Tiszatenyõ, 2015. június 10.A Vályogvetõ közfoglalkoztatási mintaprogramban épült négylakásos, szociális bérház Tiszatenyõn 2015. június 10-én, az átadás napján.MTI Fotó: Bugány János

Vigyázz! Ezekre a házakra sok magyar bank már nem ad hitelt: pokoljárás a biztosítást is elintézni

2024. augusztus 19. 07:02

Még manapság is több mint félmillió vályog falazatú ház van Magyarországon, és Budapesten is akad több mint 2000 ilyen ingatlan. A Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint nem csak a retró a vásárlók fő motivációja, hanem bizony a spórolás is. Bizonyos esetekben a vályogházakat akár 20-50 százalékkal is olcsóbban meg lehet venni, mint egy hasonló téglaházat. Ugyanakkor lakáshitelt már nem olyan egyszerű ezekre az ingatlanokra intézni: a vizsgált nyolc bankból kettő alapból nem nyújt lakáshitelt, ha vályogház a fedezet, de a többinél is szigorúbbak lehetnek a szabályok. A lakásbiztosítás is bajos, vegyes falazatú főépület esetén a biztosítók mintegy harmada már nem köt biztosítást. 

Még ma is több mint 522 ezer vályogház van Magyarországon, ami az összes lakóingatlan nagyjából 13 százaléka. A KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint a legtöbb ilyen ingatlan Pest megyében van, több mint 67 ezer darab, de Bács-Kiskun sem marad el ettől olyan sokkal, ott 65 ezer ilyet számoltak össze. Ebben a két megyében van a hazai vályogház-állomány kb. negyede. De még Budapesten is van csaknem 2500 ilyen ház.

Járási szinten a Ceglédi járás vezet, ahol 12 865 darabot számoltak össze, de a Kecskeméti, a Kiskőrösi, a Nagykátai és a Szolnoki járásban is több mint 10 ezer ilyen ingatlan van még.

Szakértőkkel beszélgettünk arról, mennyire keresettek ma a vályogházak az ingatlanpiacon, és az is érdekelt minket, igaz-e, hogy árak tekintetében lényeges különbségek vannak például az ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező téglaházakhoz képest. És mi a helyzet a lakáshitellel, biztosítással?

Ezekben a budapesti kerületekben adnak el vályogházakat

A fővárosban csupán 4 vályogház eladó, de vegyes falazatú vályogot is tartalmazó házból 40 keres gazdát a fővárosban. Ezeknek a 90 százaléka a pesti peremkerületekben található, azon belül is a XVI., XVII,  XX., XXI. és XXIII. kerületekben találkozhatnak a vásárlók részben vagy egészben vályogfalazatú házakkal - ismertette kérdésünkre Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: országos szinten 823 vályogházat kínálnak eladásra. A legtöbb ilyen ingatlan Jász-Nagykun-Szolnok megyében keres gazdát (110 db), ezt követi Hajdú-Bihar megye 102 darabbal, majd Pest megye jön a sorban 94 eladó vályogházzal. Összességében elmondhatatlanul, hogy a Dunántúlon a teljes kínálat csupán ötöde elérhető, vagyis az eladó vályogházak több mint 80 százalékát a keleti országrészben árulják. 

A szakermber szerint a vályogházak keresettsége nagyon nagy különbségeket mutat. A különbségek okai nem is feltétlenül a földrajzi elhelyezkedéssel függnek össze, hanem az ingaltanok állapotával. Egy jó minőségű, karbantartott és gondozott környezetben elkehelyezkedő vályogház értéke általánosságban nem marad el egy hasonló paraméterekkel rendelkező téglaháztól. A romos állapotú ingatlanok viszont többsége tipikusan vályogház, amelyeknek az ára is nagyon kilóg lefelé az adott környék árszintjétöl.

Ennek oka az, hogy a vályogépületek karbantartása, felújítása tudatosságot és odafigyelést igényel. Manapság a vályogot mint épìtőanyagot egyre többen fedezik fel újra. Ez ugyanis egyszerre hagyományos mégis modern, újrahasznosítható építőanyag, ami szinte együtt él a házban lakókkal. A nyári kánikulában hűt, télen pedig tartja a meleget. A fentiekből az is következik,  hogy a vályogépületeket nem csak a szűkösebb anyagi forrásokkal rendelkező vevők keresik, hanem ugyanilyen népszerű a környezettudatos tehetősebb vásárlók körében is

- mondta Balogh László. A cég adatai szerint összességében a felújított ingatlanok kategóriájában nincs érdemleges különbség az árakban, a közepes állapotú ingatlanokkal, viszont már 9 százalék a vályogházak hátránya a négyzetméterárak alapján.

A vásárlás előtt állóknak azt tanácsolta: alaposan érdemes átvizsgálni az épületet olyan szakemberrel, aki "vályogház-specialista". A vályog ugyanis olyan anyag az építőiparban, ami megfelelő kezekben csodákra képes. Ha viszont nem ehhez a típushoz passzoló anyagokat (festékek, alapozók, vakolatok, szigetelés) használunk akkor a vályogház tulajdonosok élete könnyen rémálommá válhat.

A portálon hirdetett legdrágább eladó vályogház most 150 millió forintba kerül, és Fejér megyében található:

A legdrágább eladó vályogház. Forrás: ingatlan.comA legdrágább eladó vályogház. Forrás: ingatlan.com

Alig marad el ettől egy Jakabszállási ingatlan, ami 149 millióba kerül, de itt a magas ár a hatalmas telekterületnek köszönhető:

A második legdrágább eladó vályogház. Forrás: ingatlan.comA második legdrágább eladó vályogház. Forrás: ingatlan.com

A dobogó harmadik fokán egy kozármislenyi 134 milliós vályogház talalható: 

A legdrágább eladó vályogház. Forrás: ingatlan.comA harmadik legdrágább eladó vályogház. Forrás: ingatlan.com

Okkal olcsóbbak a vályogházak

Azt az Otthon Centrum is megjegyezte, hogy a KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint a lakásállomány 13,4 százaléka vályogház. De tömeges előfordulását alapvetően a település méret határozza meg. Amíg a főváros belső és budai részén gyakorlatilag nincs, addig a községállomány 28,5 százaléka vályogház még mindig, és a kisebb városokban is ez az arány 18,8 százalék. A fővárosban legnagyobb arányban a XXIII. kerületben fordul elő vályogház 7,7 százalék.

Ugyanakkor, mint kifejtették, tapasztalataik szerint a forgási időben nincs számottevő különbség a hat hónap átlagosnak tekinthető az önálló ingatlanok esetében. Fajlagos áruk adataik szerint 200 ezer forint volt az idei értékesítések alapján, ami főként városi viszonylatban számít olcsónak.

Ugyanakkor a községekben mért 263 ezer forintos átlagos négyzetméterárnál 25 százalékkal olcsóbbak a vályogházak, ami összefügg azzal, hogy jellemzően régebbi építésűek, korszerűtlenebbek és állapotukat tekintve többségében felújításra szorulnak

- jegyezték meg. Az Otthon Centrum által idén értékesített legdrágább vályogház Pécsen kelt el: a három szobás ingatlan 43 millió forintért cserélt gazdát. A képzeletbeli dobogóra még egy debreceni két szobás és egy ceglédi háromszobás vályogház fért fel, egyaránt 37 millió forintos eladási árral.

Arra a kérdésünkre, mire érdemes figyelni, ha valaki ilyen ingatlan megvásárlásában gondolkodik, kifejtették: a vályog tartós, és kedvező épületfizikai tulajdonságokkal jellemezhető építőanyag, azonban nagyon érzékeny a nedvességre.

A tégla építésű házaknál is fontos meggyőződni arról, hogy nem jelentkezik-e elégtelen szigetelésből fakadó talajnedvesség a falszerkezetben, illetve statikussal érdemes megvizsgáltatni amennyiben repedések találhatók a tartófalakon, hogy ezek milyen okokra vezethetők vissza, és mennyire jelentenek kockázatot az épület állékonysága szempontjából

- húzták alá. Fontos az is, hogy a vályogból épült falazatok jóval érzékenyebbek arra, ha az épületet használják, tehát télen nincs fűtve, nem tartózkodnak benne rendszeresen, ezáltal nem keletkezik belül pára. Szintén fontos, hogy a vályogfalat nem lehet hagyományos téglafalakhoz hasonló módon vakolni, mivel az eltérő anyagok felvitelével megbomlik a falazat páraháztartása, ami később vizesedéshez vezet. 

Retró féláron?!

A Duna House értékesítőinek tapasztalata alapján a vályogházak vásárlása esetében némi körültekintés szükséges, de ennek ellenére jó opció lehet nagyon sokaknak - magyarázta Benedikt Károly, a cég PR és elemzési vezetője. Szerinte a régebbi időben népszerű építkezési formának megvannak az előnyei, de mai szemmel nézve már nem korszerű megoldás családi házak esetében. Megjelenésükben sokakban a régi idők hangulatát idézik, néhányan pont ezért keresnek ilyen típusú ingatlant, sőt sok esetben a mai modern technikával ötvözve (könnyűszerkezetes váz) de kinézetében a vályogházra hasonlító házak is épülnek.

A technológiai elvalultságuk miatt az eladási árban jelentős akár 20-50%-os különbségek is lehetnek hasonló adottságú téglaházakhoz képest, ami viszont pont a szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró vásárlóközönségnek kedvezőbb lehet. Az építési és technológiai jellemzők miatt a falazat vizesedésére és repedezésére érdemes figyelni a vásárlás során, illetve az alap meglétének kérdése is sokat jelent a vásárlás során

- figyelmeztetett. Elhelyezkedésük tekintetében a teljes országban megtalálhatóak, elég a Balatonra, Őrségre és Bakonyra gondolni, de a főváros egyes kerületeiben (Sorosksár, Budafok) is szép számmal találhatóak ilyen házak.

Mint kifejtette: eladási áruk széles skálán mozog, amit a falazat mellett természetesen az elhelyezkedésük és az ingatlan állapota, telekméret és felszereltség is befolyásol. A Duna House kínálatában több száz vályogház található, a néhány tízezer forintos négyzetméter ártól, és így 4-5 millió forintos ingatlanoktól egészen a 100-150 millió forintos és akár 900 ezer forintos négyzetméterárig.

A cégnél azt tapasztalják, hogy a turisták által népszerű lokációkban nagyon sokan keresik az ilyen típusú ingatlanokat, amelyekből felújítás után nagyon hangulatos vendégfogadók, panziók lesznek, amit nagyon szeretnek az odalátogatók. 

A kínálatban a legdrágább vályogház jelenleg egy 149 millió forintért hirdetett ingatla, ami 17 hektáros területen fekszik és saját horgásztó is tartozik hozzá.

Vályogház saját tóval. Forrás: Duna HouseVályogház saját tóval. Forrás: Duna House

Szintén a százmilliós kategóriába tartozik egy sülysápi ingatlan, amely 200 négyzetméteres.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ilyen egy luxus vályogház. Forrás: Duna HouseIlyen egy luxus vályogház. Forrás: Duna House

A vályog falazattal rendelkező ingatlanok finanszírozási lehetőségei kapcsán Benedikt Károly kifejtette: több pénzintézet is foglalkozik ilyen típusú ingatlanok hitelezésével, de érdemes pénzügyi szakértő segítségét igénybe venni, mert az átlagosnál több dologra kell odafigyelni a folyamat során.

Ilyen például hogy jelentős különbségek lehetnek az eladási ár és az értékbecslő által megállapított összeg között, és a bank utóbbit fogadja el hitelfedezeti biztosítékként, így a hiteltermék esetében ezzel kell számolni. Jó hír, hogy az otthonteremtési támogatások esetében nem kizáró ok a vályog és vagy vegyes falazat, így ezeknél a házaknál is igényelhető például Falusi CSOK vagy CSOK Plusz

- sorolta.

Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy az otthonfelújítási támogatást is gond nélkül lehet igényelni vályogházra, ha az megfelel a kritériumoknak.

Ezek 250 milliónál is többért kelhetnek el

A legtöbb, kifejezetten vályog falazatú ingatlant az otpotthon.hu ingatlankereső adatai szerint Pest vármegyében hirdetik, ahol az összes eladásra hirdetett vályogház 17 százaléka található. A következő vármegye, ahol a legtöbb vályogházas hirdetés található, Jász-Nagykun-Szolnok (14%), majd Szabolcs-Szatmár-Bereg (10,5%) és Bács-Kiskun vármegye (10%) következik, tehát elsősorban a keleti országrészre jellemző ez a háztípus.

Budapesten is találni eladó vályogházat, de az összes eladó magyarországi vályogháznak a 0,8 százalékát sem éri el az itt hirdetett mennyiség, és ezek a vályogépületek is sokszor csak melléképületként szolgálnak a telken, egy másmilyen típusú családi ház mellett, illetve több vegyes falazatú ingatlannál is felmerül a vályog, de csak mint kiegészítő építőanyag. Amit viszont a fővárosban hirdetnek, abból a legtöbb XVII., XXIII. és a XXI. kerületben található, tehát a főváros legkülsőbb kerületeiben, amelyeket az 1950-es nagy közigazgatási átrendezéskor csatoltak a fővároshoz, és még jellemzően falusias, kertvárosias hangulatot és infrastruktúrát kínálnak.

A keresésekben nem gyakran adják meg kifejezetten, hogy vályog falazatú ingatlant keresnek, ennél sokkal gyakoribb az ilyen típusú házakra olykor szinonimakét használt paraszt, parasztház kulcsszavakkal való keresés. Ha a szabadszavas kereséseket nézzük, úgy a „paraszt” kulcsszó a 12. leggyakoribb szó, amit megelőznek a vízparti, balaton-parti ingatlanokra vonatkozó keresések, illetve az árra vonatkozó kritériumok, mint a sürgősen és áron alul kifejezések, továbbá az emeletre vonatkozó opciók. Kifejezetten vályogházat csekély arányban adtak meg az otpotthon.hu ingatlankeresőjében

- mondta kérdésünkre Bohus Péter, az OTP Otthon PR vezetője. Hozzátette, meglátásuk szerint azok keresnek kifejezetten a vályog falazatú ingatlant, akik nem elsősorban otthonnak, hanem például nyaralónak, hétvégi teleknek keresnek maguknak házat. A vályogházakra jellemző a korhűség, hogy hagyományos építészetet követnek, amelyek iránt egyre növekszik az érdeklődés, hiszen szépen felújítva egy vályogház különleges lehetőségeket ígér akár befektetésre is. Továbbá a vályog speciális tulajdonsága miatt, hogy remek hőszigetelő, alkalmassá teszi, hogy racionalizálják a rezsiköltséget, hiszen télen képes a meleget megtartani, míg nyáron egyre inkább elsőszámú szempontnak számít, hogy nem forrósodik fel, hanem kellemes hőmérsékletet biztosít bentre klímaberendezés nélkül is.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen árkülönbséget tapasztalnak a vályogházak és a hasonló tulajdonságokka rendelkező, nem vályogból épült ingatlanok között, a szakember azt mondta, az ingatlanok árát elsősorban a lokáció befolyásolja, míg az épület falazata, az építőanyagok nagyon kis százalékban kerülnek a legfontosabb szempontok közé a vásárlás során

De például Budapesten, a XVII. kerületben egy használt házért jelenleg átlagosan 800 ezer forintot kérnek négyzetméterenként a hirdetők, míg azok a házak, amelyekre jellemző, hogy vályogból, illetve vályoggal is készültek, 600 ezer vagy még ennél is kisebb négyzetméteráron kerülnek meghirdetésre

- fogalmazott.

