá. A miniszter a Bankszövetséggel egyeztetett csütörtökön.

Nagy Márton a mai napon konstruktív megbeszélést tartott a Bankszövetség képviselőivel - tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az egyeztetésen a nemzetgazdasági miniszter a bankokat képviselő vezetőkkel együtt áttekintette a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét. A felek megállapították, hogy a nemzetgazdaság szerkezete és alapfundamentumai erősek, ebben az évben egy gazdasági konjunktúra kezdetén áll az ország, 2025-re pedig a magyar GDP fokozatosan növekedési pályára állhat: a gazdasági bővülés üteme elérheti a 3-5 százalék közötti szintet.

Megállapítást nyert ugyanakkor, hogy a növekedést a fogyasztás fokozatos helyreállása mellett a külpiacok gyengélkedése, így elsősorban a német gazdaság kedvezőtlen teljesítménye árnyékolja be. A kedvezőtlen külső környezet 2025-ben is érdemi hatást gyakorolhat a gazdasági teljesítményre, így a német gazdaság fellendülése esetén a hazai növekedés közelebb lehet az 5 százalékhoz, míg e nélkül a 3 százalékot közelítheti meg. Mindazonáltal a felek kedvezőnek ítélték meg, hogy a gazdasági bővülés mindkét esetben az Európai Unió élmezőnyéhez fog tartozni, így Magyarország felzárkózása az uniós átlaghoz minden reális forgatókönyv szerint tovább folytatódik

- áll a közleményben. A Bankszövetség és a miniszter egyetértettek abban, hogy a gazdaság újraindítása és fokozatos növekedési pályára állítása közös érdek.

A Bankszövetség képviselői jelezték, hogy ebben a munkában a hazai bankok is érdemben kívánnak részt venni, és ennek megfelelően vállalták, hogy a hitelezési aktivitásuk további növelése következtében egy hitelezés által támogatott gazdasági növekedés fog megvalósulni. Ennek jelei a lakossági tranzakciók felfutásával már láthatók, a vállalatoknál azonban ez a kedvező folyamat még nem indult meg.

Nagy Márton az egyeztetés keretében négy kéréssel fordult a Bankszövetséghez:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  1. A tárcavezető tájékoztatta a résztvevőket a munkáshitel részleteiről, amely a 17 és 22 év közötti munkások számára nyújt a jövőben jelentős pályakezdési támogatást. A miniszter felkérte a bankok képviselőit, hogy megfelelő módon készüljenek fel a munkáshitel mielőbbi és sikeres közvetítésére.
  2. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a lakhatási problémák megoldása, az otthonteremtés továbbra is kiemelt prioritást jelent a kormány számára, ezért arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá.
  3. Az adómentes borravaló garantálásához biztosítani kell a megfelelő technikai feltételeket. Ennek érdekében a tárcavezető arra kérte a bankokat, hogy mielőbb végezzék el a POS terminálok fejlesztését, amelynek eredményeképpen külön „TIP” funkció jöhet létre. Ezáltal elérhető lesz, hogy a terminál a számlát kettébontva a borravalót közvetlenül a felszolgáló számlájára, a fogyasztás ellenértékét pedig az adott cég számlájára helyezze.
  4. Nagy Márton megállapította végül, hogy a lakosság számára a SZÉP-kártyákon jelenleg is közel 100 milliárd forintnyi szabad forrás érhető el. A kedvezményes adózású juttatás maradéktalan felhasználása és gazdaságba juttatása érdekében szükségszerűnek mutatkozik a SZÉP-kártyák digitalizálása, azaz annak bankok általi megteremtése, hogy a fizetés mobiltelefonon is lehetővé váljon. Mindez jelentősen ösztönözheti a felhasználást.

A felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalások és egyeztetések a jövőben is tovább folytatódnak. A nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte, hogy a Bankszövetség két hónapon belül dolgozza ki, hogy az adott miniszteri kérések mikorra és hogyan teljesíthetők.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA 

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?