A biztosítók nem vásárolnak, inkább szerződnek

Pénzcentrum
2008. július 7. 16:00

A nagy európai biztosító társaságok újfent a bankok felé fordulnak, a hitelintézetektől remélik ugyanis az ügyfélkör megnövelését, az értékesítés javulását. Azonban míg egy évtizeddel ezelőtt inkább a felvásárlások voltak jellemzőek, addigra ma már inkább az együttműködési szerződésekre szelídült az ügyfél-akvirációs tevékenység - derül ki a The Wall Street Journal cikkéből.

A bankbiztosítás nevet viselő folyamat még az 1990-es években indult hódító útjára világszerte, ekkor zajlott le például a 70 milliárd dolláros Citicorp és Travelers Group akvizíció is, így alakult meg a Citigroup Inc. Majd ez folytatódott Amerikában és Európában is, 2001-ben például az Allianz SE vásárolta fel a Dresdner Bankot.

A nagy akvizícióktól azt remélték, hogy sikerül költségeket megtakarítani, s eleinte még a növekedési ráták is kielégítőnek bizonyultak, azonban a remények hamar szertefoszlottak, hiszen a felvásárlás költségei gyakorta meghaladták az abból származó hasznot. Így például a Citigroup 2005-ben volt kénytelen megválni biztosítási üzletágától, a Royal Bank of Scotland pedig jelenleg tervez megválni ettől a részlegtől.

Magyarországon 1992-ben vásárolta meg az OTP Bank a Garancia Biztosító részvényeit, idén pedig a Groupamának adta el ezt az üzletágat.

Megint négyen állnak sorba: Garancia helyett RBS (2008.06.05. 16:00)
Finisben a Garancia - Kérem tegyék meg tétjeiket (2008.01.24. 12:00)
Megvan a nyertes - A Groupama viheti a Garanciát (2008.02.11. 8:40)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kevésbé sikeres ügyletek ellenére tehát újra próbálkoznak a biztosítók, persze ma már kicsit más, kevésbé agresszív módon. Most inkább értékesítési megállapodásokat kötnek, illetve kevésbé merev partnerségi formákat. Persze ennek is megvan a maga hátránya, például a banki alkalmazottak betanításainak költségei, azonban az ezekkel járó kockázat általában alacsonyabb, s elemzők szerint "egészséges" a költségmegtakarítás, s az elérhető növekedés üteme is.

Az új trendben díjbevétel alapján brit piacon vezető pozíciót betöltő Aviva PLC jár elöl, 2007-ben írt alá megállapodásokat a HSBC-vel, a Banco Popolaréval, az UniCredittel és a Caja Espanaval, s így világszerte 50 millió potenciális ügyfél került a "lába elé". A tavalyi év során a társaság Európában az élet-és nyugdíjbiztosítási szerződések 51 százalékát bankokon keresztül értékesítette, szemben a 2006-os 48, és a 2005-ös 44 százalékkal. Az Aviva nyomába lépett több más társaság is, így múlt héten például a Swiss Life írt alá megállapodást a svájci Zweiplus bankkal.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?