A legdrágább vályogházak kapcsán kifejtette: korábban a vályog olyan elterjedt építőanyagnak számított, hogy az sem volt ritka, ha egy kastély is vályogtéglából épült. Ilyenből akad most is a hirdetések között, például Kunadacson, egy 1850-ben épült, szépen felújított 14 szobás kúriát hirdetnek 150 millió forintért, de hozzá egy nagy birtok is tartozik. Ahogy a legdrágább vályog kúriához is Tokajban: azt az ingatlant egyben 320 millióért hirdetik. Ám ingatlanvásárlásnál az elsődleges szempont az ár után a lokáció, így abszolút értékben nem a birtokok, hanem az a balatongyöröki vályogház a legdrágább, amelyért 248 millió forintot kérnek egy pici telken, valamint az a szentendrei, az Óvárosban hirdetett vályogház, amiért 250 milliót kér a tulajdonosa - sorolta Bohus Péter.

A vályogházak nagy előnye, hogy strapabíró, kiváló hőszigetelő, ám könnyen vizesedik, és ha nincs rendesen alapozva, akkor a földből felszívja a vizet. Ennek elkerülése érdekében érdemes valamilyen szigetelőanyaggal távol tartani a körülötte áramló vizet, és az alapozásra is komoly figyelmet kell fordítani. Fontos még, hogy hagyni kell a falat szellőzni, ezért csak olyan festékkel szabad kezelni, ami átengedi a levegőt. Alapvetően érdemes fejben tartani, hogy a vályog falazatú házak akár 100 évesek vagy még öregebbek lehetnek, és ha stabilan állnak, akkor feltehetően a következő években sem kell attól tartani, hogy tönkre mennek, de a fenti szempontokat érdemes betartani

- tanácsolta azoknak, akik ilyen ingatlan vásárlásán gondolkodnak.

A bank és a biztosító sem feltétlen szereti

A Bankmonitor által vizsgált nyolc bankból kettő alapból nem nyújt lakáshitelt, ha vályogház a fedezet - mondta kérdésünkre Argyelán József, a Bankmonitor vezető pénzügyi elemzője.

Sőt, a többi pénzintézetnél is szigorúbbak lehetnek a szabályok.

Például rosszabb Ltv-arány (Loan-to-Value) mellett finanszírozhatják meg egy ilyen ingatlan vásárlását. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan értékéhez viszonyítva kisebb kölcsönösszeget lehet kapni, mint mondjuk egy téglaház esetében.

A hitelkamatokat, banki költségeket ugyanakkor jellemzően nem befolyásolja, hogy vályogházat finanszírozunk-e.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakásbiztosítást is befolyásolja az ingatlan falazata. Vegyes falazatú főépület esetén a biztosítók mintegy harmada már nem köt biztosítást. Megjegyezte, az viszont jellemzően nem probléma, ha a melléképület épült vályogból.

Jellemzően több fényképet kérnek be egy vegyes falazatú ingatlanról, illetve egy kérdőivet is kitöltetnek az érdeklődőkkel. Lényeges szempont lehet például, hogy a kérdéses épület lábazatszigetelése megoldott-e, esetleg beton alapzatra épült-e a ház. Előfordulhat, hogy a biztosító megköti a biztosítást, de bizonyos események bekövetkezte esetén nem fizet kártérítést. A vegyes falazatú ingatlanok esetén előfordulhat például, hogy árvíz, vagy más vízkár esetén nincs térítés

- sorolta Argyelán József. Sőt, vegye falazatú ingatlan esetén a biztosítási díja is megemelkedhet, de erre pontos számítást nehéz elvégezni, hiszen egyes biztosítók nem is kötnek szerződést ilyen szituációban.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Bugány János, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?