Ilyen kocsik után nem kellene kötelezőt fizetni

Pénzcentrum2011. november 7. 17:03

Mentesítené a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megfizetése alól az állami tulajdonban lévő autókat egy fideszes törvénymódosító indítvány.

Módosítaná a kötelező felelősségbiztosításról szóló törvényt a jövő évi adócsomaghoz benyújtott kapcsolódó indítványában Ágh Péter fideszes képviselő. A honatya az Európai Parlament és Tanács 2009-es irányelvére hivatkozik, amely a gépjármű-felelősségbiztosításról és a biztosítási kötelezettség ellenőrzéséről szól. Eszerint egyes természetes és magánjogi vagy közjogi jogi személyek esetén a tagállamok eltérhetnek attól az általános előírástól, hogy a területükön üzemben tartott gépjárművek rendelkezzenek gépjármű-felelősségbiztosítással.

Az irányelv kimondja, hogy a kivételeket alkalmazó államoknak jegyzéket kell készíteniük a kötelező biztosítás alól mentességet élvező személyekről, valamint a kártérítésért felelős hatóságokról és szervezetekről, és tájékoztatniuk kell arról a többi tagállamot és az Európai Bizottságot is. Emellett minden szükséges intézkedést meg kell hozniuk annak érdekében, hogy a kivételezett személyekhez tartozó gépjárművek által a saját ország, illetve egy másik tagállam területén okozott károk adott esetben megtérüljenek.

A nemzetgazdasági miniszternek kellene rendeletben szabályozni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alól mentesített járművek körét, kijelölni a mögöttes felelősséget vállaló szervet, és meghatározni a káresemény bekövetkezése esetén követendő eljárás rendjét.

A beterjesztett indoklás szerint a módosító javaslat célja a költségcsökkentés érdekében annak lehetővé tétele, hogy egyes állami tulajdonú gépjárművek mentesüljenek a felelősségbiztosítási kötelezettség alól.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék: